Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ukrainā bažas par ārkārtas stāvokli, tiek veidotas neformālās drošības vienības

Nemieri Ukrainā vēršas plašumā, pret valdību vērstajiem protestiem pārņemot arvien vairāk reģionu. Līdzšinējie varas solījumi nav spējuši pārliecināt opozicionārus, kas vēlas prezidenta atkāpšanos, un šodien parlaments sanāks uz ārkārtas sēdi, lai lemtu, kā risināt krīzi. Vakar parlamentā iesniegts likumprojekts, kurā rosināts izsludināt ārkārtas parlamenta vēlēšanas. Protestu atbalstītāju vidū valda satraukums, ka valstī varētu izsludināt ārkārtas stāvokli, lai gan parlamenta spīkers solījis, ka par to sēdē netiks diskutēts, laikrakstam Diena stāstīja avoti Kijevā.

Runas par ārkārtas stāvokli uzjundīja pēc tam, kad ar to piedraudēja tieslietu ministre Jeļena Lukaša. «Ja protestētāji nepametīs Tieslietu ministrijas ēku, es lūgšu Nacionālās drošības un aizsardzības padomi izsludināt valstī ārkārtas stāvokli,» viņa sacīja telekanālam Inter.

Ēku ieņēma svētdien. Kā BBC sacīja viens no protestētājiem: «Tieslietu ministrijas ieņemšana ir simbolisks sacelšanās akts.» Policija uzsākusi kriminālprocesu par ministrijas ieņemšanu, bet pirmdien protestētāji ļāva ēkā iekļūt darbiniekiem.

Aktīvi protesti pārņēmuši citas lielākās pilsētas Ukrainā, tajā skaitā valsts austrumos, kur vēsturiski dominējušas ciešākas saites ar Krieviju un V. Jaunkovičs baudījis augstu atbalstu. Demonstranti ielenkuši vai jau ieņēmuši administrācijas ēkas vairākās pilsētās. Daudzviet notikušas sadursmes. Protestētāji pašu spēkiem izveidojuši neformālās drošības vienības, kas sola aizsargāt pilsoņus.

«Atklāti sakot, tas savā ziņā pat priecē, ka problēmas eskalējušās arī citās pilsētās. Tas nozīmē, ka neapmierinātība ir ne vien Kijevā, bet arī citviet,» laikrakstam Diena sacīja kijeviete Anastasija. «Es ceru, ka tas palīdzēs izsludināt jaunas prezidenta vēlēšanas un novedīs arī pie jauna parlamenta.»

Nemierus reģionos kritizējusi V. Janukoviča Reģionu partija. Paziņojumā, nosodot ēku sagrābšanu, partija norādīja, ka tas atgādinot nacistiskās Vācijas sākumposmu, un rosināja izmeklēšanu. Ēkas esot ieņēmuši «politiskie teroristi, ekstrēmisti».

Šķeltajā Ukrainas sabiedrībā netrūkst protestu kritiķu, kas pārmet demonstrantiem kūdīšanu uz nemieriem un atbalsta V. Janukoviču. Varas atbalstītāji formē paši savas vienības, lai aizsargātu administrācijas ēkas un palīdzētu policijai uzturēt kārtību. Doņeckas ielās kopš pirmdienas patrulē kazaku un Afganistānas kara veterānu formētas grupas, kas sniedz atbalstu vietējai policijai.

Tikmēr Kijevā nerimst bažas par vardarbību pret protestētājiem. Intervijā portālam TSN.ua kāds policijas darbinieks apgalvoja, ka vēl pirms nedēļas nav ticējis runām, ka drošībsargi pazemo un nolaupa aktīvistus, kamēr pats to netika redzējis. Policists atklāja, ka pametis Ukrainu, jo viņu meklējot. Viņš bijis spiests izbraukt no valsts pēc tam, kad ievietoja internetā video, kurā redzams, kā specvienības Berkut vīri pazemo kādu protestētāju, kuru pirms tam piekāvuši un lielajā salā izģērbuši kailu.

Viņš atradis video datorā, no kura cits policists to aizmirsis izdzēst. «Man ir bail, taču es nevaru šo situāciju paciest. Manas bailes - tas nav nekas, salīdzinot ar to, kas redzams video.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?