Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Trauksme pilsētas ikdienā

Biedējoši, neomulīgi, paaugstināta trauksmes sajūta - tās ir kopējās izjūtas Dienas aptaujātajiem latviešiem, kas dzīvo Briselē, kur jau kopš pagājušās sestdienas ir paaugstināts terorisma draudu līmenis. Tas nozīmē, ka nekursē metro, ir slēgti lielie iepirkšanās centri un bankas, kā arī skolas un bērnudārzi. Lielais jautājums, kas nomoka daudzus - vai pēc ārkārtas stāvokļa atcelšanas, kad ielās vairs nepatrulēs armija, drošības situācija patiešām būs uzlabojusies. Faktiski, kamēr nav notverts viens no Parīzes terora aktu organizētājiem, kas slēpjas Briselē, nedrošība daudzos saglabāsies.

Kā pārliecinājās Diena, Briseles centrs ir pustukšs, mašīnu maz, nav arī šai pilsētai tik raksturīgo sastrēgumu, jo bērni netiek vesti nedz uz mācību iestādēm, nedz pulciņiem un treniņiem, daudzi pieaugušie strādā no mājām. To lielā mērā nosaka arī tas, ka nekursē metro, jo bieži tas piepilsētā dzīvojošajiem ir vienīgais veids, kā nokļūt no un uz darbu.

Eiropas Komisijā (EK) strādājošā Maija Celmiņa stāsta, ka ikdienas dzīves ritms ir saraustītāks, ārkārtas situācija ienes savas korekcijas. «Par paaugstinātu terorisma draudu līmeni paziņoja sestdien, taču mēs kopā ar draudzenēm jau sen bijām nopirkušas biļetes uz operu. Izrādi tajā vakarā atcēla. Nākamās dienas - svētdienas - rītā pamostoties un atverot aizkarus, pirmais skats, ko ieraudzīju pa logu, bija armijas patruļas mašīnas. Sajūta bija dīvaina un neomulīga,» atzīst Maija. Latvijas pārstāvniecības Eiropas Savienībā atbildīgais par drošību Dāvis Baiže piebilst, ka valda satraukums un personīgās sajūtas ir neomulīgas. «Tas, ko mēs rekomendējam saviem kolēģiem, ir nedoties uz vecpilsētu, neiet uz kino un teātri. Tāpat tajos veikalos, kuri strādā, nav ieteicams iepirkties laikā, kad ir daudz cilvēku. Pārstāvniecība ir atļāvusi saviem darbiniekiem strādāt no mājām, ko izmanto mazu bērnu vecāki, jo skolas un bērnudārzi ir slēgti. Jāteic, ka, pārvietojoties pa pilsētu, visdrošāk ir izmantot personīgo automašīnu,» stāsta D. Baiže.

To, ka šajā pirmdienā darbā nebija teju puse kolēģu, Dienai min arī EK strādājošie Ingars Zustrups un Aija Lauciņa. «Protams, mums ļauj strādāt no mājām, taču tas datoru sistēmai rada pārslodzes, līdz ar to labāk tomēr ir nākt uz darbu. Es ierastā metro vietā izmantoju autobusu, ar savu automašīnu nebraucu, jo nav kur to noparkot. Šajā situācijā uz ielas to atstāt būtu nedroši. Jā, tuvākajā laikā sola, ka atkal kursēs metro, taču es nezinu, vai vēlēšos tajā kāpt iekšā. Ļoti daudz būs atkarīgs no tā, vai izdosies notvert teroristus, kuri atbildīgi par Parīzes terora aktu. Tajā pašā laikā es uzskatu, ka panikai nav pamata. Man patika, kā nostrādāja valdība, slēdzot metro un iepirkšanās centrus, kā arī mācību iestādes. Es tomēr ticu, ka drošības dienesti zina, ko dara,» klāsta Aija. Savukārt Ingars atzīst - cilvēki kļuvuši aizdomīgāki un piesardzīgāki, kas ir tikai saprotami.

Jāpiebilst, ka ārpus Briseles centra trauksmes sajūta ir daudz mazāka, tāpēc, kā apgalvo Dienas aptaujātie latvieši, šajās dienās no vecpilsētas apmeklēšanas viņi atturas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?