Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Treneris - komandu ātrlipinātājs

It kā labi zināms, taču tai pašā laikā lielākā vai mazākā mērā - mīkla. Latvijas hokeja izlases vadības grožus pēc desmit gadu pārtraukuma atkal pārņēmis pašmāju speciālists Leonīds Beresņevs. Treneris, kura vadībā sarkanbaltsarkanie 1996. gadā Eindhovenā izcīnīja pirmo ceļazīmi uz pasaules čempionāta elites divīziju.

Treneris, kam šis būs jau trešais piegājiens valstsvienības vadīšanā. Viņa veidotā komanda gatavojas nu jau 20. pasaules čempionātam pēc kārtas elites divīzijā. Šogad hokeja pavasaris notiks Krievijā, un Latvija jau šajā nedēļas nogalē sāks savas apakšgrupas spēles Maskavā, tāpēc Diena uz garāku sarunu aicināja valstsvienības vadītāju.

Desmit gadu neesat bijis valstsvienības galvenais treneris un strādājāt ārpus plašākas publikas redzesloka. Kā šajā laikā ir mainījies treneris Leonīds Beresņevs?

Novecoja (smejas). Domāju, ka varbūt kļuvis viedāks, pieredzējušāks. Protams, desmit gadu pārtraukums ir ievērojams, bet man ir patīkami strādāt. Ja darbs sagādā baudu, tas taču galu galā ir galvenais.

Tomēr visu šo laiku nebijāt gluži bez darba. Bija vairāki izaicinoši projekti, tostarp arī Igaunijā.

Jā, bija daudz interesantu projektu, un būtībā visi no tiem bija saistīti ar komandu salipināšanu ātri. Bija jāizveido konkurētspējīgas komandas konkrētiem turnīriem, piemēram, Latvijas, Kazahstānas čempionātam, un man tas izdevās.

Jums izdodas ātri izveidot konkurētspējīgas komandas?

(Atturīgi.) Nu, negribas lielīties, bet laiks rāda, ka man izdodas izveidot nesliktas komandas, kuras pēc tam izrāda konkurenci jau spēcīgākām komandām tajos pašos čempionātos.

Kādu hokeju no padotajiem vēlaties redzēt jūs?

(Smejas.) Kombinacionālu, interesantu, ar piespēlēm, taču vissvarīgākais ir - ar labu pašatdevi. Kā es mēdzu teikt - ar degošām acīm. Viss pārējais, manuprāt, var nākt klāt vai nost. Bet, ja spēlētājam nav motivācijas, nav, kā es saku, degošu acu, daudz kas nesanāk... Bet tā kopumā man patīk hokejs, ja komanda spēlē ar labām, ātrām piespēlēm kustībā. Taču tas viss ir saistīts ar iekšējo stāvokli, kad spēlētājs ir uzlādēts. Tad uzreiz daudz kas sāk sanākt. Reizēm cilvēks treniņā kaut ko neizdara, bet spēlē tas var sanākt uz milzīgas pašatdeves rēķina.

Jūsu trenera karjerā ir bijuši tādi gadījumi, ka spēlētāji nevēlas ne par ko cīnīties?

Nē, nu mēdz būt tādas epizodes, ka komanda iznāk laukumā - it kā viss bija kārtībā, it kā bija noskaņojušies, it kā viss ir brīnišķīgi, taču kaut kas mēdz notikt un... Tā ir komandu spēle! Laukumā nāk pa divdesmit hokejistiem, reizēm dažiem no viņiem mēdz būt kaut kādas problēmas, un tās mēdz atsaukties uz viņu sniegumu laukumā. Un tad jau spēles gaitā kaut kas jāmaina, jāsāk kaut kā citādi ar viņiem runāt, mēģinot izvilkt ārā no viņiem visu. Vispār es uzskatu, ka trenera pamata uzdevums ir pārvilināt spēlētājus savā pusē (smaida). Likt viņiem īstenot tās ieceres, domas, kuras pats sludini.

Šogad mūsu komandā visiem deg acis?

Nu, saprotiet, tagad rit gatavošanās process. Mēs tikai nesen palaidām mazliet vaļīgāk grožus, vairs tik ļoti viņus fiziski nenoslogojam. Palikušas deviņas dienas līdz čempionātam (saruna notika 28. aprīlī - I. P.), un mēs pārejam uz īsākiem treniņiem. Skaidrs, ka puišiem ir iekrājies zināms nogurums. Taču domāju, ka šo dienu laikā, ieskaitot mačus Šveicē, puišiem kājas kļūs brīvākas un turpmāk viņiem būs vieglāk spēlēt. Es tā ceru.

Pa desmit gadiem nomainījusies hokejistu paaudze. Salīdziniet, lūdzu, tās!

Vienmēr, kad man uzdod šo jautājumu, atbildu, ka nevēlos salīdzināt. Katrā paaudzē, katrā laikā bija savas zvaigznes, savi lieliskie spēlētāji, bija sava izlase ar dažādiem brīžiem. Tagad ir tieši tas pats. Ir ienākuši jauni puiši, starp kuriem ir daži ambiciozi, daži meistarīgi, daži - sevi pierādīt alkstoši... Uzskatu, ka tas ir galvenais - spēlētāju motivācija.

Par sastāva komplektēšanu atbildat jūs viens, vai tomēr par dažiem spēlētājiem savu vārdu saka kāds no izlases ģenerālmenedžeriem?

Nē, mums te nekas nenotiek pavēļu formā. Es tādu darba metodiku neatbalstu. Apspriežam kandidātus, katrs izsaka savu viedokli par spēlētāju stiprajām, vājajām pusēm, kādos virknējumos viņš izmantojams, kādos nav, tad kopīgi pieņemam lēmumu. Un tā veidojas patiesības mirklis. Jā, sākumā bija viena pieeja sastāva komplektēšanā, bet tagad vairāk visi kopā strādājam.

Pēdējais vārds pieder jums?

Protams! Jo par rezultātu taču, grozi, kā gribi, atbildēs galvenais treneris.

Izskatās, ka Edgaram Siksnam paredzēta svarīga loma pasaules čempionātā. Vai debitants ir gatavs tik nopietnam pārbaudījumam?

Nu, Šveicē tad arī paskatīsimies. Nebūt nav tā, ka visi spēlētāji jau ieņēmuši visas lomas un pozīcijas. Mums, treneru korpusam, tās pēdējās divas spēles var dot ļoti daudz vērtīgas informācijas, arī atbildes uz dažiem konkrētiem jautājumiem: vai šis spēlētājs var, vai viņš mums vajadzīgs, vai viņš mums palīdzēs gūt vēlamo rezultātu? Tādu jautājumu ir daudz.

Par cik procentiem sastāvs, kas brauks uz Krieviju, ir jau skaidrs?

Oi, to ir ļoti grūti pateikt. Es pat necentīšos. Kur nu vēl procentos (smejas)?! Man nekad nav bijis skaidrs, kā citi var teikt, ka, piemēram, treniņš bijis par 50 procentiem. Komandu gatavība nemitīgi mainās, arī pasaules čempionātā mainīsies, un noteikt to procentuālā izteiksmē ir ārkārtīgi sarežģīti. Es pat teiktu, ka neiespējami.

Zināms, ka Kirovs Lipmans izlasēm vienmēr izvirza ļoti augstus mērķus. Kādus mērķus izvirzāt sev pats?

Jā, reizēm tie viņa izvirzītie uzdevumi nav pamatoti. Man ir bijusi pieredze Turīnas olimpiskajās spēlēs. Man toreiz tika izvirzīts uzdevums iekļūt labāko desmitniekā, lai gan komandas sastāvs tobrīd bija... vairāk nekā puse ar spēlētājiem no Baltkrievijas čempionāta. Un tas bija pirmais turnīrs, kad visi NHL spēlētāji piedalījās no turnīra pirmās spēles. Es uzskatu, ka tas uzdevums bija ļoti, ļoti, ļoti sarežģīts. Taču ne jau tas ir galvenais, bet gan tas, ka tobrīd man līgumā bija skaidri un gaiši rakstīts uzdevums, ka manis vadītajai komandai pasaules čempionātā bija jāiekļūst labāko desmitniekā un jāuzvar olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Taču tā visa ir jau vēsture, kas bija sen. Pašlaik man gribas, lai mūsu komanda katrā spēlē rādītu labu, sakarīgu hokeju un lai tā nemitīgi būtu tendēta uz rezultātu: uzvarēt periodu, divus, spēli. Lai visu laiku gribētu aizvien vairāk un vairāk.

Tagad līgumā arī ir iekļauti konkrēti uzdevumi?

Nē, tagadējā līgumā tādu lietu nav. Ir tikai tas, ka jākvalificējas olimpiskajām spēlēm. To es kā treneris lieliski saprotu.

Šim čempionātam Lipmans jau ir noteicis konkrētu uzdevumu?

Nē, pagaidām vēl nav bijusi valdes sēde. Tajā par to lems. Taču, kā jūs pats jau izteicāties, mūsu federācija vienmēr izvirzījusi augstus mērķus, un, domāju, šis gads mums nebūs izņēmums (smaida).

Mēdz būt tādi gadi, ka sākas runas par to, ka tas ir visu laiku vājākais Latvijas izlases sastāvs. Šī gada modeļa sakarā to laikam diez vai var teikt?!

Jā. Tiesa, kopumā gan ir sarežģīti salīdzināt sastāvus. Daru to nelabprāt. Mēdz būt tā, ka ir maksimāli spēcīgs sastāvs, taču zaudē pilnīgi visu. Tāds ir hokejs. Negribētos teikt, ka mums tagad ir super sastāvs... Vienkārši ir daudz spēlētāju, kurus mums izdevās piesaistīt. Es uzskatu, ka viņiem ir neslikta motivācija, un tas ir vissvarīgākais.

Taču šai komandai jābūt konkurētspējīgai pasaules čempionātā?

Es domāju, ka Latvija visus šos divdesmit gadus bijusi konkurētspējīga. Nekad tur neesam bijuši peramie zēni. Reizēm vienas spēles rezultāts patraucēja iegūt augstāku vietu. Tas pats pagājušajā gadā. Pret Vāciju bija labs sniegums. Būtu uzvarējuši, būtu pavisam cita pēcgarša. Tāda ir dzīve, tāds ir hokejs. Ceru, ka šogad arī būs neslikts gads.

Par pasaules čempionāta pretiniekiem jau esat domājuši?

Tiktāl vēl ne. Pagaidām domājam par sastāvu, virknējumiem. Skatāmies, kā izpildām spēles zīmējumu aizsardzībā, viduszonā, uzbrukumā. Koncentrējamies uz to. Jā, plānojam paskatīties zviedrus, jo ar viņiem ir pirmā spēle. Jāsagatavojas ātrāk. Par pārējiem pretiniekiem iegūsim informāciju uz vietas.

Daudzi uzskata, ka šogad mums ir paveicies ar pretiniekiem grupā. Kā jūs domājat?

Es uzskatu, ka šī gada grupa ir spēcīgāka, ja salīdzina ar to, kas bija pagājušajā gadā, lai gan arī toreiz vāju komandu tur nebija.

Cik normāla ir situācija, ka izlases treneri uzzinājām tikai ziemā, nevis jau pagājušajā rudenī?

Tas nav jautājums man.

Bet vai nebūtu labāk, ja jūs jau rudenī sāktu slīpēt taktiku?

To neviens nepateiks, vai tā būtu labāk. Ir daudz piemēru, ka komandas sapulcējas pēdējā brīdī un kļūst par čempioniem. Ir daudz nianšu.

Lipmans sūdzējās, ka jūs nedevāt garantijas saglabāt vietu elites divīzijā, tāpēc pārrunu pirmajā piegājienā līgums netika parakstīts. Pēc tam tomēr devāt tādu garantiju?

Kurš gan var dot tādas garantijas? Parādiet man kaut vienu cilvēku, kurš sporta spēlēs var dot garantiju? Es tādu neesmu redzējis. Tikai neadekvāts cilvēks var dot garantijas, ka uzvarēs. Cita lieta, ka pēc tā jātiecas.

Jums personiski darbs ar izlasi ir trenera karjeras augstākais punkts?

Domāju, ka jā. Tā tomēr ir visaugstākā pakāpe Latvijas hokejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Leonīds Beresņevs

hokeja treneris, bijušais spēlētājs
Dzimis: 1958. gada 6. jūlijā Kirovas apgabalā Krievijā
Spēlētāja karjera: Čeļabinskas Traktor (1977-1978), Rīgas Dinamo (1978-1987, 1990-1991), Iževskas Ižstaļ (1987-1988), Latvijas zelts (1992-1994), HK Nik's Brih (1994-1995), HK Lido nafta (1996-1997)
Trenera karjera: Pārdaugava (1995), Juniors Rīga (1995-1996), Latvijas izlase (1996-1999, 2004-2006, 2016-), Liepājas metalurgs (1999-2004), HK Rīga 2000 (2002-2003), Habarovskas Amur (Krievija, 2004-2005),Tartu Big Diamonds (Igaunija, 2007-2008), ASK Ogre (2008-2009), Dinamo Juniors Rīga (2009-2010), Viiking Sport (Igaunija, 2011-2012), Kekšetau Arlan (Kazahstāna, 2012-2013), SK Rīga 18 (2015-2016)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?