Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uz starta atjautīgie un ātrummīļi

Inga Melberga

Ar sacensībām Labais krasts 2015 sestdien, 17. janvārī, tiks atklāta septītā autofotoorientēšanās sacensību sezona. Tā ir komandu auto spēle, kurā dalībniekiem pēc organizatoru izsniegtās orientēšanās kartes ir jāatrod tajā atzīmētie kontrolpunkti, pie tiem jānofotografējas vai jāizpilda kāds interesants, atjautīgs uzdevums. Kontrolpunkti - tās ir interesantas, ievērības cienīgas piemiņas vietas, dabas pieminekļi, tūrisma apskates vietas, lauku saimniecības, amatnieku darbnīcas. Bieži vien cilvēki šādām vietām ikdienā vienkārši brauc garām, jo uz tām neved nekādas norādes, par tām nav informācijas tūrisma ceļvežos.

«Mēs, organizatori, šādas vietas atrodam un parādām citiem. Tā ir sava veida ātra ekspresekskursija pa attiecīgo sacensību reģionu. Mūsu sauklis ir Apceļo Latviju kopā ar mums!,» stāsta autofotoorientēšanās organizētāja Inese Biele.

Sacensībās uzvar komanda, kura summā savāc visvairāk punktu un nobrauc visīsāko maršrutu. GPS navigācijas iekārtu izmantošana nav atļauta. Pamatuzdevums ir orientēšanās un fotografēšanās, taču katru reizi ir arī dažādi papilduzdevumi: slēptais punkts, leģendas brauciens, krustvārdu mīkla. Tā kā ilggadējie sacensību dalībnieki itin viegli veic maršrutu gana īsā laikā, šogad komandas tiek sadalītas klasēs - profesionāļi sacenšas savā starpā, un pārējie dalībnieki arī var tikt uz goda pjedestāla. Obligāts sacensību elements ir Labie darbi. Katrā posmā dalībnieki ar dāvanām vai savu darbu sniedz atbalstu līdzcilvēkiem - tie ir dāvinājumi bērnunamiem, trūcīgām ģimenēm, kā arī dzīvnieku patversmēm. «Šoreiz 17. janvārī sadarbībā ar Vangažu invalīdu biedrību dāvināsim pārtikas pakas Vangažu pagasta daudzbērnu ģimenēm, invalīdiem un pensionāriem. Kā stāsta dalībnieki, šis ir viens no iemesliem, kādēļ viņi grib piedalīties mūsu rīkotajās sacensībās,» atklāj I. Biele.

Autofotoorientēšanās sacensības tiek rīkotas kopš 2008. gada. Gada laikā notiek septiņi posmi dažādos Latvijas reģionos. Vasarā risinās divu dienu posms ar nakšņošanu un izbraukšanu ārpus Latvijas. Šogad tā būs Igaunija, Tartu reģions. Dažreiz tiek rīkoti arī tematiskie papildposmi - nakts orientēšanās, Iepazīsti Rīgu un tamlīdzīgi. Lai piedalītos sacensībās, ir nepieciešama komanda vismaz divu cilvēku sastāvā, jebkādas markas, krāsas vieglais automobilis, digitālais fotoaparāts, attiecīgā reģiona karte un labs noskaņojums. «Parasti komandas - tās ir ģimenes, draugi un darbabiedri. Nereti bērni ir tie, kam šī nodarbošanās patīk visvairāk, un viņi palīdz pieaugušajiem nesēdēt mājās, bet aktīvi pavadīt sestdienas dienu,» uzsver sacensību organizatore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?