Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Uz etiķetes būs jāraksta «šķiņķis ar pievienotu ūdeni»

Eiropas Savienības veiktie labojumi pārtikas marķējuma regulā ierobežos pieļaujamā ūdens daudzumu gaļas produktos līdz 5%. Tas ietekmēs arī Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu darbu, jo, kā atzīst paši uzņēmēji, liela daļa gaļas pārstrādātāju šķiņķim ar īpašām masēšanas iekārtām pievieno ūdeni. No uztura speciālistu viedokļa pati ūdens pievienošana gaļai nav kaitīga, bet jāuztraucas par vielām, ko pievieno ūdenim un kas nonāk gaļā.

Ja ēd, tad ražo

Labojumi regulā pašlaik pieņemti otrajā lasījumā, taču, visticamāk, ūdens daudzumu ierobežojošā norma būs arī regulas galavariantā, prognozē Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugere: «Nekad nav bijis aizliegts pumpēt gaļā ūdeni, jo ūdens nav kaitīgs. Ja patērētājs tādu produktu patērē, ražotājs ražo. Ja ūdeni pievieno vairāk nekā 5% no galaprodukta svara, tas būs jānorāda marķējumā, lai patērētājs to zina. Tas attiecas uz jebkuriem gaļas produktiem, kā svaigiem, tā žāvētiem.» Viņa arī norāda, ka ir patērētāji, kuri nevēlas ēst sausu gaļu un dod priekšroku tādai, kurā ir vairāk ūdens. Dažādiem produktiem pieļaujamais ūdens daudzums nedaudz atšķiras. Jautājums ir, kas ūdenim vēl tiek pievienots - ja tās ir citu dzīvnieku, piemēram, zivju, izcelsmes olbaltumvielas, arī tas būs jānorāda. «Sāls nav tas sliktākais konservants. Jārēķinās, ka produktiem, kam ir garš derīguma termiņš, ir pievienotas citas pārtikas piedevas,» atgādina D. Ugere. Noteikumiem pēc to pieņemšanas būs triju gadu pārejas periods, pēc kura ūdens daudzuma norādīšana marķējumā būs obligāta. Tas nozīmē, ka, iespējams, uz iepakojuma lasīsim «Šķiņķis ar pievienotu ūdeni». D. Ugere norāda, ka Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) būs jāveic kontroles, lai pārbaudītu marķējuma atbilstību produkta saturam. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova norāda, ka obligāti ūdens sastāvs jānorāda būs tikai apstrādātajai pārtikai. «Patlaban pārtikas inspektori speciāli neveic ūdens un gaistošu vielu pārbaudes, to dara, veicot ražošanas uzņēmumu pārbaudes, tajā skaitā pārbauda produktu ražošanas tehnoloģiju un receptūru, lai salīdzinātu to ar preces marķējumā sniegto informāciju. Par ūdens pievienošanu neapstrādātai pārtikai prasības ir izvirzītas citos normatīvajos aktos - tirdzniecības standartos putnu gaļai ir paredzētas pārbaudes attiecībā uz pievienoto ūdeni,» izteicās T. Marčenkova. Izmaiņas regulā skars arī minimālo burtu lielumu marķējumā, būs obligāti jānorāda enerģētiskā vērtība, tauku, piesātināto taukskābju, ogļhidrātu, cukura, olbaltumvielu un sāls daudzums 100 gramos produkcijas. Līdz šim izcelsmes valsts bija jānorāda tikai liellopu gaļai, taču nākotnē tas attieksies arī uz cūkgaļu, aitas, kazas un putnu gaļu.

Mazie ražotāji ir par

«Es par to tikai priecāšos. Mēs gaļu pirms kūpināšanas liekam sālījumā, ūdens netiek ne masēts, ne špricēts, kā to dara lielajos kombinātos,» par izmaiņām regulā saka zemnieku saimniecības Kunturi projektu vadītāja Gunta Bole. Kunturu mājaslapā publicētajā tabulā apgalvots, ka lielveikalā nopērkamajā cūkgaļā 100 kilogramiem gaļas tiek pievienots 80 kg sālījuma un galarezultāts ir 155 kg produkcijas, bet Kunturi 100 kg gaļas izlietojot 11 kg sālījuma, kas iesūcas gaļā, un rezultātā sanāk 76 kg produkcijas. Ūdens ievadīšanu gaļā noliedz arī a/s Rīgas miesnieks ražošanas direktore Anita Parole, kura norāda, ka svaigai gaļai ūdeni nepievieno, bet pirms kūpināšanas gaļu liek marinādē, taču to neievada mehāniski. Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Bāliņš gan pieļauj, ka ūdeni ar garšvielām gaļā pumpē faktiski visi ražotāji Latvijā: «Eiropa pati to savārīja, padomju laikos tādas tehnoloģijas nebija. Tas ir Eiropas jaunievedums.» Viņš gan skaidro, ka šāda tehnoloģija ieviesta, lai produkts būtu garšas ziņā vienmērīgs - to nevar panākt, iemērcot gaļu marinādē.

Ūdens ir labs, bet sālsūdens gan ne, norāda Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis: «Nav vairs tie laiki, kad gaļa bija jāglabā pusgadu uz priekšu, lai uzkrātu gadījumam, kad medībās ilgstoši neveicas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?