Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ukrainai jācīnās ar smagu parādu nastu

Nesen Eiropas Savienības (ES) Padome apstiprināja Eiropas Komisijas priekšlikumu par 1,8 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainai kā starptautisku makroekonomisko palīdzību. Savukārt iepriekš - marta otrajā pusē - starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service pazemināja Ukrainas ilgtermiņa valsts parāda reitingu no Caa3 līdz Ca, turklāt ar negatīvu nākotnes prognozi.

Pieļauj maksātnespēju

Reitingu Ca aģentūra Moody's piešķir tām parādsaistībām, kuras ir tuvas maksātnespējai. Zemāks ir tikai vērtējums C, kas nozīmē maksātnespējas iestāšanos. Jāpiebilst, ka Moody's bija pēdējā no tā dēvētā lielā trijnieka aģentūrām, kura pazemināja Ukrainas valsts obligāciju ārvalstu valūtā reitingu. 7. februārī Fitch pazemināja to no B- līdz CCC jeb «ārkārtīgi spekulatīvam» līmenim, bet 20. februārī Standard & Poor's - no CCC+ līdz CCC ar negatīvu prognozi, lēmumu skaidrojot ar politiskajām problēmām un Kijevas iespēju apkalpot parādus pasliktināšanos.

Savukārt kā galvenais Moody's reitinga pazemināšanas iemesls norādīta iespēja, ka ārvalstu privātie investori cietīs ievērojamus zaudējumus, Kijevai īstenojot parādsaistību restrukturizēšanu. Te jāuzsver, ka situācijas, kad kāda valsts sāk sarunas ar kreditoriem un investoriem par parādu restrukturizēšanu, bieži tiek dēvētas par daļējo jeb maigo maksātnespēju. Savukārt negatīvā nākotnes prognoze atspoguļo pārliecību, ka ārējais parāds saglabāsies iespaidīgs arī pēc tā restrukturizācijas un solītajām ekonomiskajām reformām, par kuru sekmīgu īstenošanu pastāv ievērojamas bažas, galvenokārt astronomiskā korupcijas līmeņa valstī dēļ, tās ekonomiku un politiku, pēc daudzu ekspertu domām, kontrolē neliels skaits oligarhu, turklāt šo cilvēku ietekme gadu pēc eksprezidenta Viktora Janukoviča gāšanas ir nevis samazinājusies, bet gan palielinājusies.

Lai arī uzticība Lielā trijnieka aģentūru vērtējumiem patlaban atrodas, domājams, vēsturiski zemākajā līmenī, un iemesli tam ir aģentūru pieļautā katastrofālā kļūda pirms 2008. gada krīzes, kā arī aizdomas par reitingu politizēšanu, Ukrainas gadījumā prognozes tiek uzskatītas par reālistiskām, pat neraugoties uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) 11. martā pieņemto lēmumu četru gadu laikā piešķirt Kijevai 17,5 miljonus dolāru (~ 16,16 miljoni eiro). SVF lēmums arī pavēra iespējas citām organizācijām šogad piešķirt Ukrainai papildus vēl vismaz 7,5 miljardus dolāru, bet kopējā palīdzības programma tiek lēsta 40 miljardu dolāru apmērā.

Prasa reformas

Par to, ka uztraukums par iespējamo maksātnespēju nav bez pamata, liecina arī Ukrainas Nacionālās bankas apkopotā informācija. 2015. gadā Ukrainas aizņēmējiem jāsamaksā parādsaistības 55,107 miljardu ASV dolāru apmērā, tostarp valdībai jāizmaksā kreditoriem 7,75 miljardi dolāru (6,394 miljardi par obligācijām un 1,351 miljards kā kredītprocenti), un šajā summā nav iekļauts triju miljardu dolāru kredīts no Krievijas, kura atmaksas termiņš ir šā gada nogale, kā arī valsts uzņēmuma Naftogaz 2,5 miljardu dolāru parāds Gazprom. Savukārt banku sektoram šogad jāatmaksā 10,192, bet korporatīvajam sektoram 33,87 miljardi dolāru. Tāpat ārvalstu kompāniju meitasuzņēmumiem Ukrainā šogad jāatdod savām māteskompānijām 2,733 miljardi dolāru.

Valdības un tās garantēto valsts uzņēmumu parādi līdz 2015. gada beigām atbilstoši SVF aplēsēm sasniegs 94% no Ukrainas iekšzemes kopprodukta (IKP), 2014. gada beigās tie līdzinājās 73% no IKP. Parāda noslīdēšana līdz 71% jeb aptuveni 2014. gada līmenim tiek prognozēta 2020. gadā, īstenojoties tā dēvētajam bāzes scenārijam. Vienlaikus SVF eksperti atzīst, ka tā dēvētais bāzes scenārijs ir pats optimistiskākais no visiem, jo «prognozētā Ukrainas valsts parāda samazināšanās trajektorija pakļauta ievērojamiem riskiem», citu scenāriju īstenošanās gadījumā valsts parādsaistību apmēri jau 2017. gadā sliktākajā gadījumā var pārsniegt 200% no IKP.

Īpaši vērts uzsvērt, ka konkrētā SVF palīdzības programma Ukrainai bija pēc skaita jau desmitā, sākot ar 1994. gadu, un neviena no iepriekšējām programmām nav īstenota līdz galam, galvenokārt Ukrainas valdību nespējas vai nevēlēšanās īstenot SVF prasītās reformas dēļ. Šoreiz atšķirībā no iepriekšējām reizēm reformas tiek prasītas ultimatīvos toņos, turklāt tās ir ievērojamas. Vienlaikus valdības centieni šīs reformas īstenot, samazinot sociālos izdevumus, kā arī ievērojami palielinot komunālo pakalpojumu, energoresursu un vēl citas cenas, noveduši pie dramatiska varas politiķu popularitātes krituma.

Lauksaimniecība turas

Par kopējo ekonomisko situāciju uzskatāmi liecina oficiālā statistika, kuru daudzi analītiķi gan uzskata par pārspīlēti optimistisku. Pērn Ukrainas IKP apjomi kritās par 6,9% (SVF dati), bet eksporta apjomi atbilstoši Valsts statistikas pārvaldes datiem kritās par 22% (statistikā vairāk netiek iekļauta Krima, Sevastopole un tās teritorijas Ukrainas austrumos, kuras valsts parlaments pasludinājis par uz laiku okupētām). Dati par 2015. gada janvāri liecina, ka eksports uz ES valstīm krities par 31%, salīdzinot ar 2014. gada janvāri, bet uz bijušās PSRS teritoriju, izņemot Baltijas valstis, - par 54,9%, piemēram, uz Krieviju - par 60,3%. Rūpnieciskās ražošanas apjomi šā gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, samazinājušies par 21,7%, būvniecības preču ražošana - par 32%, mazumtirdzniecība - par 21%, kravu pārvadājumi - par 23,4%, pasažieru pārvadājumi - par 11%. Salīdzinoši optimistiska ir situācija vienīgi lauksaimniecībā, kas piedzīvojusi kritumu tikai par 2,4%, kaut gan eksperti brīdina, ka līdzekļu trūkuma dēļ Ukrainas lauksaimnieki nebūs spējīgi nodrošināt sējas darbus un arī šo nozari gaida kritums.

Oficiālā inflācija valstī pērn bija 24,9%, bet šogad Nacionālā banka to prognozē 17,2% apmērā, lai gan daudzi finansisti uzskata, ka reālā inflācija gada laikā sasniegusi vismaz trīsciparu skaitļus, minot pat rādītājus virs 250%. Grivnas oficiālais kurss pret ASV dolāru - 23 grivnas - gandrīz trīs reizes vairāk nekā pirms gada. Līdzīga statistika attiecas uz gandrīz visām ekonomiskās darbības jomām, bet rezultāts ir iedzīvotāju dzīves līmeņa krasa samazināšanās, bezdarbs, uzņēmumu un banku bankroti (šā gada pirmajos divos mēnešos Ukrainas banku sistēma cieta zaudējumus 3,16 miljardu dolāru apmērā). Valsts ekonomika būtībā ir atgriezusies XX gadsimta 90. gadu sākumā, bet situāciju vēl vairāk pasliktina ievērojamus izdevumus prasošais militārais konflikts ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem Ukrainas austrumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ukrainas finanses

2014. gads
Valsts parāds: 72% no IKP
Ārējais parāds: 135 miljardi ASV dolāru
Fiskālā bilance (ieskaitot Naftogaz un Ukrainas pensiju fondu): -12% no IKP
Valūtas rezerves: 7,5 miljardi ASV dolāru

2015. gads (prognoze)
Valsts parāds: 95,5% no IKP
Ārējais parāds: 153 miljardi ASV dolāru
Fiskālā bilance (ieskaitot Naftogaz un Ukrainas pensiju fondu): -8% no IKP
Valūtas rezerves: 13 miljardi ASV dolāru
Avots: The Bleyzer Foundation

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?