Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uzdzīve ceļojot un ēdot

Smalka dzīve vismaz pēdējos divus gadus baudīta Ķekavas novada pašvaldībā. To apliecina nupat publiskotais Valsts kontroles (VK) ziņojums, kas atklāj gan nekontrolētu pašvaldības transporta izmantošanu privātām vajadzībām, gan komandējumus, kas vairāk līdzinās atvaļinājumiem. Tāpat milzīgas summas tērētas ēdienam un puķēm.

Revidenti norāda, ka Ķekavas domē dokumentācija ir ļoti nesakārtota - nav ne vajadzīgo atskaišu, ne dokumentu par tērēto naudu. Pilnīga skaidrība jau tagad ir par nelikumīgi iztērētiem 52 tūkstošiem latu, un tiek pieļauts, ka nelietderīgi notriekts vēl krietni vairāk nekā miljons.

Pašvaldības mājaslapā norādīts, ka darbs pie nepilnību novēršanas sākts. «Valsts kontroles pārbaudes periods bija 2012. un 2013. gads, kas ietver tikai sešu mēnešu jaunā sasaukuma darbības laiku, bet lielāko - pusotra gadu - iepriekšējā domes sasaukuma darbības laiku,» kā attaisnojumu pašreizējam Ķekavas vadītājam Valtam Varikam (Vidzemes partija) pauž publikācija. Dienai ar viņu sazināties gan neizdodas.

V. Varika priekštecis Roberts Jurķis (Vienotība) uz aicinājumu vērtēt vismaz galvenos pārmetumus atbild īsi: «VK atzinums kā jau VK atzinums. Nekādas krimināllietas tur nav.» Uz piebildi, ka, piemēram, pārkāpumus par juridisko ārpakalpojumu iepirkumu tagad vērtēs Ģenerālprokuratūrā, viņš pārmetumus noraida. «Problēma slēpjas vienotajā atlīdzības likumā. Šeit cilvēki daļēji jāieliek tādās kategorijās, lai viņiem samaksātu konkurētspējīgu algu. Nav jau īsti loģiski, ka tiesvedībā saistībā ar pašu darbiniekiem mūs pārstāv citi mūsu darbinieki,» skaidro bijušais pašvaldības vadītājs.

Lai gan piekrīt VK, ka vajadzētu vairāk uzmanības pievērst atskaitēm un tehniskām detaļām, viņš piebilst: «Mēs jau ļoti labi mākam no mušas uzpūst ziloni. Kaut kas skaļi izskan, un beigās jau viss ar čiku vien beidzas.» Arī VK revīzijas ziņojums, viņaprāt, beigsies ar čiku. «Valsts kontroles sausajai uztverei īsti nepiekrītu. Ja tas tiktu uzrakstīts citiem vārdiem, tad viss kārtībā, jo pēc būtības jau tā pārkāpuma nav, tas ir tikai formāli. Valsts kontroles izpratne bieži vien ir īpatnēja.»

No neoficiāliem avotiem zināms, ka R. Jurķis regulāri brauc komandējumos uz Turciju, kur viņam ir māja. Jautāts, vai arī VK pārmetums par biežajiem komandējumiem, tajā skaitā uz sporta spēlēm Turcijā, bijis nevietā, viņš reaģē nekavējoties: «Tā vieta, ar kuru mums ir sadraudzība, no manas mājas ir aptuveni 800 km attālumā. Tas ir pilnīgi dažādos Turcijas virzienos. Šogad lielāko daļu samaksāju no saviem līdzekļiem. Es neuzskatu to kā nelietderīgu naudas izlietojumu, jo jebkurā gadījumā vienmēr ir līdzi oficiālā delegācija, kas risina arī tālākos sadarbības jautājumus gan kultūras jomā, gan uzņēmējdarbībā. (..) Tā ir sakritība, ka man tur ir īpašums. Es to iegādājos jau sen, pirms biju Ķekavas politikā. Es vienkārši biznesa līmenī nodarbojos ar nekustamo īpašumu tirdzniecību Turcijā un arī šobrīd to daru.»

Aizstāvot pašreizējo pašvaldības vadītāju, viņa partijas biedrs Ilgonis Leišavnieks (Vidzemes partija) klāsta, ka tagad komandējumu vairs neesot tik daudz: «Komandējumus jau iniciē priekšsēdētājs. Ja mēs salīdzinām 2012. ar 2013. gadu, tad šis komandējumu skaits ir stipri samazinājies.» Viņaprāt, gan jāvērtē izpilddirektora rīcība, jo VK revīzijā atklātie pārkāpumi «liek jautāt, vai šajā brīdī viņš ir pietiekami nodrošinājis kontroli pār padotības iestādēm un grāmatvedību».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ķekava tērē

Ls 111 149 vērtībā apmaksāti komandējumi bez skaidra pamatojuma;
par Ls 40 061 noslēgti līgumi neatļautiem ārpakalpojumiem;
aizdomas par Ls 680 636 izšķērdēšanu, izmantojot pašvaldības auto privātām vajadzībām;
Ls 58 244 par reprezentācijas izdevumiem un ēdināšanu bez skaidras lietderības;
Ls 87 369 nevalstisko organizāciju atbalstam bez caurskatāma pamatojuma.

Valsts kontroles revīzija par 2012. un 2013. gadu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?