Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Turcijas krīzei draud globālas sekas

Kārtējā varas koncentrācija, kas gaidāma Turcijas aizvien autoritārākā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana rokās, pēc tam, kad pagājušajā nedēļā par nodomu pamest amatu paziņoja premjerministrs Ahmets Davutoglu, rada ne tikai apdraudējumu no varas atšķirīgu viedokļu paudējiem Turcijā.

Atšķirībā no diplomātiskā intelektuāļa A. Davutoglu, kura spēja vienoties līdz šim panāca virzīšanos uz priekšu Turcijas attiecībās ar Eiropas Savienību, bijušais pusprofesionālais futbolists un skaldi un valdi politikas piekritējs R. T. Erdogans savā ceļā uz pēc iespējas pilnīgāku varas sagrābšanu varētu izvēlēties arī konfrontācijas pārnešanu uz ārpolitiku.

Intelekts pret varaskāri

Lai gan pagājušajā nedēļā pēc paziņojuma par nodomu atkāpties no amata tuvākajās nedēļās paredzētā valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) kongresa laikā A. Davutoglu solīja lojalitāti R. T. Erdoganam un viņa plāniem, analītiķiem jau kādu laiku bija acīmredzamas domstarpības starp kādreiz tuvajiem politiķiem.

BBC raksta, ka tieša konfrontācija nebija A. Davutoglu stilā, taču pamazām parādījās atklāta viedokļu atšķirība. Premjers visai kritiski izturējās pret prezidenta realizēto viņa uzskatus neatbalstošo žurnālistu un zinātnieku vajāšanu, viņiem bija atšķirīgi viedokļi par kandidātu izvēli pirms pagājušajām vēlēšanām. Tieši A. Davutoglu panāca vienošanos ar ES par bezvīzu režīmu apmaiņā pret solījumu uzņemt atpakaļ no ES valstīm deportētos migrantus, taču viņš to darīja bez konsultēšanās ar R. T. Erdoganu. Un pats galvenais - A. Davutoglu neizrādīja entuziasmu par R. T. Erdogana mērķa - Turcijas pārveides no parlamentāras par prezidentālu valsti - realizēšanu.

AKP šāda atšķirīgas pozīcijas paušana vai nepietiekama lojalitātes izrādīšana R. T. Erdoganam netiek paciesta. A. Davutoglu pievienojas citiem politiskajiem līderiem, kuru vēlme paust atšķirīgus viedokļus ir novedusi izolācijā vai pie amata zaudēšanas, piemēram, bijušajam prezidentam Abdullaham Gulam vai bijušajam premjerministra vietniekam Bulentam Arinčam.

Rakstniece Elifa Šafaka slejā The Guardian pašreizējo vispārējās sašķeltības situāciju Turcijā apraksta šādi: «Ir grūti būt armēnim Turcijā. Vai kurdam, vai alavītam, vai gejam, vai pacifistam, vai ebrejam, vai sievietei, vai kādam, kurš vienkārši nepiekrīt tam, kas notiek valstī. Ja turklāt uz kādu attiecas vismaz divi no iepriekšminētajiem apzīmējumiem, tad viņa dzīve ir vēl grūtāka. Un šo apzīmējumu rindu varētu turpināt un turpināt. Dažādība tiek apslāpēta. Runas brīvība ir atmesta. Valda «Vienādības ideoloģija». To formē turku nacionālisms, islāmisms un autoritārisms, kas sajaukts ar mačismu un patriarhālismu. Saspīlējums politikā ielaužas ikdienas dzīvē.

Turcija vairs nav vienkārši politiski polarizēta. Tā ir sašķelta divās planētās: tajos, kuri atbalsta prezidentu Erdoganu, un tajos, kuri dažādu iemeslu dēļ ir pret viņu. Erdogans ir visvairāk šķeļošais politiķis modernās Turcijas vēsturē.»

Nestabilitāte iekšā un ārā

Huffington Post vērš uzmanību uz to, ka Turcijā notiekošajam var būt nopietnas sekas ne tikai pašā valstī, bet visā reģionā un arī pasaules kopainā.

Valsts iekšienē strauji palielinās politiskā nestabilitāte, ko uzkurina konflikta ar kurdu nemierniekiem eskalācija, islāmistu kustības Islāma valsts organizētie terora akti un Turcijas apdzīvoto vietu apšaudes no Sīrijas teritorijas, migrantu plūsma.

Tagad vairs nav skaidrs, kāds liktenis sagaida Turcijas vienošanos ar ES par migrantu atpakaļuzņemšanu un papildu finansējuma saņemšanu no ES Sīrijas bēgļu uzturēšanai.

Valda arī skepse, vai ES dalībvalstis tiešām piekritīs bezvīzu režīma noteikšanai Turcijas pilsoņiem.

Turcija atrodas konfrontācijas stāvoklī ar Krieviju.

Arī Turcijas attiecības ar NATO partnervalsti ASV atsalušas brīvību ierobežojumu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?