Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ušakovs vilcinās ņemt varu

Rīgas domes vēlēšanās uzvarējušais Saskaņas centrs vēl nevēlas svinēt uzvaru, par ko liecina arī saraksta līdera Nila Ušakova izvairīšanās kā mēra kandidātam uzņemties nākamās Rīgas domes koalīcijas veidošanu. Tas rada iespaidu, ka SC līderis gatavojas atteikties par labu LPP/LC mēra kandidātam Aināram Šleseram, «kā baumo visa Rīga un tas ir mulsinoši», Dienai sacīja Jaunā laika komandas vadītājs Edgars Jaunups.

Viņš uzsvēra, ka _Jaunais laiks_ un arī _Pilsoniskā savienība_ ir skaidri pateikuši - ja N. Ušakovs uzņemsies veidot nākamo Rīgas domes koalīciju, tad viņam kā mēram būs abu partiju atbalsts. _JL_ un _PS_ nevarēs atbalstīt A.Šleseru kā nākamo pilsētas galvu, un šī nostāja būšot nemainīga.

Tādējādi nebūtu pamata N.Ušakovam vilcināties, baidoties, ka Saskaņas centru varētu apspēlēt un atstāt opozīcijā, ja A.Šlesers, zaudējis cerības saņemt atbalstu kā mēra kandidāts no SC, pārmestos otrā pusē un izveidotu vairākumu ar JL un PS. Tāpat N.Ušakovam nebūtu pamata bažīties, ka apvienības dalīborganizācijas Jaunais centrs priekšsēdis Sergejs Dolgopolovs, kas arī paziņojis par gatavību vadīt Rīgas domi, varētu atšķelt daļu SC deputātu un pāriet pie A.Šlesera. S.Dolgopolova viesošanās vēlēšanu naktī LPP/LC svinību norises vietā arī tika uztverta kā signāls šādai iespējai, ja SC izšķirtos par sadarbību ar Jauno laiku, nevis LPP/LC. Taču tādā gadījumā nāktos atšķelt ievērojamu skaitu deputātu, kas, visticamāk, nebūtu iespējams.

Viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs Dienai sacīja: «Mūsu mēra kandidāts ir Nils Ušakovs.» Kamēr nebūšot zināmi ievēlētie deputāti un viņš personīgi ar tiem nebūšot runājis par darbu Rīgas domē, citus komentārus J. Urbanovičs nevēlējās sniegt. A. Šlesers žurnālistiem teica, ka viņš augstu vērtējot S.Dolgopolova pieredzi un, ka viņš varēs daudz dot rīdzinieku labā, nekonkretizējot veidu, kā tas varētu notikt. Jāatgādina, ka jau pirms vēlēšanām neoficiāla avoti minēja, ka A.Šlesers varētu pārvilināt S.Dolgopolova partijas deputātus. Saskaņas centru veido pieci politiskie spēki - Tautas saskaņas partija, Latvijas Sociālistiskā partija, Jaunais centrs, Daugavpils pilsētas partija un Sociāldemokrātiskā partija.

Pirmdien pēc LPP/LC un SC līderu pirmajām oficiālajām sarunām, kas notika divatā, N.Ušakovs žurnālistiem pieteica «Ušakova un Šlesera vai Šlesera un Ušakova tandēmu». Abiem politiskajiem spēkiem ar 38 balsīm ir iespējams domē izveidot vairākumu bez pārējo divu partiju - PS un JL - piesaistīšanas. Taču sarunas ar tām notikšot, lai domes darbs būtu iespējams efektīvāks un tajā tiktu iesaistīti visi ievēlētie, sacīja abi līderi, kas pat bija tērpušies līdzīgi, izvēloties sarkanas krāsas kaklasaites. Viņi izvairījās skaidri pateikt, vai JL un PS tiks iekļauti koalīcijā, vai iesaistīti domes darbā uz kādiem citiem nosacījumiem. Tas liecina, ka JL un PS tiks piedāvāti amati pašvaldībā, taču koalīcijā viņus neplāno aicināt. E.Jaunups norādīja, ka šādā koalīcijā, kuras priekšgalā būtu A. Šlesers, JL un PS nemaz nevēlētos iekļauties. «Saskaņas centrs tādā gadījumā būtu maldinājis savus vēlētājus, vai arī šeit notiktu kaut kas līdzīgs Jūrmalgeitai, kad, tēlaini izsakoties, viņi būtu gatavi pārdot savu mandātu Šleseram,» sacīja E.Jaunups. N. Ušakovs uz jautājumu par vilcināšanos uzņemties atbildību kā mēra kandidātam atbildēja, ka vispirms jāvienojas par komandas darbu un uzdevumiem.

Sarunas LPP/LC un SC turpinās trešdien pēc tam, kad oficiāli būs zināmi domē ievēlēto deputātu uzvārdi. Šī atruna liecina par nepieciešamību iegūt laiku, lai tiktu skaidrībā par vairākām lietām, ieskaitot to, kas būs nākamais Rīgas mērs. Viss liecina, ka A.Šlesera ambīcijas kļūt par pašvaldības vadītāju joprojām ir spēkā. Ja domē vara būs tikai SC un LPP/LC rokās, tad tajā daudz brīvāk varēs lietot arī krievu valodu, ko N.Ušakovs solīja jau pirms vēlēšanām. Arī A.Šlesers pirmdien žurnālistiem teica, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem jāļauj izklāstīt savu problēmu un saņemt palīdzību domē viņu dzimtajā valodā. «Domē jau var ienākt arī cilvēks, kas runā angļu valodā, un viņam arī ir jāpalīdz,» teica A.Šlesers. Pašvaldību likuma pārejas noteikumos uz šīm vēlēšanām saistībā ar rajonu reorganizāciju ir noteikta īpaša jauno domju pirmo sēžu sasaukšanas kārtība. «2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanās ievēlētās vietējo pašvaldību domes uz pirmo sēdi sanāk 2009.gada 1. jūlijā,» sacīts pašvaldību likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?