Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tuvā un tālā nākotne

Uz iespējamo nākotnes pieprasījumu pēc darbiniekiem var paraudzīties divējādi - gan koncentrējoties uz nepieciešamākajām specialitātēm un nozarēm, kuras attīstās straujāk, gan pievēršoties globāliem procesiem, kuri attiecas teju uz visu rietumniecisko civilizāciju un no strādājošajiem sāk prasīt jaunas, iepriekš ne tik aktuālas kompetences. Tomēr abos gadījumos ir skaidrs, ka darba pasaule mainās, un te pie vainas ir gan krīze un tās sekas, gan, piemēram, tādas XXI gadsimta norises kā nozaru saplūšana un informācijas laikmeta attīstība un transformēšanās.

Vietējais īstermiņš

Lai gan prognozēt konkrētu pieprasījumu pēc konkrētiem speciālistiem Latvijā tuvākajā nākotnē neņemas pat paši darba devēji, straujāk vajadzība pēc strādājošajiem varētu atjaunoties atsevišķās nozarēs, kuras pēc krīzes atkopjas samērā veikli. Par šīm cerīgajām nozarēm Karjeras Dienas lapās jau rakstījām iepriekšējās nedēļās - IT un sakari, transports un loģistika, kokrūpniecība, metālapstrāde un mašīnbūve, ķīmija un farmācija, vieglā un pārtikas rūpniecība, arī enerģētika. Galvenais secinājums, kas izriet no šī saraksta, - Latvijas darba tirgū dzīvību var iepūst ražošana, kas sev līdzi var pavilkt arī citas nozares. Lieki piebilst, ka līdz ar nepieciešamību pēc inženieriem un citiem tehniskajiem speciālistiem, kas ir ražošanas mugurkauls, šīm nozarēm atkal uzņemot apgriezienus, nepieciešamāki tajās var kļūt arī citu profesiju pārstāvji - speciālisti, kas nav piesaistīti vienai konkrētai jomai: projektu vadītāji, grāmatveži un finansisti, pārdošanas speciālisti (kuru loma biznesa procesos nu kļuvusi ļoti nozīmīga), mārketinga speciālisti, citi administratīvi darbinieki. Tiesa, šāda veida strādājošo skaits uzņēmumos vēl ilgi nebūs tāds kā treknajos gados pirms krīzes un personāla optimizācijas.

Zināms pieprasījums pēc darbaspēka var saglabāties arī tādās sfērās, kurās dažādu iemeslu dēļ tiek prognozēts pieprasījuma apsīkums - piemēram, valsts funkcionēšanai svarīgajās izglītības un veselības aprūpes jomās. Vajadzīgi gan būs tiešām spējīgi speciālisti, arī profesionāļu paaudžu nomaiņas jautājums nav zaudējis aktualitāti.

Tāpat pieprasījums pēc speciālistiem atsevišķās jomās var pieaugt kāda konkrēta faktora ietekmē. Piemēram, Latvijai kļūstot par ES prezidējošo valsti 2015. gadā, varētu palielināties pieprasījums pēc attiecīgu dokumentu sagatavošanas un aprites darbā iesaistītiem juristiem, iespējams, arī tulkiem un tulkotājiem. Savukārt Rīgas kā finanšu centra koncepcijas attīstīšana varētu aktivizēt darba tirgu finanšu pakalpojumu jomā.

Globālais futūrisms

Profesiju pasaule un darba tirgus gan patlaban piedzīvo arī pasaules mēroga pārmaiņas, kas, iespējams, atstās neatgriezenisku iespaidu uz to, kādus darbus cilvēki nākotnē veiks un kā strādās.

Eiropas aģentūra profesionālās izglītības un apmācības attīstīšanai Eiropas Savienībā (CEDEFOP) prognozē, ka nākamajos piecos gados Eiropa turpinās virzību no primārās un bāzes ražošanas uz pakalpojumu ekonomiku, turklāt arvien palielināsies pieprasījums pēc augsti kvalificēta darbaspēka, savukārt zemākas kvalifikācijas strādnieki būs vajadzīgi aizvien mazāk. Tiesa, augsti kvalificēto speciālistu skaits augšot straujāk nekā pieprasījums pēc viņiem.

Krīze veicinājusi to, ka daudzās profesijās mainījies vai izkristalizējies to saturs. Spilgts piemērs ir pārdošanas speciālisti, kas tagad un, domājams, arī turpmāk nu ir spiesti patiešām pārdot, nevis tikai pieņemt pasūtījumus kā iepriekš. Ir profesijas, kas izzūd (lielā mērā tehnoloģiju attīstības dēļ), parādās jaunas, un lielu iespaidu uz darba tirgu nākotnē atstās arī nozaru tendence saplūst, veidojot interdisciplināras teritorijas.

Savukārt amerikāņu rakstnieks Daniels Pinks, kurš savās grāmatās pēta darba pasaules pārmaiņas, spožākas profesionālās izredzes paredz nevis līdzšinējiem informācijas laikmeta darbiniekiem, bet cilvēkiem, kas spēs profesionālā līmenī attīstīt pavisam citas prasmes un iemaņas - tās, kuras nosaka smadzeņu labā puslode un kuras nav iespējams automatizēt vai izmantot ārpakalpojumu ceļā, raksta Krievijas karjeras portāls Rabota.ru. Biznesa procesu automatizācija un superlētā Āzijas darbaspēka izmantošana pakāpeniski var likvidēt apmēram 85% pašreizējo darbavietu, un «trulām» profesijām nav nākotnes, uzskata D. Pinks, paredzot, ka, līdzīgi kā kādreiz tehnisko jauninājumu un efektivitātes pieauguma dēļ izzuda liela daļa zemniecības un strādnieku profesiju, masveida atlaišanas pēc zināma laika nu sagaida arī tos biroju darbiniekus, kuru darbs nav īpaši radošs un ir saistīts ar informācijas apstrādi. Ar laiku mākslīgais intelekts, pieeja gigantiskām zināšanu un metožu datubāzēm kļūs būtiski lētāka un izdevīgāka, taču jauni, oriģināli un no datora loģikas viedokļa negaidīti risinājumi ir pa spēkam tikai cilvēka smadzenēm. Konceptuālajā ērā, kas, pēc D. Pinka teiktā, nomainīs pašreizējo informācijas laikmetu, atkal būs pieprasītas lielas idejas, nevis šauras, specializētas zināšanas. Sekmīgam darba tirgus dalībniekam jaunajā laikmetā būs jāpiemīt dizaina prasmei jeb spējai radīt no nulles, talantam stāstīt stāstus, spējai veidot komandas (jeb simfonijas prasmei), empātijai jeb spējai domāt un just kā citam cilvēkam, spējai strādāt rotaļīgi un spējai radīt jaunas jēgas un konceptus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?