Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Ukrainā protestē pret vēlēšanu rezultātu viltošanu

Saniknoti par parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu, simtiem ukraiņu pirmdien pulcējās opozīcijas rīkotā mītiņā pie Centrālās vēlēšanu komisijas ēkas Kijevā. Protestētāji pārmet, ka 28. oktobrī notikušo vēlēšanu rezultātu skaitīšana ievilkusies, jo prezidenta Viktora Janukoviča valdošā Reģionu partija nostiprina savas pozīcijas, falsificējot rezultātus.

«Nost ar Janukoviču! Nost ar gangsteri!», «Kauns!» skandēja sanākušie, kas atteicās pakļauties policijas aicinājumam pārtraukt nesankcionēto demonstrāciju.

«Reģionu partija zog ukraiņu balsis un reģistrē tās kā balsis par varas partijas kandidātiem,» uzsvēra Arsēnijs Jaceņuks, kurš faktiski vada opozīcijas spēku apvienību Tēvzeme notiesātās ekspremjeres Jūlijas Timošenko vietā. «Mēs esam šeit sapulcējušies, lai aizstāvētu savu izvēli, Ukrainas un ukraiņu izvēli. Ukraina ir pierādījusi, ka spēj sakaut Reģionu partiju,» A. Jaceņuku citēja ziņu aģentūra Reuters.

Opozicionāri pieprasa 13 strīdīgajos apgabalos pārskaitīt balsis vai atkārtot vēlēšanas, pretējā gadījumā solot neieņemt sev paredzētās vietas parlamentā un pasludināt to par nelikumīgu. «Ja vara nekavējoties neapturēs vēlēšanu rezultātu viltošanu, mēs esam gatavi atzīt parlamentu par nelikumīgu un uzstāsim uz ārkārtas prezidenta un parlamenta vēlēšanām,» Tēvzemes ziņoto citēja RIA Novosti.

Trīs opozīcijas partijas - Tēvzeme, boksa smagsvara čempiona Vitālija Kļičko partija UDAR un nacionālistu partija Brīvība - guvušas spēcīgus rezultātus proporcionālajā balsojumā, taču pārmet varai balsu viltošanu vienmandāta apgabalos, kas nodrošinot Reģionu partijai vairākumu. Pusi no 450 parlamentāriešiem Ukrainā izvēl pēc partiju sarakstiem, bet otru pusi - vienmandāta apgabalos.

Starptautiskie novērotāji kritizējuši vēlēšanas, norādot uz «varas ļaunprātīgu izmantošanu un pārmērīgo naudas lomu». Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) uzsvēra, ka valsts resursi izmantoti, lai kampaņas laikā panāktu valdošajai partijai izdevīgākas pozīcijas, piebilstot, ka opozicionāru līdere J. Timošenko joprojām ir cietumā un vēlēšanas iezīmējot demokrātijas līmeņa vājināšanos Ukrainā. V. Janukovičs pārmetumus noliedz, vēlēšanas saucot par brīvām un godīgām.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone aicināja Ukrainas varu izziņot gala rezultātus, «kas atspoguļotu patieso Ukrainas vēlētāju gribu».

Eksperti prognozē, ka Reģionu partijai, kas ieguvusi ap 30% balsu, izdosies formēt vairākumu, piesaistot ierastos sabiedrotos - Komunistu partiju un neatkarīgos deputātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?