Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Uz Ņujorku ar kameru

«Tu esi izrauts no ikdienas kņadas un ielikts sev pilnīgi nezināmā vidē, kur tu vari koncentrēties un pievērsties tikai savam radošajam darbam,» par mākslinieku iespēju piedalīties dažādās rezidenču programmās saka Ieva Epnere, kura nupat kļuvusi par kim? rezidences balvas ieguvēju un rudeni pavadīs Starptautiskajā darbnīcu un kuratoru programmā (ISCP) Ņujorkā. «Gribas izbaudīt šīs pilsētas intensitāti,» par savu galamērķi piebilst māksliniece.

Kim? rezidences balvas žūrijas pārstāve, ISCP programmu un izstāžu direktore Kari Konte, izceļ Ievas Epneres unikālo skatījumu uz situācijām un kontekstiem, kas Ņujorkā ir mazāk zināmi un noteikti bagātinās pilsētas mākslas ainavu. «Ar prieku sekošu līdzi, kā Ievas Epneres pētījumi par modernajos laikos aizmirsto vēsturi un tradīcijām attīstīsies Ņujorkā - vietā, kur rodamie iedvesmas avoti ievērojami atšķiras no ierastajiem,» norāda Kari Konte.

Patlaban Ieva Epnere veido darbu ar pagaidu nosaukumu Dzīvo atmiņu jūra, kas pievērsīsies latviešu un krievu jautājumam un militārā mantojuma tēmai Latvijā. Tas būs redzams mākslas telpā Art in General Ņujorkā. «Esmu to apsolījusi parādīt arī Liepājā, no kurienes nāk daži varoņi,» par dzimto pilsētu teic māksliniece, kuras ideja par šādu darbu meklējama daudzu apstākļu sakritībā, kas ir pārāk sarežģīta, lai to atšķetinātu.

Starptautiskā darbnīcu un kuratoru programma darbojas kopš 1994. gada, un tajā ir piedalījušies vairāk nekā 1200 mākslinieku un kuratoru no vairāk nekā 60 valstīm. «Vienlaicīgi mēs būsim 35 cilvēki,» stāsta Ieva Epnere, kura būs pirmā rezidente no Latvijas vairāk nekā 20 gadu ilgajā ISCP pastāvēšanas vēsturē. Tās mājvieta ir kādā bijušajā rūpnīcā Bruklinā, kas piedāvā 35 gaišas darba studijas, divas galerijas un vienu projektu telpu.

Katru otro nedēļu pie rezidentiem brauc kuratori un kritiķi, kuri tiekas ar viņiem nelielā, aptuveni 40 minūšu garā sarunā «Katram rezidentam tiek piesaistīts konsultants, kurš seko līdzi viņa darbam un iesaka, kā to attīstīt tālāk,» bilst Ieva Epnere, kura iepazinusies ar programmas aprisēm. Turklāt katram tiek nodrošināts asistents, vietējais mākslinieks, kurš palīdz noorientēties pilsētā.

«Mani varētu iespaidot pilsētas arhitektūra un cilvēku jūra,» Laikmetīgās mākslas centra kim? veidotajā videointervijā pirms balvas pasniegšanas ceremonijas atzina māksliniece, kura ne reizi nav bijusi Ņujorkā. «Nav ko slēpt, ka ļoti gribas iepazīt šo pilsētu,» atklāj Ieva Epnere, kura spilgtu priekšstatu par Ņujorku guvusi no amerikāņu režisora Vudija Allena filmām un dosies uz turieni ar kameru rokās.

Pirms pieciem gadiem Ieva Epnere esot teikusi: ja brauks uz Ņujorku, tad tikai par lietu. Tajā laikā viņa mācījās Tēlotājmākslas institūtā Gentē. «Katram studentam piešķīra ceļojuma budžetu un brīvu izvēli doties uz jebkuru pasaules vietu. Diezgan daudzi deva priekšroku Ņujorkai. Toreiz pie sevis nodomāju: braukšu uz turieni tikai pienācīga iemesla dēļ,» atceras māksliniece, kurai ISCP būs iespēja satikt vienu no Beļģijas skolas kursa biedrēm.

Jāatgādina, ka pirmo kim? rezidences balvu ieguva māksliniece Darja Meļņikova, kura pavadīja divus mēnešus Laikmetīgās mākslas institūta KW rezidenču programmā Berlīnē. Tur tapušais darbs bija apskatāms fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā pagājušā gada septembrī. Savukārt 2017. gada uzvarētājs piedalīsies Gasworks izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmā Londonā.

«Es to uzskatu par sākumu jaunam posmam savā mākslinieciskajā darbībā. Parādījās lielāka pārliecība par to, ko taisu un kāpēc to daru,» stāsta Darja Meļņikova, kura pašlaik atrodas Itālijā un ir apmeklējusi Venēcijas Arhitektūras biennāli. «Esmu sajūsmā par Baltijas paviljonu! Prieks, lepnums un cerība, ka tas kļūs par sākumu kaut kam lielam un piemēru Baltijas valstu kopdarbiem. Tagad ceļoju tālāk uz Sicīliju - man te gastronomiskie piedzīvojumi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?