Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tuvu, tuvu, tuvāk vēl, baltie šveicieši!

Jaunā zinātniece Liāna Širmane, dienā saņēmusi L'OREAL Latvijas stipendiju sievietēm zinātnē, pēcpusdienā uz interviju kopā ar dvīņumāsu Aļonu atspurdz smaidīga. Jau nākamajā rītā abas dosies uz starptautisko suņu izstādi Budapeštā. Šī iemesla dēļ svaigi safrizēti arī divi baltie Šveices aitu suņi. Visu dienu nonīkuši pie friziermeistares, viņi priecīgi joņo pa parka zālienu, bet Liāna runā. Ātri un aizrautīgi. Viņa ir komunikabla un nebūt nesatraucas, ka vēl nav sakravātas somas braucienam uz Ungāriju.

Zinātne un baltie suņi

Dvīņumāsām ir tikai divdesmit seši gadi, bet Liāna jau ieguvusi dabaszinātņu maģistra grādu fizikā, turpina studijas doktorantūrā un strādā LU Cietvielu fizikas institūtā. Viņas zinātniskās intereses objekti ir neorganiskie pusvadītāji, nanomateriāli un nanotehnoloģijas. Liāna regulāri piedalās eksperimentos Hamburgā un pētījumu rezultātus prezentējusi starptautiskās konferencēs. Iegūtā stipendija viņai palīdzēs pabeigt doktorantūras studijas, nemeklējot papildu ienākumu avotus. Tas izklausās nopietni un nozīmīgi, tāpēc pārsteidz, ka Liāna ar māsu, kas arī strādā LU Cietvielu fizikas institūtā par zinātnisko asistenti datormodelēšanas nodaļā, atrod laiku saistošam vaļaspriekam - viņām pieder balto Šveices aitu suņu (BŠA) audzētava Baltic Beauty. Kopā ar savām skaistulēm Šonu un Tāliju māsas regulāri apmeklē pašmāju un ārzemju suņu izstādes, pagūstot savienot darbu ar interesanto vaļasprieku?

Liāna aizrautīgi stāsta: «Skolā sapņoju kļūt par fizikas skolotāju, bet, Latvijas Universitātē studējot, aizrāvos ar pētījumiem un sāku nodarboties ar zinātni. Tā mani pārņēma.» Pirms divpadsmit gadiem mamma pievērsa dvīņumāsu uzmanību baltajiem Šveices aitu suņiem: «Mums tie sākumā diez kā nepatika, jo īsspalvaini, ar rozā degungaliem. Pirms divpadsmit gadiem nopirktā Tālija bija pirmā šīs šķirnes pārstāve Latvijā. Pēc septiņiem gadiem māsas atstāja sev arī Tālijas meitiņu Šonu. Tagad abas pārliecinātas, ka baltie Šveices aitu suņi ir viena no skaistākajām šķirnēm.»

Plaukst rullīšu bizness

Liāna stāsta šķirnes vēsturi: «Balto Šveices aitu suņu priekšteči ir vācu aitu suņi. Abas šķirnes paralēli veidojās un attīstījās ASV, Kanādā un Eiropā. Atšķiras tikai šķirņu raksturs un apmatojuma krāsa. Vācu aitu suns nav krustots ne ar vienu citu šķirni. Gēns, kas kontrolē balto krāsu, ir dabisks komponents vācu aitu suņu (VAS) kopējā krāsu ģenētikas materiālā. Ilgu laiku šveiciešus pat neizdalīja kā atsevišķu šķirni. Taču, ņemot vērā viņu pieaugošo popularitāti, baltais Šveices aitu suns beidzot tika reģistrēts kā atsevišķa šķirne. Šveicieši ir maigāki par vācu aitu suņiem, draudzīgi un lojāli pret cilvēkiem, inteliģenti, viegli padodas apmācībai, viņiem patīk būt kopā ar saimnieku, darboties viņam par prieku. Pret svešiniekiem suņi ir atturīgi, bet bez jebkādām agresijas izpausmēm. Šveicieši ir ļoti jūtīgi, tāpēc rupjas apmācības metodes viņiem neder. Viņi ir ļoti labi teritorijas sargi un tāpat kā vācieši var dzīvot zem klajas debess.»

Taču Šona un Tālija dzīvo mājās kopā ar Liānu un Aļonu. Vai divi tāda temperamenta un izmēra (līdz 60 cm skaustā, svars ap 60 kg) suņi pilsētas dzīvoklī jūtas pietiekami komfortabli? Zinātniece smej: «Mājās dzīvojot, suņi saņem vairāk uzmanības, nekā mītot voljērā. Šveiciešiem ļoti svarīga ir fiziska slodze. Mēs ar Šonu un Tāliju esam aktīva tauta. Braucam ar velosipēdiem, skrienam, daudz staigājam. Mūsu apkārtnē ir trīs parki, bet vasarās dzīvojam Garupē - tur suņiem liela vaļa. Abas lieliski peld. Ja abas pamatīgi izkustas, mājās viņas ir mierīgas, neuzbāzīgas. Arī par kārtību nav daudz jādomā - mūsu suņiem, tā sacīt, netīrumi paši atkrīt, viņas nekad nav pelēkas, tāpēc reti jāmazgā. Spalvas mājās gan ir visur, rullīšu bizness var plaukt.»

Līdz kalnu virsotnēm

Dvīņumāsas ir lielas ceļotājas. Pateicoties suņiem, viņas iemācījās vadīt auto, kas krietni atvieglo ceļošanu: «Ja mēnesi vai divus neesam nekur bijušas, mums kļūst garlaicīgi.» Māsas iemācījušās ātri sagatavoties ceļam. Liāna priecājas: «Izstāžu grafiki ir stingri saplānoti. Brīvdienās mašīnā iekšā, un esam Vācijā, Austrijā vai vēl kur citur. Aļona ir laba braucēja, viņai 2000 km nav nekas īpašs, bet šveiciešiem patīk visu laiku atrasties saimnieka tuvumā - mājās, uz ielas, mašīnā, tāpēc Šona un Tālija ar mums -kaut vai līdz pasaules malai! Ceļojam, gūstam pozitīvas emocijas, parādām sevi izstādēs, papildinām medaļu kolekciju, pakomunicējam ar domubiedriem, apskatām pasauli. Mums kopā vienmēr ir interesanti.»

Uz interviju ar mums līdzi paņemtie suņi Rokijs un Gēla pieder draugiem, un frizēti viņi tāpēc, ka tieši šie abi kopā ar māsām jau pēc divdesmit četrām stundām dosies uz Ungāriju. Šona un Tālija šoreiz paliks mājās, jo Tālija jau ir seniore gados, bet Šona ne īpaši satiek ar citiem suņiem. Turklāt abām jau ir nepieciešamā izstāžu pieredze, vārds un medaļas. Vēlāk Liāna man atsūta fotogrāfijas no daudzajiem braucieniem: «Ar fotografēšanu aizrāvos nepieciešamības dēļ - gribējās piemiņai atstāt mūsu audzētavas kucēnu bildes. Sākumā nopirkām vienkāršu ziepju trauciņu, tad īstu fotoaparātu, tad citu - sarežģītāku, tad arvien nopietnākus, ar spoguļkameru, arī dažādus objektīvus. Tagad pilna māja ar fotoaparātiem, dažādiem foniem, gaismām.»

Laika pietrūkst tikai tiem, kuri neko nedara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?