Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz ko ir spējīga modernā «pārtikas ķīmija»

Lai ātri papusdienotu, paņemu trīs pulverīšus un tieku pie kartupeļu biezeņa, saldskābās paprikas mērces un mērcītes salātiem. Launagā grēkoju ar kafiju «trīs vienā», bet vakariņās skaidri zinu, man būs «šuļīga» vistiņa, kuras pagatavošanai atkal vajag paciņu attiecīgā pulverīša. Lai zupa labāk garšotu, piešauju kārtīgu šķipsnu Vegetas. Ja sagribas desertu, atkal ņemu vienu paciņu, pieleju pienu, uzputoju, un gatavs krēms ar citronu, kakao vai karameļu garšu.

Patiesībā tā nav mana ikdienas ēdienkarte - šādu ainu uzburu tikai Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekānei Ingai Ciprovičai, lai uzzinātu, cik tālu attīstījušās iespējas radīt mūsu garšas kārpiņām ilūziju par to, ka tiešām dzeram kafiju ar pienu, ēdam vistu kādā īpašā mērcē vai jogurtu ar zemeņu garšu. Profesore pasmaida un saka: «It kā jau tas nav nekas slikts, jo tas viss ir domāts ēšanai un dzeršanai, un to droši vien arī var dzert un ēst. Tikai nesaprotu, kāpēc tas jādara. Vai tad nevar uzvārīt kafiju, uztaisīt garšīgu mērci, bet Vegetas vietā izmantot vietējos garšaugus, kas dos labu garšu ēdienam, nevis radīs pieradumu pie spēcīgi izteiktās sāļās Vegetas garšas, kuras galvenā sastāvdaļa ir sāls un tāda cilvēka organismam ne visai tīkama lieta kā mononātrija glutamāts, kas, regulāri lietots, ar laiku atrofē mūsu garšas kārpiņas.»

Pulveris kotleti neaizstās

Taču zinātne un tehnoloģijas attīstās, un varbūt pulveri, tūbiņas, pārtikas piedevas, kas jau tagad daudzos produktos rada ilūziju par kādas sastāvdaļas klātesamību, sapresētas tabletes, no kurām mikroviļņu krāsnī pēc pāris minūtēm iegūstam kotleti vai bulciņu, ir mūsu nākotne. «Man negribētos domāt, ka tā ir mūsu nākotne, tāpēc atstāsim tūbiņas un pulverus fantastikas filmām. Domāju, neviena tablete vai pulveris neaizstās no kārtīgas gaļas ceptu kotleti un sautējumu, kas gatavots no dārzeņiem. Visi šie pulverīši, zupu koncentrāti un tamlīdzīgas lietas nav domātas ikdienas maltītēm. Jā, tās var ņemt līdzi ceļojumā, bet no tiem nevar pārtikt mēnesi no vietas,» saka I. Ciproviča un norāda uz citām tendencēm pārtikas ražošanā.

«Ja runājam par inovatīvo pārtiku, zinātnieki arvien vairāk mēģina apzināt dabas vielās esošās sastāvdaļas, kas būtu noderīgas cilvēka veselībai un pievienojamas pārtikas produktiem, lai padarītu tos profilaktiskus. Te gan nevajag iedomāties, ka šādi produkti kļūs par zālēm un vairs nebūs jāiet uz aptieku, taču šis veselīgais moments tiek ļoti rūpīgi pētīts. Viens no jauniem virzieniem pārtikas tehnoloģijā ir uztura genomika. Zinātnieki cenšas apzināt gēnus, kas būtu ietekmējami ar pārtikas starpniecību. Katrā ziņā ražotāji aizvien vairāk domā par to, kā produktus padarīt nozīmīgākus tieši no uzturvērtības viedokļa,» stāsta I. Ciproviča.

Atgriežas pie ierastā

Cilvēki kļūst aizvien izglītotāki, iepazinuši pārtikas piedevas, to dažādību, izmantošanu un ietekmi uz veselību, meklē produktus, kur dažādu ar E burtu apzīmēto vielu, īpaši konservantu un sintētisko krāsvielu, būtu pēc iespējas mazāk. I. Ciproviča saka - pašlaik notiek atgriešanās pie ierastajām vērtībām un līdz ar to veikalu plauktos parādās aizvien vairāk produktu, uz kuru iepakojuma ir uzraksti «bez konservantiem», «bez krāsvielām». Aktuāls ir jautājums, vai varam to atļauties? Īstu piedevu pievienošana ir dārgāka nekā E piedevu izmantošana. «Cilvēks saprot, ka dabisks jogurts ar īstiem augļu gabaliņiem ir vērtīgāks, bet viņam naudas pietiek tam, kuram garšu piedod aromatizators.» Vēl ir produkti, kurus nevar bez šīm piedevām saražot un nodrošināt pietiekami ilgu realizācijas termiņu, piemēram, majonēze, desa, gaļas izstrādājumi.

Ja cilvēka ēdienkarte ir pietiekami daudzveidīga, veselības problēmām nevajadzētu būt, taču, ja viņš diendienā ēdīs produktus, kuru sastāvā ir organismam nelabvēlīgas vielas, veselības problēmas var rasties. Kaut vai katru dienu ļaujot bērniem našķēties ar krāsainajām konfektēm.

Gastroenterologs un dietologs Edgars Bodnieks piekrīt, ka tieši krāsainās konfektes, košļājamās gumijas, jogurti, dzērieni, dažādi šokolādes izstrādājumi visbiežāk bērniem rada alerģiju, provocē dažādas alerģiskas reakcijas ar astmatisku klepu vai alerģiskas gremošanas trakta izpausmes. Bērniem tās var veicināt hiperaktivitāti. Pieaugušajiem, kam ir nosliece uz alerģiskām reakcijām vai kas slimo ar astmu, šādi produkti arī var provocēt līdzīgu ainu.

Ir alternatīva

Agronomijas zinātņu doktore, kas audzē ārstniecības augus un gatavo garšaugu maisījumus, Māra Vaivare no Skrīveriem stāsta: «Kāpēc jāpērk Vegeta, ja Latvijā ir pietiekami daudz garšaugu audzētāju, kas piedāvā bagātīgu klāstu garšvielu gan ar sāli, gan bez. Mēs paši dārzeņus izaudzējam savā dārzā, piena produktus pērkam no viena zemnieka, gaļu no cita. Maizi šodien ļoti moderni ir cept mājās. Katrā ziņā pārtikt no pulveriem un dažādiem maisījumiem noteikti nevajag, jo mēs nevaram zināt, kādu iespaidu tas atstās uz mūsu organismu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir E viela?

E100 - krāsvielas. Lieto, lai iekrāsotu bezkrāsainus produktus. Dabiskās ir safrāns, galda bietes, upeņu sula, mākslīgās ir košākas un izturīgākas ražošanā.
E200 - konservanti. Lieto, lai produkti ilgāk saglabātos, jo piedevas ierobežo mikrobu augšanu. Lai pasargātu no izžūšanas, ar tiem apstrādā augļus, tāpēc tie rūpīgi jāmazgā.
E300 - antioksidanti. Aizsargā produktus pret skābekļa iedarbību - kavē skābšanu, rūgšanu. Dabiskie antioksidanti ir E vitamīns, askorbīnskābe, pienskābe, citronskābe.
E400 - stabilizatori. Saglabā produktu konsistenci.
E500 - emulgatori. Saglabā produktu struktūru, satur kopā sastāvdaļas, kas dabiski neturas kopā. Paciņu zupās un mērcēs bieži izmanto ķīmiski modificēto cieti. Mitruma regulētājus pievieno, lai ātri nesažūst maizes un konditorejas izstrādājumi. Šajā grupā nav īpaši kaitīgu vielu.
E600 - garšas un aromāta pastiprinātāji. Produktus pārstrādājot, to dabiskais aromāts zūd, tāpēc pievieno garšas pastiprinātājus. Ražošanā iet bojā liela daļa vitamīnu, tāpēc tos pievieno mākslīgi.
E900 - pretputu līdzekļi.

E aizliegts!

Aizliegts pievienot piedevas neapstrādātiem pārtikas produktiem: medum, neemulģētām augu, dzīvnieku eļļām un taukiem, sviestam, pasterizētam un sterilizētam pienam, vājpienam un krējumam, nearomatizētiem piena produktiem, dabiskiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem, kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju), kafijas ekstraktam, nearomatizētai lapu tējai, cukuram, makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un tos, kas paredzēti diētām), nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas), zīdaiņiem un maziem bērniem domātai pārtikai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?