Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ukraina gatavojas prezidenta maiņai

Virkne ekonomisko problēmu - vērtību krietni zaudējusī nacionālā valūta grivna, bezdarba palielināšanās, Starptautiskā Valūtas fonda atteikšanās piešķirt kārtējo kredītu 3,5 miljardus dolāru - gandrīz neko nespēj padarīt vienai no galvenajām kandidātēm uz Ukrainas nākamā prezidenta amatu premjerministrei Jūlijai Timošenko. Pēc socioloģiskajām aptaujām, viņa nedaudz atpaliek no promaskaviski orientētās Reģionu partijas līdera Viktora Janukoviča, un tieši starp šiem abiem politiķiem norisināsies galvenā cīņa 17.janvārī paredzētajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

V.Janukoviču 2004.gada valsts galvas vēlēšanās uzvarējušajam oranžās revolūcijas vadītājam, pašreizējam prezidentam Viktoram Juščenko nav nekādu cerību vēlreiz tikt pie augstākā politiskā amata. Viņš ievērojami atpaliek ne vien no abiem minētajiem kandidātiem, bet arī no bijušā ārlietu ministra Arsēnija Jaceņuka un parlamenta spīkera Volodimira Ļitvina. Lai gan eksperti norāda uz samērā augsto sabiedrības neticību politiķiem, nobalsot esot gatavi apmēram 60% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Improvizatore un sodītais

Ukraiņu publicists, Mogiļanska vārdā nosauktās Kijevas akadēmijas docents Igors Losevs uzskata, ka priekšvēlēšanu kampaņa norisinoties «ļoti nelāgi». «Vilšanās ir milzīga, cilvēki nevienam no viņiem netic - nedz prezidentam, kurš nav izpildījis solījumus, nedz Timošenko, kura koķetē ar Kremli, un arī ne divas reizes cietumā sēdējušajam Janukovičam - politiķim, kuram pilnīgi trūkst iniciatīvas,» Dienai stāsta I.Losevs. Pēc viņa domām, Ukrainā neesot iespējams paļauties uz aptauju datiem. «Ukraiņus ir okupējušas daudzas svešas varas, tādēļ viņi nav sevišķi vaļsirdīgi. Ukrainis var nodomāt vienu, pateikt otru, bet izdarīt vēl ko pavisam citu. Turklāt daudzas aptauju firmas ir pilnīgi neuzticamas,» uzskata publicists. Abi galvenie kandidāti esot ļaunums Ukrainai, taču V.Janukovičs - daudz lielāks. Pirmajā vēlēšanu kārtā V.Janukovičs balsošot par pašreizējo prezidentu, bet otrajā izšķirošajā jau par J.Timošenko. Tā būšot nevis balss atdošana J.Timošenko, bet gan balsošana pret V.Juščenko.

Radio Brīvā Eiropa korespondente Bogdana Kostjuka Dienai stāsta, ka premjere prasmīgi improvizējot. Tiklīdz atklājoties kāda problēma, ilgi negaidot, J.Timošenko piedāvājot risinājumu. Arī visu izmantojot savā labā. Nupat par šādu iemeslu kļuvis UEFA atzinums, ka četras Ukrainas pilsētas ir gatavas uzņemt Eiropas futbola čempionāta fināla dalībniekus 2012.gadā. Laikraksta Delo redaktors Dmitrijs Jarošs Dienai pavēstīja, ka premjere savā labā izmantojusi neseno Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites vizīti, norādot uz to, ka par prezidenti arī Ukrainā jāievēl sieviete. D.Jarošs apstiprināja izplatīto viedokli, ka arī Maskavu prezidenta krēslā vairāk apmierinot J.Timošenko, nevis reģionāļu līderis. «Timošenko ir spilgtāka, gudrāka par Janukoviču. Nav arī skaidrības, kas īsti ir Reģionu partija. Turklāt Timošenko var ietekmēt, jo ar viņu ir noslēgtas dažādas vienošanās, bet Janukovičs faktiski ir «neaizķerams»,» stāstīja Delo redaktors.

Izrādījās par mīkstu

Uz Dienas jautājumu, kādēļ popularitāti zaudējis ideālistiski noskaņotais oranžās revolūcijas līderis V.Juščenko, I.Losevs atbildēja, ka viņš būtu varējis labi vadīt tādas valstis kā Austrija un Somija, bet Ukrainā šajā laikā bijis nepieciešams spēcīgākas gribas cilvēks. Daudz bijis vienkārši labu vārdu. V.Juščenko runājis par ukraiņu valodas, vēstures un kultūras aizstāvēšanu, taču tā labā maz izdarīts. Arī vēlme pielīdzināt statusā ukraiņu neatkarības cīnītājus padomju kara veterāniem nav tikusi īstenota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?