Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tvitera spēks vieno

«Mēs mājās jau runājām, ka būsim iegājuši vēsturē,» teic IT speciālists Raimonds Logins, kurš kopā ar sievu Martu redzams uz pirmdienas laikraksta Diena vāka. Pēc tam, kad sociālajā tīklā Twitter sestdienas vakarā izlasīts aicinājums doties uz prezidenta pili, Loginu ģimene neilgā laikā bijusi klāt. «Neatkarīgi no tā, kādas ir politiskās spēlītes, tagad ir vismaz maza cerība, ka kaut kas mainīsies,» teic R. Logins.

«Es neesmu piedzimusi dziesmotās revolūcijas laikā, bet biju uz maijpuķīšu revolūciju,» saka Rīgas Stradiņa universitātes studente Laila Ludborža, kura tāpat kā daudzi citi par nu jau vēsturisku nodēvēto pulcēšanos pie Rīgas pils vārtiem uzzināja no tvitera. Pirmie aptuveni piecdesmit cilvēku pulcēšanos sāka spontāni, nākamos simtus Valsts prezidenta Valda Zatlera sveikšanā pēc viņa paziņojuma par rosinājumu atlaist Saeimu apvienoja internets. Lai gan deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) sevi dēvē par pirmā tvīta autoru un vienu no iniciatoriem, sanākšanas dalībnieki Dienai stāsta, ka informācija pie viņiem plūdusi caur dažādiem kanāliem.

«Akcija bija spontāna. Sākotnēji uz vietas bijām ap 10 cilvēku,» stāsta Sabiedrības par atklātību Delna direktors Kristaps Petermanis, kurš viens no pirmajiem tviterī ierakstīja aicinājumu pulcēties pie pils, kopā ar to tīmeklī ievietojot arī fotogrāfiju, kurā redzami pirmie ar velosipēdiem atbraukušie V. Zatlera sveicēji. No pirmajiem klātesošajiem K. Petermanis uzzinājis, ka viņu nesarunāto rīcību vadījis līdzīgs domu gājiens - paklausīsimies, ko Zatlers teiks, ja atlaišanu rosinās, tad iesim pie pils. «Varētu būt, ar numuru 15 ieradās Imants Parādnieks un sāka savu priekšvēlēšanu kampaņu, dziedot Nevis slinkojot un pūstot,» atstāsta Delnas direktors.

«Mājās skatījos tiešraidi, un paralēli tviteris bija vaļā. Tur arī parādījās aicinājumi,» stāsta studente L. Ludborža. Pirmais tvīts, kas viņu uzrunājis, bijis uzņēmēja Alberta Joda aicinājums uz «atbalsta flash-mob pie prezidenta pils». Pēc tam studente redzējusi, ka tīmekļa lentē viens pēc otra seko retvītotie Delnas un VL aicinājumi pulcēties. Tāpat ziņas par notiekošo pie Rīgas pils izplatījās ar sociālā tīkla Foursquare palīdzību, jo daudzi atnākušie to atzīmēja kā savu atrašanās vietu. L. Ludborža piebilst, ka mediju ziņas par cilvēku skaitu neesot bijušas precīzas, jo brīdī, kad V. Zatlers otro reizi parādījās pie pils vārtiem, viņa sveicēju skaits bijis ap 300. To pašu apgalvo arī citi Dienas aptaujātie.

Savukārt Aleksandrs, kurš nodarbojas ar informācijas apstrādi, uz vecpilsētu nolēmis doties pēc tam, kad portālā Diena.lv izlasījis aicinājumu pulcēties pie Brīvības pieminekļa. Braucot pāri Vanšu tiltam no Imantas, viņš pamanījis jauniešus ar karogiem iepretim Rīgas pilij. «Tomēr es aizbraucu līdz piemineklim, tur nebija neviena, tāpēc gāju uz pili,» stāsta Aleksandrs. Ziņkārība un brīnuma gaidīšana bija tas, kas mudināja viņu piebiedroties pārējiem prezidenta sagaidītājiem.

Uz jautājumu, kā līdz I. Parādniekam nonākusi informācija par notiekošo, viņš teic, ka tā pie viņa nekā nav atceļojusi, jo deputāts bijis pirmais aicinātājs. «21.22 es uzrakstīju, ka dodos pie pils. Delna to bija pateikusi tikai 21.26,» stāsta I. Parādnieks, piebilzdams, ka Delnai tviterī viņš sācis sekot tikai pēc sestdienas - bijusi interese noskaidrot, cikos publicēts viņu tvīts. Maijpuķītes esot sarūpējis kāds no VL jauniešiem. Iegādātos ziedus I. Parādnieks izdalījis meitenēm, kuras tos pasniedza prezidentam. Savukārt lente Latvijas karoga krāsās, pie kuras turējās visi klātesošie, līdzi bijusi deputāta dēlam Hardijam.

Nākamā tautas pulcēšanās, kura tāpat kā V. Zatlera sveikšana lielā mērā notiks, pateicoties internetam, ir Delnas ceturtdien plānotais protests pret oligarhu varu un Latvijas nozagšanu. K. Petermanis stāsta, ka mērķis ir sapulcēt cilvēkus, kuri Saeimai «uz atvadām» vēlas redzamā veidā paust savu sakāmo. Protesta sākums būs plkst. 8.30, taču noslēgums nav prognozējams, jo protestētāji stāvēšot, kamēr «tiks sadzirdēti». Delnas direktors paredz, ka iepretim Saeimas ēkai pulcēsies ievērojams skaits cilvēku, jo viņu tvitera kontā izplatītais paziņojums esot labi pamanīts. «Sākumā domājām, ka cilvēkus būs grūti iekustināt, bet atbalsts ir pārsteidzošs,» viņš teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?