Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uz robežas ar interešu konfliktu

Andra Ozola jau 11 gadus vadītā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) atrodas Ekonomikas ministrijas pakļautībā. Apstiprinot jauno valdību, pašreizējo ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP) amatā nomainītu A. Ozola sieva Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Interešu konflikta riski pastāv, bet no tiem topošajai ekonomikas ministrei būs jāizvairās. Tāds ir galvenais secinājums, aptaujājot iesaistītās personas, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) speciālistus. Likums šādā situācijā paredz īpašu uzmanību, tomēr pārkāpumu tajā neuzrāda.

Par iespējamo interešu konfliktu paklusām tika runāts vēl pirms D. Reizniece-Ozola tika oficiāli izvirzīta ministra krēslam. Lai izvairītos no neobjektivitātes riskiem, topošās un arī pašreizējās valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) pieļāva, ka lēmumus attiecībā uz LIAA vadītāju varētu pieņemt viņa. Šāda vienošanās bija viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, lai D. Reizniecei-Ozolai atvēlētu šo posteni. Vēlāk gan neoficiāli izskanēja runas, ka pilnībā varētu tikt mainīta LIAA pakļautības iestāde, tomēr tās izrādījās tikai baumas.

Pārraudzību nemainīs

A. Ozols Dienai uzsver, ka pārraudzība mainīta netiks un LIAA nekādas administratīvas izmaiņas nenotikšot. «Tad, kad būs jāpieņem lēmumi par mani, kas parasti ir reizi četros gados, risks par interešu konfliktu varētu parādīties. Ņemot vērā šo situāciju, lēmums par manu pilnvaru turpināšanu būs jāpieņem premjerei,» skaidro A. Ozols un piebilst, «varētu pārmest, ja sieva mani būtu iekārtojusi darbā, bet es taču jau 11 gadus esmu LIAA vadītājs. Turklāt pēdējie līgumi par manām pilnvarām ir noslēgti nesen - Vjačeslava Dombrovska laikā. Šiem pārmetumiem nav loģikas.» LIAA vadītājs vēl uzsver, ka valsts pārvaldē dažādos līmeņos «šādu piemēru ir simtiem».

Ekonomikas ministrs V. Dombrovskis neslēpj gandarījumu par to, ka tieši D. Reizniece-Ozola būs tā, kura viņu nomaina amatā. Tāpat viņš sarunas laikā nekautrējas atkārtoti slavēt A. Ozolu. Sadarbība esot bijusi laba. «Andra Ozola darbu vērtēju ļoti augstu,» viņš saka un piebilst, ka LIAA darbā kā ministrs nav iejaucies, tas neesot viņa pienākumos. «Pa tiešo iesaistīties ietekmes darbībās faktiski nozīmētu, ka es viņam neuzticos. Ja es tā darītu, tad nākamais solis būtu neuzticības izteikšana.» Iespējamo interešu konfliktu viņš noliedz pilnībā, norādot, ka jaunajai ministrei būs tikai jāatturas no atsevišķu lēmumu pieņemšanas.

Vēl spriedīs

Pati D. Reizniece-Ozola Dienai uzsver, ka ar premjerministri tiešām ir panākta vienošanās par to, ka L. Straujuma pieņems visus lēmumus, kas attiecas uz jaunās ministres vīru. Uz jautājumu, vai nepastāv risks, ka tiks pieņemti pašai LIAA draudzīgāki lēmumi, viņa norāda: «Ja es redzēšu, ka šāds risks pastāv, tad maksimāli no tā izvairīšos, un domāju, ka darba gaitā labākie risinājumi tiks atrasti.» Vienlaikus topošā ministre gan atzīst, ka viņai pašai vieglāk būtu, ja LIAA nebūtu Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, bet «pārraudzības maiņa jau nav izdarāma vienā dienā. Tas ir nopietns lēmums, kas prasa dziļāku analīzi».

Par šo tematu gan notikšot vēl sarunas ar valdības vadītāju, bet pagaidām esot saspringts brīdis - Ministru kabineta veidošana un deklarācijas rakstīšana.

Likuma tīklos

KNAB pārstāve Laura Dūša Dienai norāda, ka pats fakts interešu konfliktu nerada. Viņa piesauc vairākus likuma punktus, kuri ministrei liegs pieņemt tādus lēmumus vai darbības, kas «ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses». Līdzīgu pienākumu uzliek arī citi likuma panti, tāpat tiek paredzēts īpašs ētikas kodekss, kas liks ministrei nekavējoties ziņot par riskiem.

Analizējot šo situāciju, Valsts kancelejas pārstāve Solveiga Līce Dienai norāda, ka interešu konflikta risks ir iespējams, jo ministrei attiecībā uz tās pakļautībā esošo iestādes vadītāju būs jāpieņem lēmumi, kas var ietekmēt radinieka personiskās vai mantiskās intereses. Tajā pašā laikā likums paredz, ka ministre var uzdot citai amatpersonai izvērtēt jautājumu un pieņemt lēmumu. «Tomēr svarīgi saprast, cik bieži būs šādi gadījumi, lai tas nekļūtu par kavēkli efektīvai iestādes darbībai,» viņa piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?