Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tualetes slēdz, nevis atver

Fakts, ka Rīgā trūkst sabiedrisko tualešu, nav nekas jauns. Taču tā vietā, lai atvērtu jaunas labierīcības, tiek slēgtas jau esošās un iedzīvotāji spiesti cerēt uz kafejnīcu personāla atsaucību, ieskriet rātsnama tualetē, iemukt kādā vārtrūmē vai arī izmantot tualetes lielveikalos. Tiesa, arī tās daudzviet vairs nav bez maksas.

Savukārt nepieklājīgākie ārvalstu ciemiņi dabiskās vajadzības nokārto vienkārši - pačurā pie Brīvības pieminekļa. Rīgas dome sola problēmu risināt - esot nolemts Vecrīgā atvērt trīs jaunas tualetes. Labierīcību apsaimniekotāji gan novērojuši, ka sabiedrisko tualešu apmeklējums pēdējā laikā ievērojami samazinājies.

Pieprasījums krīt

«Izīrē,» vēsta uzraksts uz ieejas durvīm Brīvības ielā, kur līdzās veikalam Rīgas modes ilgstoši atradās sabiedriskā tualete. Uzņēmumam, kurš līdz šim tur saimniekoja, «negāja tā lieta», saka telpu apsaimniekotājs SIA Rīgas nami pārstāvis Viktors Villers, kurš atbildēja uz sludinājumā norādīto tālruņa numuru. «Viņi sūdzējās, ka bijis maz apmeklētāju. Bija jāmaksā par elektrību, algas darbiniekiem, turklāt nāca bomži sildīties,» saka V.Villers. Viņš piebilst, ka telpas jau mēnešiem stāv tukšas, jo neviens interesents nav izrādījis interesi. Patlaban tās tiekot izīrētas par Ls 0,50 kvadrātmetrā bez PVN.

To, ka šovasar apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo vasaru «dramatiski krities», Dienai apliecināja Līvu laukumā esošās tualetes apsaimniekotājs uzņēmuma L&T direktors Reinis Ceplis. Viņš to galvenokārt skaidro ar tūristu trūkumu. «Mēnesī tualetes apmeklē vidēji ap diviem tūkstošiem cilvēku. Taču, ja salīdzina ziemu ar vasaru, apmeklējums ir pat desmit reižu mazāks,» saka R.Ceplis. Jautāts, vai tik lielas izmaiņas nav likušas pārskatīt turpmāko sadarbību ar pašvaldību, R.Ceplis saka nē. «Sabiedriskajām tualetēm Rīgas centrā noteikti jābūt, un esam gatavi tās apsaimniekot arī turpmāk. Taču uz šo jautājumu nevar skatīties kā uz biznesu. Ja apmeklētājiem par sabiedriskajām tualetēm būtu jāmaksā tik, cik tās patiešām izmaksā, mēnesī tualetes apmeklētu labi ja trīs līdz pieci cilvēki,» saka R.Ceplis un piebilst, ka tualetes uzturēšana atkarībā no tās tipa - vai tā ir būvēta vai pārvietojama - mēnesī izmaksā vairākus tūkstošus latu. «Te jādomā, vai pilsēta ir gatava sabiedrības labā kaut ko darīt un nolikt konkrētu naudas summu. Ja Rīgā ir kaut viens cilvēks, kam centrā nepieciešama tualete, tai ir jābūt,» pārliecināts R.Ceplis.

Sola jaunas tualetes

Jaunievēlētā pašvaldība sola problēmu risināt. Kā norāda Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC), koalīcijas padomes sēdē pirms divām nedēļām panākta konceptuāla vienošanās par trīs sabiedrisko tualešu būvniecību Vecrīgā. Viena, kurai jau sagatavots projekts, atradīsies blakus rātsnamam Rīgas Tehniskās universitātes pusē. Otru tualeti plānots atvērt blakus Sv.Pētera baznīcai netālu no restorāna Samurajs. Trešā atradīšoties Alberta laukumā, kur patlaban vēl norit tirdzniecības centra būvniecība. Tālākā nākotnē vēl viena tualete tiks uzstādīta Pils laukumā netālu no Rīgas pils, saka V.Stepaņenko. Projektu izmaksas varētu būt zināmas pēc divām trim nedēļām, saka V.Stepaņenko un piebilst, ka visvairāk naudas būs nepieciešams komunikāciju - ūdens, elektrības - pievienošanai.

Kopumā Komunālā departamenta (no 1.oktobra tas pārņems daļu reorganizējamā Vides departamenta funkciju, tai skaitā sabiedrisko tualešu apsaimniekošanu) nākamā gada budžets būs 3,4 miljoni latu, no kuriem 51 000 latu novirzīts tualešu apsaimniekošanai.

Ar solījumu atrisināt sabiedrisko tualešu trūkumu nācis klajā arī Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Viņa komentāru Dienai piektdien neizdevās iegūt, jo viņš uzņēma ārvalstu delegāciju.

Par velti nebūs

Pašlaik par tualetes apmeklējumu jāmaksā divdesmit santīmu. Aptaujātie apsaimniekotāji pagaidām neapsver iespēju maksu ne pazemināt, ne paaugstināt. «Mūsuprāt, šī ir optimālā cena. Kaut gan, ja cilvēkam būs nepieciešamība, viņš būs gatavs samaksāt arī latu,» uzskata Gustavs Gotauts, projektu vadītājs uzņēmumā E Daugava, kas apsaimnieko 11.novembra krastmalā un pretī Pulvertornim esošās tualetes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?