Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Turpina apgūt Eiropas fondus

Laika periodā no 2014. līdz 2020. gadam Latvijai pieejami 4,4 miljardi Eiropas Savienības (ES) fondu naudas. Lai gan joprojām novērojami atsevišķi kavēkļi naudas apguvei, Finanšu ministrija (FM) uzskata, ka milzīgu nobīžu no plāna šobrīd nav.

Galvenais priekšnoteikums reālai projektu īstenošanas uzsākšanai ir ES fondu finansējumu regulējošie Ministru kabineta (MK) noteikumi. Proti, lai ministrija varētu sākt praktisku darbu un izsludināt projektu iesniegumu konkursu, sākumā ir jāsagatavo tam paredzēti MK noteikumi.

Līdz šim apstiprināti 76 MK noteikumi, kas aptver gandrīz 70% no pieejamā ES investīciju apjoma, FM cer, ka līdz gada beigām izdosies sasniegt 90% slieksni. Vairākkārt novērota kavēšanās ar MK noteikumiem, kā piemēru FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra min veselības infrastruktūru, kas «aizķērusies», tāpēc ka joprojām tiek gaidīts Pasaules Bankas atzinums.

Savukārt naudas apgūšana dzelzceļa infrastruktūras uzlabošanā kavējas, jo iesaistītās puses nespējot vienoties par atsevišķiem jautājumiem.

FM ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsver, ka ir virkne jomu, kur kavēšanās notiek tādēļ, ka «mēs vēl iekšēji Latvijā mēģinām dalīt naudu». Viņa arī atklāja, ka Eiropas Komisija nesen diezgan skarbi kritizējusi Latvijas spēju administrēt lielus projektus: «Viņi norāda, ka mēs šeit nepieņemam lēmumus laikus, atstājam maz laika projekta realizācijai. Kā iepriekšējā plānošanas periodā, kad, piemēram, transporta nozarē naudietilpīgi projekti netika realizēti tādēļ, ka laika vairs nepietika.»

E. Putra uzskata, ka viens no iemesliem problēmām ir arī kadru maiņa valsts pārvaldē: «Viens iesāk darbu, tad viņu pārvilina uz privāto sektoru, un tam, kas nāk vietā, ir vajadzīgs laiks, lai turpināto to, ko iepriekšējais iesācis.» Viņš šajā sakarā piesauc darbinieku motivācijas sistēmu, kas līdzētu risināt situāciju.

«Pirmrindnieces» ar 100% apstiprinātiem MK noteikumiem ir Kultūras, Zemkopības un Tieslietu ministrija. Krietni sliktāk iet Finanšu ministrijai, kurai šobrīd apstiprināti vien 46% no visiem MK noteikumiem.

Saskaņā ar plānoto investīciju ieviešanas laika grafiku ES fondu projektu maksājumu salīdzinoši lielākais apjoms paredzams 2016. gada otrajā pusē. Uz šī gada 30. jūniju bija apstiprināti gandrīz visi iepriekš kavētie MK noteikumi, bet pārējos kavējumus plānots novērst līdz jūlija beigām.

Kā vienu no pozitīvajiem līdz šim sāktajiem projektiem FM pārstāvji min Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanu - nobeiguma stadijā ir konkurss par darbu pabeigšanu, un, kā ir pārliecināts vides un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Kaspars Gerhards (NA), līdz gada beigām tas arī tiks noslēgts. «Vienubrīd reāls bija scenārijs, ka projekts būs simtprocentīgi jāfinansē no valsts līdzekļiem, taču labā ziņa ir tā, ka tiks iesaistīti arī ES fondi,» atklāj E. Putra.

«Kad mainījās politiskā vadība, mūsu (FM) uzstādījums bija, ka pirmā prioritāte ir pēc iespējas ātrāk sadarboties, lai apstiprinātu MK noteikumus un nauda tiktu izmantota,» saka parlamentārais sekretārs un piebilst, ka šobrīd īpaši svarīgi izmantot pēc iespējas vairāk no atvēlētajiem 4,4 miljardiem, jo nākamajā plānošanas periodā apgūstamā summa, iespējams, būs mazāka.

Vislielākais pieejamais ES fondu finansējums ir Satiksmes ministrijai - 1,319 miljardi eiro, tad seko Ekonomikas ministrija ar 797 miljoniem un Izglītības un zinātnes ministrija, kura var apgūt 392 miljonus eiro. Daudz mazāk fondu līdzekļu pieejami Tieslietu ministrijai - 18 miljoni eiro. Novērojama tendence, ka ministrijas, kurām atvēlēts mazāk līdzekļu, ir veiklākas MK noteikumu izstrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Apstiprinātie MK noteikumi līdz 01.07.2016

Ministrija %
Satiksmes 69%
Ekonomikas 59%
Izglītības 53%
VARAM 86%
Labklājības 86%
Veselības 22%
Kultūras 100%
Finanšu 46%
Zemkopības 100%
Tieslietu 100%
Valsts kanceleja 100%
Avots: Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?