Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Trūkst kontroles un iniciatīvas

Labklājības ministrijā (LM) atzīst, ka valstī pastāv robi darba aizsardzību un darba tiesisko attiecību regulējošo likumu kontroles sistēmā, jo Valsts darba inspekcijai neesot iespēju pārbaudīt darba apstākļus katrā uzņēmumā. Tajā pašā laikā LM Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vadītājs Māris Badovskis uzskata, ka darba aizsardzības jautājumu regulējums nosaka pietiekamas prasības, lai ikviens nodarbinātais spētu droši veikt savu darbu un zinātu, kā rīkoties ārkārtas situācijās.

Jautājums par darba drošību un darba attiecībām ir viens no virknes, kurā būtiskas nepilnības atsedza Zolitūdes traģēdija. Šobrīd Saeimā pirms otrā lasījuma norit diskusijas par jauniem grozījumiem Darba likumā, lai precizētu minimālā nedēļas atpūtas laika nodrošināšanas noteikumus un virkni citu jautājumu. Taču ne visi deputātu priekšlikumi vērsti uz darbinieku tiesību stiprināšanu un labklājības vairošanu. Viens no tādiem ir Saeimas deputātes Initas Bišofas (RP) iniciatīva samazināt piemaksas par virsstundu darbu un darbu svētku dienās no 100% uz 50%, ko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija skatīs nākamnedēļ. Savukārt šonedēļ komisijā spriedīs par izmaiņām Arodbiedrību likumā, kur viens no potenciālajiem grozījumiem saistīts ar nosacījuma svītrošanu par darbinieka atlaišanas saskaņošanu ar arodbiedrību. Pret deputātu iecerēm asi iebilst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), solot rīkot protestus. Atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) Dienai pauž cerību, ka neviens no strīdīgajiem priekšlikumiem atbalstīts netiks.

Arodbiedrība gan nav universāls visu nozaru darbinieku sociālo un ekonomisko tiesību un interešu aizstāvis, jo daudzos nodarbināto skaita ziņā lielos uzņēmumos šādas neatkarīgas darbinieku veidotas organizācijas nepastāv vai ir vājas. Piemēram, SIA Maxima Latvija arodorganizācijā, kas ir Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības (LTDA) struktūra, šobrīd apvienojušies mazāk nekā simt biedru jeb tikai 1,3% uzņēmuma darbinieku. LTDA vadītāja Maira Muceniece iepriekš kā iemeslu norādīja strādājošo bailes iestāties arodbiedrībā un arī to, ka SIA Maxima Latvija vadība liedz izvietot informāciju par arodbiedrību veikalu atpūtas telpās. Pēc LABS priekšsēdētāja Pētera Krīgera domām, spēcīga arodorganizācija ir viens no veidiem, kā panākt izmaiņas, kas šajā uzņēmumā ir ļoti nepieciešamas. Piemēram, minimālā stundas tarifa likme Maxima darbiniekiem esot nesavienojama ar šīs kompānijas peļņu, kas pērn sasniedza 20 miljonus latu. M. Badovskis norāda, ka svarīga ir pašu darbinieku aktivitāte. Viņš sola, ka mazumtirdzniecības uzņēmumos notiks daudz preventīvo pārbaužu, īpašu uzmanību pievēršot darbinieku zināšanām par drošību un darba un atpūtas laika nosacījumu ievērošanai. Pēc Zolitūdes traģēdijas LM pasūtījusi Rīgas Stradiņa universitātes aģentūrai Darba drošības un vides veselības institūts izstrādāt darba aizsardzības prakses standartu tirdzniecības nozarei, bet tā ievērošana tirdzniecības uzņēmumiem būs brīvprātīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?