Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Tuvināšanās Rīgā izdevās, pamēģinās arī uz Saeimu

Modelis, ko Rīgas mēra Nila Ušakova vadītā partija Saskaņa pārbaudījusi Rīgas domes vēlēšanās, kur latviešu un krievu sadarbība esot veiksmīga, tagad tiks izmēģināts Saeimas vēlēšanās. Par kopīgu startu pirmdien paziņoja Saskaņa un tās sabiedrotie no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas Gods kalpot Rīgai!, ko abas puses apliecināja arī rakstiski. Saskaņa ir sasniegusi nākamo attīstības posmu un ir gatava reformām, kas nekad nav vieglas, Dienai atzina N. Ušakovs.

Vēlētājam būs jāpierod ne tikai pie tā, ka politiskajā piedāvājumā vairs nebūs Saskaņas centra nosaukuma, bet arī pie lielā latvisko uzvārdu īpatsvara sarakstā. Rīgas domes vēlēšanas esot parādījušas, ka krievi nemaz tik ļoti nesvītrojot latviešus un otrādi, par ko Saskaņa esot brīdināta. Pārdesmit kandidātu bija uzaicināti arī uz līguma parakstīšanu, kur pie galda sēdēja vairāk latviešu nekā krievu politiķi. Daļa no viņiem, kā Krišjānis Peters, kurš būs viens no saraksta līderiem, vai Vitālijs Aizbalts, iepriekš bija Aināra Šlesera vadītajā LPP/LC. Agnis Kalnkaziņš un Kārlis Leiškalns nākuši no Tautas partijas.

Lūgts komentēt lielo latviešu politiķu īpatsvaru, N. Ušakovs atbildēja: «Latvijā jau arī latviešu ir vairāk nekā krievu.» Viņš apzinās, ka šīs pārmaiņas partijā saistās ar riskiem. Taču tā arī ir iespēja pārliecinošāk parādīt, ka Saskaņa pretendē uz dalību valdībā. Tiesa, līgumu ar Krievijā valdošo partiju Vienotā Krievija N. Ušakovs nav gatavs lauzt, jo tā esot iespēja komunicēt ar kaimiņvalstī pie varas esošajiem politiķiem un izdarīt kaut ko Latvijas labā. Jāatgādina, ka 2009. gada 21. novembrī šo līgumu noslēdza nevis Saskaņas centrs, bet tieši sociāldemokrātiskā partija Saskaņa, kuras vārdā to parakstīja toreizējais partijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs un Boriss Grizlovs no partijas Vienotā Krievija.

Kad saskaņieši startēja ar Saskaņas centra nosaukumu, viņi bija kopā ar Alfrēda Rubika vadīto Latvijas Sociālistisko partiju, kas šajās vēlēšanās vairs nebūs tās sabiedrotā. Taču, ja Saeimas deputāti Artūrs un Raimonds Rubiki, kā arī Igors Zujevs individuāli vēlēsies kandidēt vēlēšanās, šāda iespēja tikšot izskatīta. Pašlaik notiekot kandidātu izvirzīšana nodaļās. Zināms, ka no Saeimas deputātiem nodaļas nav izvirzījušas Irinu Cvetkovu un Igoru Meļņikovu. Kandidātus plānots apstiprināt 19. jūlijā Saskaņas kongresā. Sarakstu līderi varētu būt J. Urbanovičs, Valērijs Agešins, Andrejs Elksniņš. Augsta vieta paredzēta arī Ivaram Zariņam, Vitālijam Orlovam, Sergejam Dolgopolovam, Andrejam Klementjevam un Jānim Tutinam.

Saraksta galvgalī būs arī atvaļinātais pulkvedis Raimonds Rublovskis, kurš savulaik bija Sarmītes Ēlertes vadītajā Lietussargu grupā. Vienotībā R. Rublovskis esot vīlies, jo - ja tik daudzi cilvēki atstājot valsti, tad to nevarot saukt par veiksmes stāstu. Vienotības ģenerālsekretāram Artim Kamparam nebija palikusi prātā šī kandidāta darbošanās partijā, bet Saskaņas taktika esot saprotama - tā ir pārliecināta par sev lojālo cittautiešu vēlētāju, tagad cenšas izraisīt interesi arī latviskajā elektorātā. Viņš pamanījis, ka jau jūtamas arī tās prasmes izmantot savā labā medijus. A. Ameriks un N. Ušakovs vēlēšanās paši nesartēs, bet var paredzēt, ka viņi būs pamanāmi kampaņā. A. Ameriks uzskata, ka Rīgai vajagot savu lobiju Saeimā, ja reiz tāds ir Liepājai, Ventspilij un vēl vairākām pašvaldībām. A. Ameriks aicina par partijas premjera kandidātu izvirzīt N. Ušakovu, kurš savukārt norādīja, ka pretendenti ir vairāki, bet arī to lems kongress.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?