Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Turpinās spiest uz efektivitāti

Šogad darba devēju un darba ņēmēju attiecībās revolūcijas nebūs, bet būs līdzšinējo tendenču turpinājums, prognozē darba tirgus eksperti un uzņēmumu pārstāvji. Ekonomikai mēreni augot, darba tirgū valdīs piesardzīgs optimisms. Tomēr aizvien aktuālāka kļūs vajadzība pēc jauniem, radošiem risinājumiem gan darbinieku atrašanā un piesaistē, gan produktivitātes veicināšanā.

Izaicinājums - kā satikties

Lielākā daļa uzņēmumu šogad plāno izaugsmi, tomēr jaunas darba vietas tiks veidotas mazāk nekā iepriekšējos divos gados, paredz personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš, balstoties uz savas kompānijas pērnā gada nogalē veiktu pētījumu. «Šogad varētu augt tādu uzņēmumu skaits, kas gan pieņems jaunus darbiniekus, gan atlaidīs kādu no esošajiem,» viņš saka, bet norāda, ka šādu lēmumu pamatā pārsvarā būs darbinieku efektivitātes un viņu darba rezultātu izvērtēšana. Tajā pašā laikā saglabāsies arī atbilstošu darbinieku trūkums, ko kāpinās darbaspējīgo iedzīvotāju skaita un bezdarba samazināšanās. «Līdz ar to darba devēji, lai noturētu esošos darbiniekus un būtu pievilcīgi potenciālajiem, palielinās darba samaksu. Taču to galvenokārt var gaidīt efektīvie darbinieki un speciālisti, kas ir ļoti pieprasīti darba tirgū,» A. Brodiņš teic.

Arī organizāciju psiholoģe un konsultāciju uzņēmuma O.D.A. vadītāja Gitāna Dāvidsone uzsver, ka atrast piemērotus darbiniekus uzņēmumiem kļūs arvien grūtāk. Tajā pašā laikā notiek pārmaiņas nozaru struktūrā, kuru dēļ joprojām būs arī kvalificēti speciālisti, kas sēž bez darba, tāpēc viens no 2015. gada izaicinājumiem darba devējiem un darba ņēmējiem būs attīstīt prasmi satikties, nevis izmisīgi meklēt darbiniekus vai darbu tikai savā nozarē. Darba ņēmējam tas nozīmē lūkot, kādās vēl citās jomās nepieciešamas viņa prasmes, kā arī būt gatavam piemācīties klāt ko jaunu un varbūt «aizmirst» ko vecu. Savukārt darba devējam nāksies fokusēties uz cilvēku reālajām iemaņām neatkarīgi no viņu līdzšinējās pieredzes, skaidro G. Dāvidsone. «Arī darba attiecību formās turpināsies izkāpšana no stereotipiem - tās kļūs vēl elastīgākas un daudzveidīgākas, un abām pusēm jābūt gatavām izskatīt jaunas pieejas,» viņa piebilst.

Lai darbs nav tikai darbs

Runājot par tendencēm darbinieku motivēšanā, G. Dāvidsone iezīmē divas paralēlas «frontes»: «Lielu daļu cilvēku visvairāk motivē stabilitāte - fiksēta alga par noteiktu darbu. No otras puses, daudziem, sevišķi jauniešiem un tiem, kas sevi vērtē kā darba tirgū konkurētspējīgus, arvien būtiskāk liekas profesionāli pašrealizēties, viņus neinteresē stabilitāte, bet gan samaksa atbilstoši rezultātam.» Atalgojums visiem šogad nedaudz augs, taču bez lieliem lēcieniem, un atkarībā no uzņēmuma šī izaugsme būs piesaistīta vai nu darbinieku pamatalgai, vai prēmēšanas sadaļai. Spēkā gan turpinās pieņemties vēl kāda tendence: darbinieku spiediena dēļ daļa uzņēmumu aizvien vairāk domā par to, kas tajos ir vēl bez biznesa. «Arvien vairāk cilvēku darbā negrib tikai strādāt un pelnīt naudu. Ja jau darbā pavadām tik daudz laika, tad gribam, lai darbs nav tikai darbs, lai tur ir kāda lielāka jēga,» eksperte skaidro.

Savukārt darba devēji šogad turpinās spiest uz efektivitāti. Pat ja liekas, ka pēdējos gadus uzņēmumi to vien darījuši kā efektivizējušies, ar to nereti saprotot darbinieku skaita samazināšanu, patlaban daudzviet mazināt vairs īsti nav ko, tāpēc uz efektivitātes audzēšanu gan uzņēmumiem, gan strādājošajiem būs jāsāk raudzīties ar svaigu skatu - kritiski un radoši pārvērtējot savu līdzšinējo darba manieri, izmēģinot jaunus strādāšanas, darba organizācijas un plānošanas veidus un risinājumus. Tā ir grūta pārmaiņu vadība, bet bez tās nekādi, teic G. Dāvidsone.

Vairāk par minimumu

«Darbinieku efektivitāte noteikti šogad būs svarīgs jautājums - gan meklējot jaunus veidus, kā organizēt darbu ātrāk un efektīvāk, iesaistot mazāku darbinieku skaitu, gan papildus motivējot un atalgojot ražīgākos darbiniekus,» atzīst arī SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis. Viņš paredz, ka darba devēji, lai nodrošinātu sev vajadzīgās kritiskās kompetences, arvien vairāk tās «audzēs paši», sniedzot lielākas izaugsmes iespējas jauniem darbiniekiem, kas vēlas mācīties, strādāt un augt uzņēmuma ietvaros. Tāpat darba devējiem nāksies vairāk veicināt sadarbību starp dažādām darbinieku paaudzēm, arī aizpildot digitālo prasmju plaisu starp tām.

Nordea Personāla daļas vadītājs Latvijā Zigmārs Valtmanis uzskata, ka produktivitāti paaugstina laba darba kvalitātes vadība un procesu vienkāršošana, tomēr savstarpējās attiecības darba devējiem un ņēmējiem šogad joprojām būs vislielākais izaicinājums. «Labi darba devēji, tāpat kā labi darba ņēmēji, šobrīd viens no otra sagaida vairāk nekā minimumu. «Pārsniegt gaidīto» ir viena no panākumu atslēgām veiksmīgai sadarbībai. Turklāt motivēti darbinieki nemeklē ēku, kurā «atsēdēt» darba dienu, bet gan auglīgu darba vidi, kurā justies iederīgam, iesaistītam, novērtētam,» Z. Valtmanis saka. Uz to reaģē arī darba sludinājumi - iepriekš tie uzsvēra pienākumus un prasības, tagad vairāk kalpo kā uzņēmuma reklāma, akcentējot labumus, ko iegūs tajā strādājošie.

Abu uzņēmumu pārstāvji atzīst, ka šogad joprojām būs jācīnās ar kompetentu darbinieku trūkumu, tāpēc intensīvāk būs jāizmanto neordināri darbinieku meklēšanas kanāli, piemēram, sociālie tīkli, un cīņā par talantīgākajiem «kadriem» jāpiedāvā jauni, interesantāki un individuāli motivēšanas veidi. M. Stūrītis arī uzskata, ka būtu vērts, piemēram, pamainīt likumus, lai uzņēmumi varētu investēt augstāka līmeņa darbinieku apmācībās, bez papildu nodokļu izdevumiem apmaksājot viņu studijas augstskolās. Tajā pašā laikā darba devējiem vairs nevajadzētu koncentrēties tikai uz augstākā un vidējā līmeņa vadītāju attīstīšanu. «Pienācis laiks investēt operatīvo vadītāju līdera un cilvēku vadīšanas prasmēs, jo viņi tiešā veidā vada lielāko daļu darbinieku un viņiem ir liela ietekme uz personāla apmierinātību un iesaisti,» M. Stūrītis saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?