Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tūlīt aiz medaļām

Ielēca pēdējā vagonā, bet nebija pēdējais pasažieris. Latvijas kanoe airētājs smailīšu vieniniekā Aleksejs Rumjancevs Rio olimpiādē izcīnīja augsto 5. vietu 200 metru distancē. Tiesneši šoreiz piešķīra divas bronzas medaļas, tāpēc sanāk, ka Aleksejs rangā ir tūlīt aiz medaļniekiem. Lielbritānijas sportists Laiems Hīts izcīnīja zelta medaļu.

«Pārmest sev neko nevaru - labs starts, labi aizgāja, un bija labs ritms. Viss bija tā, kā vajadzēja, vienkārši beigās nedaudz pietrūka spēka,» smaidīgs un apmierināts ar padarīto pēc A fināla bija Rumjancevs. Tūlīt pēc finiša Aleksejs gan uzsita ar dūri pa laivu. «Tas bija tāpēc, ka bišķiņ nesanāca - palaidu garām spāni. Es zināju, ka viņš beigās pēdējos trīsdesmit metros brauks uz priekšu, bet nu vienalga bija tāds moments, ka man tas nepatika. Cerēju, ka noturēšu pārsvaru.» Tik īsā un ātrā distancē ir grūti orientēties pozīcijā. To atzina arī Rumjancevs: «Es īsti neredzēju, kurā vietā tajā brīdī biju. Ja reiz airēju priekšā spānim, tad laikam jau biju trijniekā.»

Pēc fināla sasniegšanas airētājs cerējis vismaz uz piekto vietu: «Man nebija tā, ka nu tikai es būšu medaļās, bet es zināju, ka varu palikt jebkurā vietā. Astotais celiņš šoreiz nebija labs. Pūta neliels sānu pretvējš. Es gan negribu tagad teikt, ka, ja man būtu pirmais vai otrais celiņš, tad būtu medaļa. Nē, to es negribu apgalvot. Es noskaņojos, ka man ir astotais celiņš, un viss. Ar to bija jāsamierinās.» Rumjancevam jau nebija alternatīvas. Vispirms celiņus izvēlas pusfināla uzvarētāji, kuri parasti paņem ceturto, piekto un sesto celiņu. Pēc tam izvēles tiesības ir otro vietu ieguvējiem, un beidzamajiem paliek malējie celiņi.

Latvijas komandā Aleksejs bija pēdējais reālais pretendents uz medaļu. Šī iemesla dēļ viņš papildu psiholoģisko slogu neesot izjutis. «Esmu jau pieradis. Zinu, kad man ir starts, un uz to laiku arī noskaņojos. Nav tā, ka es pats paceltu uztraukumu. Man viss ir saplānots. Izdarīju to, ko parasti daru. Protams, uztraukums bija, bet tas bija patīkams, jo apzinājos, ka airēšu olimpiādes finālā. Zināju arī, ka tas būs mans šīs sezonas pēdējais brauciens. It kā jau viss izdevās, bet gribējās būt mazliet augstāk.»

Der atgādināt, ka biļeti uz Rio Rumjancevs ieguva apstākļu sakritības rezultātā. Šī gada pavasarī olimpiskajā atlasē Vācijas pilsētā Dīsburgā Rumjancevs automātiski neieguva olimpisko ceļazīmi, jo finālā finišēja ceturtais. Uz Rio bija jābrauc pirmo divu vietu ieguvējiem, bet spānis Sauls Kravjoto jau bija ticis divniekā, savukārt ungārs Bence Horvāts palika ārpus «olimpiskās laivas», jo viņa pārstāvētā valsts jau bija ieguvusi maksimālo kvotu skaitu.

Pirmā un labākā iespēja kvalificēties Rio bija 2015. gada pasaules čempionātā Milānā. Jaunais un talantīgais Roberts Akmens pēc Latvijas Kanoe federācijas lēmuma aizbrauca uz Milānu, kur iekļuva B finālā un olimpisko ceļazīmi nenopelnīja. Lai pavasarī tiktu uz nākamo olimpisko atlasi, Rumjancevam iekšējā konkurencē vēlreiz bija jāpārspēj Akmens. Ar olimpiskajās spēlēs iegūto piekto vietu Aleksejs apliecināja, ka bija pelnījis braukt uz Rio un piedalīties olimpiskajā atlasē vēl pirms gada.

Rumjancevs pašķetināja iespējamos nākotnes pavedienus. Novembrī augstākajos varas ešelonos izlemšot, kādas klases un distances būs nākamajā olimpiādē. Kanoe smailīšu airēšanā Rio bija sacensības divniekiem 200 metru distancē un četrinieks - 1000 metru distancē. Ir variants, ka četrinieku distanci olimpiāde samazina uz pusi - 500 metriem - un divnieku 200 metru distanci izņem no programmas, jo esot iecere olimpiādē iekļaut sieviešu kanoe airēšanu. Rumjancevs pieļauj iespēju Latvijā izveidot smailīšu četrinieku. Vēl esot Roberts Akmens, Kaspars Tīklenieks un Deniss Volkovs. «Četri cilvēki mums ir, bet galvenā problēma, protams, ir visus savākt kopā, dabūt treneri un lai patiešām būtu komanda. Īstenībā to būs grūti izdarīt, jo katrs ir no savas pilsētas, katram ir savs treneris. Vienam naudas nav, otram atkal ir. Grūti būs, bet neiespējami tas nav.»

Četriniekā būtu vieglāk izcīnīt augstu vietu olimpiādē: «Vieniniekā tomēr ir spēcīgāka konkurence. Rio bija trīspadsmit divnieku un sasniegt Top 8 bija daudz vieglāk nekā vieniniekā. Jārēķinās gan, ka katrā programmā ir astoņas deviņas ļoti spēcīgas laivas. Ja būs četriniekā 500 metru distance, uzreiz parādīsies jaunas komandas. Galvenais - ir jātrenējas. Nekas nav neiespējams.»

30 gadu vecais Rumjancevs plāno startēt arī turpmākos četrus gadus ar piebildi: «Ja ar veselību viss būs kārtībā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rio olimpiāde

Kanoe airēšana
Smailīšu vieninieks. Vīrieši. 200 m. 1. L. Hīts (Lielbritānija) 35,197, 2. M. Bomons (Francija) 35,362, 3. S. Kravjoto (Spānija) 35,662, 3. R. Rauhe (Vācija) 35,662, 5. A. Rumjancevs (Latvija) 35,891. Startēja 22.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?