Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Trūcīgā Reformu partija miljonāra rokās

«Mums ir labi aktīvi, bet slikta bilance. To ir iespējams labot,» sestdien pēc Reformu partijas (RP) kongresa pulksten astoņos vakarā Dienai sacīja jaunais partijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters, kurš pirms dažiem mēnešiem kļuva par Saeimas frakcijas priekšsēdētāju. E. Demitera vārds ir arī miljonāru sarakstā, kas arī nav mazsvarīgi situācijā, kad partijai finansiālās darbības pārkāpumu dēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir liedzis valsts finansējumu.

Lēmums uzticēt partijas vadību turīgam cilvēkam ar uzņēmēja pieredzi un kontaktiem biznesa vidē rada iespaidu, ka tādējādi RP varētu daļēji risināt arī finansiālās grūtības, jo ir svarīgi, lai partiju vadītu cilvēks, kurš bauda ziedotāju uzticību. Taču gan partijas dibinātājs Valdis Zatlers, gan E. Demiters apgalvoja, ka šāds aspekts nav pārrunāts un nevar arī būt galvenais. Reformu partijas biedru teiktais liecina, ka noteicošā ir bijusi E. Demitera spēja saliedēt gan liberālo, gan konservatīvo partijas spārnu. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kuru līdera amatā vēlējās redzēt V. Zatlers, nāk no akadēmiskās vides, savukārt E. Demiteram vienmēr ir bijis jāspēj strādāt lielā komandā.

Priekšsēdētāja vēlēšanās E. Demiteram par labu savu kandidatūru atsauca gan Liepājas domnieks Jānis Vilnītis, kurš sirdī esot liepājnieks un nevarot tik daudz laika vadīt Rīgā, gan V. Dombrovskis, kurš šaubījās, vai spētu savienot partijas vadību ar darbu ministrijā. Sacensība notika tikai starp Saeimas deputātu Romualdu Ražuku, par kuru nobalsoja 42 delegāti, un E. Demiteru, kuru atbalstīja 92 biedri. Daži R. Ražuka atbalstītāji atzina, ka E. Demiteru nepazīst un nezina, ko partijas labā viņš ir izdarījis. Brīdī, kad mainījās RP vadība, tika sveikts gan jaunais līderis, gan V. Zatlers. Viņam sniedzot ziedus, S. Sondore-Kukule nenovaldīja asaras.

V. Zatlers nekur no partijas neaiziet. Viņš ir ievēlēts valdē ar vislielāko balsu skaitu, atstājot 2. vietā pēc sevis Kokneses domes priekšsēdētāju Daini Vingri. Tālāk seko Inita Bišofa, Jānis Ozoliņš, Vilnis Ķirsis, Edgars Rinkēvičs, Rihards Kozlovskis, Sandra Sondore-Kukule, V. Dombrovskis un Sarma Freiberga. Valdē vēl būs reģionu nodaļu virzītie pārstāvji Inga Antāne, Jānis Vilnītis, Edmunds Jurēvics, R. Ražuks un Žanna Kulakova. Taču valdē netika ievēlēti, piemēram, Saeimas deputāti Inese Lībiņa-Egnere, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Kārlis Eņģelis, Juris Viļums. Valdē ir vērā ņemama reģionu pārstāvniecība, un par nepieciešamību tuvināties reģionu partijām runāja ne viens vien.

Reģionu alianses priekšsēdētājs Andrejs Ence, kurš apmeklēja RP kongresu, Dienai atzina, ka «dikti jau viņi sevi slavēja, bet, ja tā partija ir dzīvotspējīga, viņu pieteiktie četri pamatprincipi ir labi». A. Encem nekas nav ne pret partiju, ne pret tās «vienu un otru ministru, no kuriem Daniels Pavļuts [ekonomikas ministrs] šķita vissakarīgākais». Kamēr Reģionu alianse, Vidzemes partija un Latgales partija (tās ir Vienotības uzaicināto partneru vidū) nebūs tikušās un vienojušās par turpmāko taktiku, sarunas ar citiem spēkiem nav plānotas, uzsvēra A. Ence. Kongresa viesu rindās bija arī pārstāve no Dāvja Stalta vadītās biedrības Demokrātiskie patrioti.

Reformu partija nolēmusi koncentrēties uz četrām prioritātēm - darbaspēka nodokļa samazināšana, kas nozīmē solīto iedzīvotāju ienākuma nodokļa pakāpenisku samazināšanu, līdz tas 2015. gadā sasniedz 20%, motivēti skolotāji, paaugstinot pedagogu algas, kā arī gudras investīcijas reģionos un atbalsts ģimenēm ar bērniem. RP kongresā varēja izrunāties ikviens, kas to vēlējās, un aptuveni 50 cilvēku šo iespēju arī izmantoja.

Debatēs runātāji atgādināja gan partijas finansiālo situāciju, kuras rezultātā tā palikusi bez sava biroja, gan vājo komunikāciju starp līderu kodolu un biedriem reģionos. «Oligarhu atpakaļierašanās pa visām šķirbām liecina, ka mūsu darbiņš vēl nav padarīts,» teica I. Antāne. Savukārt V. Ķirsim ir iespaids, ka «Reformu partija ir kā Alberts Einšteins [zinātnieks], kuram galvā ir ģeniālas idejas, bet kājās dažādas zeķes, un ir vienalga, kādi izskatāmies». Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicināja izbeigt runas par to, ka RP ministri jau taisoties iet pie kāda cita politiskā spēka. «Reformu partijai vēl ir iespēja, un tā ir jāizmanto,» sacīja ministrs. Pirms šī kongresa kāds Vienotības biedrs un Jaunā laika dibinātājs atgādināja, ka pēc JL sašķelšanās un Pilsoniskās savienības izveidošanas arī JL reitings ir bijis ap 3%, taču Solvitas Āboltiņas un Arta Kampara vadībā partija ir atguvusi ietekmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?