Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ungārijas valdību kritizē par varas «putinizāciju»

Ungārija 1. janvārī kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, tomēr tas notiks uz nesimpātiska fona, jo pēdējos mēnešos tās labējā valdība ar premjerministru Viktoru Orbānu priekšgalā mērķtiecīgi virzās pretī varas centralizācijai un dara visu, lai iegrožotu savus kritiķus. Spilgtākie piemēri ir vēlme ierobežot streikus, pastiprināt kontroli pār medijiem un sev lojālu cilvēku ielikšana atbildīgos amatos.

Britu izdevums The Economist Ungārijā notiekošo nodēvējis par putinizāciju, velkot paralēles ar Krievijas demokrātisko institūciju ierobežošanu, kas notikusi kopš Vladimira Putina nākšanas pie varas.

Centrālbanka nepakļaujas

Ungārijas parlaments otrdien pieņēma likumu, kas piešķir valdībai lielākas pilnvaras kontrolēt medijus. Likuma ievērošanu pārraudzīs speciāli izveidotā politizēta Nacionālā mediju un komunikācijas padome (NMHH), kas varēs piemērot prāvus naudassodus arī privātajiem medijiem, kuri, piemēram, aizskar «personas cieņu» vai vēsta «politiski nesabalansēti», - tā Reuters.

Oponenti šo likumu nosaukuši par ierobežojošu un izplūdušu, jo neesot skaidrs, kas jādara, lai to nepārkāptu. Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) brīdina, ka likums iedragās drukātos un interneta izdevumus. «Drukāto izdevumu regulēšana var ierobežot mediju brīvību un publiskās debates, kas ir obligāti demokrātijas elementi,» uzskata EDSO.

Šis ir pēdējais piemērs maijā pie varas nākušās partijas Fidesz centieniem ierobežot oponentus un palielināt varu pār neatkarīgām institūcijām. Iepriekš valdība lēma, ka jālikvidē Fiskālā padome - neatkarīga organizācija, kas kontrolē valsts budžetu. Ir ierobežota arī konstitucionālās tiesas jurisdikcija valsts finanšu jautājumos. Savukārt NMHH darbojas tikai Fidesz izraudzīti cilvēki.

Līdz šim vienīgā institūcija, kuru valdībai nav izdevies ierobežot, ir Ungārijas Centrālā banka, kura pirmdien paaugstināja bāzes procenta likmi, neraugoties uz to, ka valdība uzstāj uz pretējo.

Pašlaik valdība plāno pārņemt bankas monetāro pārvaldi, kas nosaka bāzes procentu likmes. To cer panākt, atceļot bankas vadītāja tiesības iecelt divus padomes locekļus un izveidojot Fidesz kontrolētu parlamentāro komisiju, kas apstiprinās četrus padomes locekļus, raksta The Economist.

Baidās no kritikas

Par valdības darba stilu liecina lēmums nacionalizēt privātos pensiju fondus, kuru vērtība sasniedz 14 miljardus dolāru (7,2 miljardi latu), lai aizlāpītu caurumu 2011. gada budžetā, bet vairāki parlamentārieši no Fidesz izstrādājuši grozījumus likumā par streikiem.

Tie paredz aizliegt streikot tādu svarīgu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju kā sabiedriskā transporta uzņēmumu darbiniekiem, ja viņi nav vienojušies ar darba devēju par pakalpojuma nodrošināšanu minimālā apmērā.

«Viņiem [valdībai] lielākās bailes sagādā sabiedrībā pieaugošais noskaņojums pret valdību,» uzskata politologs Zoltāns Kišzeli. «Tas var paralizēt valdības darbu, neskatoties uz Fidesz divu trešdaļu pārsvaru parlamentā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?