Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uzglezno sadārdzinājumu

Latviešu izcilo mākslinieku darbus Rīgā vēl ilgāk nekā gadu varēs aplūkot vienīgi reprodukcijās, kas uzdrukātas uz žoga ap Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM). Kamēr oriģināldarbi ceļo pa izstādēm citos muzejos Latvijā un Eiropā, to mājvietas Kr. Valdemāra ielā remonts arvien sadārdzinās - vispirms par miljonu, bet pirms dažām dienām par vēl 208 tūkstošiem eiro bez PVN. Muzeja tā dēvētajām gadsimta pārvērtībām atvēlēti nu jau 36,2 miljoni eiro, taču arī šī summa neesot galējā.

Kad Rīgas domes (RD) Īpašumu departamenta (ĪD) pārstāvji parakstīja līgumu ar būvniekiem - SIA RE&RE - par muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un divstāvu pazemes jaunbūves celtniecību, tika apgalvots, ka izmaksu griesti esot 34 miljoni eiro. Nu izrādās, ka griesti ir staipīgi un, lai gan uz kopējā fona 1,2 miljoni var nešķist dramatiski daudz, LNMM rekonstrukcijā iezagusies lieliem projektiem raksturīgā tendence iepriekš it kā neparedzētu papildu darbu veidolā, kas vairo būvnieku ieņēmumus. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka par papildu naudu tiks veikta «galvenās ieejas ārējo kāpņu augšējā laukuma demontēšana un jaunas pārseguma konstrukcijas izbūve», tāpat vēsturiskajā ēkā konstrukciju balstu vietās esot nepieciešams jauns sienas mūrējums, papildus jānostiprina iekārtie griesti, kuru attīrīšanas laikā atklājušies defekti.

Vairāk spēku, nekā sākotnēji domāts, esot jāpieliek arī jaunajā pazemes būvē - «pamatu plātne jāpastiprina ar betonēto siju tīklu, jāizveido papildu izvirzījumi, jāpalielina betona siju biezums un jāievieto papildu tehniskās detaļas kravas lifta ierīkošanai un tā darbības nodrošināšanai».

Arhitektu iniciatīva

Rodas jautājums, kāpēc minētās vajadzības nav iekļautas jau pamata līgumā, kas paredz telpas izbūvēt no sākuma līdz galam. SIA RE&RE LNMM rekonstrukcijas un restaurācijas projekta vadītājs Valdis Koks skaidro, ka papildu darbu iniciatori esot nevis būvnieki, bet gan projektētāji - lietuviešu arhitektu birojs Processoffice: «Pēdējā pusgadā tapuši vairāki jauni rasējumi dažādām izmaiņām, kas līgumā netika paredzētas. Pasūtītājs mums uzdod veikt šos darbus, mēs iesniedzam savu tāmi.» V. Koks arī apgalvo, ka šie darbi esot pamatoti, piemēram, betona siju biezuma palielināšana lifta bedrei vajadzīga papildu drošībai.

Savukārt RDĪD direktors Oļegs Burovs, dzirdot jautājumu par papilddarbu pamatotību, iesmejas: «Kontrole mums ir! Visas tāmes izvērtē speciālisti, cīņa notiek par katru eiro! Negribu neko sliktu teikt par celtniekiem, jo viņi droši vien arī saņem piedāvājumus no apakšuzņēmējiem.» O. Burovs arī lepojas, ka atsevišķi sadārdzinājumi vēlāk izrādoties lētāki, nekā pieprasījuši SIA RE&RE tāmētāji. Turklāt viņš uzsver, ka tie esot nevis sadārdzinājumi, bet «neparedzēti darbi», un brīdina, ka tādi būšot vēl.

Šķiet gan, ka LNMM sienas un jaunbūve ietver bezgalīgu papildu izmaksu potenciālu, turklāt te pasūtītājiem un būvniekiem talkā nāk Processoffice. «Viņi procesa gaitā piedāvā daudzas izmaiņas, labākus risinājumus. Piemēram, tāmē ir tādi un tādi dūmu detektori, bet viņi saka, ka atraduši modernākus, taču dārgākus. Kaut kādas lietas akceptējam. Arī krāsu, interjera risinājumu izvēlē - dažus elementus bronzas vietā labāk apzeltīsim,» klāsta O. Burovs, piebilstot, ka, lai gan ar lielu pieredzi arhitekti lepoties nevar, tomēr viņi procesa gaitā nāk ar iniciatīvu nepilnību labošanai, kas, protams, maksā naudu. No Processoffice gan tā arī nav izdevies piedzīt viņu kļūdaino gruntsūdeņu spiediena aprēķinu rezultātā radītos zaudējumus - vairāku mēnešu dīkstāvi piebūves celtniecībā. Jāatzīmē, ka visus papildu ienākumus būvniekiem sponsorē rīdzinieki, tāpat lauvas tiesa pamatsummas ir RD budžeta līdzekļi, kas uz 15 gadiem aizņemti Valsts kasē, savukārt aptuveni trešdaļa - Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.

Direktores roka uz pulsa

Kā ziņots jau iepriekš, būvdarbu pabeigšanas termiņš pārcelts uz 1. decembri, savukārt mākslas mīļotāji atkalsatikšanos ar gleznām varētu piedzīvot tikai nākamā gada maijā, liecina muzeja pārstāvju sniegtā informācija. V. Koks cer, ka citi pagarinājumi nesekos, tomēr atzīst darba roku periodisku trūkumu: «Galvenais ir pareizi saplānot resursus.» Pašlaik objektā tiekot nodarbināti vidēji 15 apakšuzņēmēju un ikdienā strādājot kopumā 120 celtnieku un vēl 30 restauratoru. Patlaban muzejā tiekot būvētas inženierkomunikācijas, restaurēts parkets, bet atsevišķas zonas - gatavotas apdares darbiem. Vairums strādnieku ceļ apakšzemes piebūvi - V. Koks saka, ka tagad tiekot būvēta bedre 12 metru garajam liftam, kas paredzēts eksponātu transportēšanai.

LNMM direktore Māra Lāce sarunā ar Dienu norobežojas no rekonstrukcijas izmaksām, norādot, ka viņas kompetence ir sekot rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem: «Kā visiem saku - agros trešdienas rītos esmu būvbedrē. Notiek sanāksmes, tiekas dažādi speciālisti, viņi ar mani konsultējas, ko un kā labāk darīt, jo gala lietotājs būs muzejs.» Muzeja direktore atklāj, ka liela daļa apakšzemes apjoma esot jau izbūvēta - tur atradīsies trīs izstāžu zāles ar bruņota stikla grīdām, mākslas darbu krātuves, kurās būs iespēja ielūkoties, tāpat arī restaurācijas darbnīcas un palīgtelpas. Arī vēsturiskā ēka tiks pie jaunām izstāžu zālēm bēniņos un kupola telpā, savukārt uz jumta plānots ierīkot skatu platformu. Vaicāta, vai remonta laikā viņas sirds ir mierīga par to, ka nams ir pasargāts no traģiskām sekām strādnieku iespējamās neuzmanības dēļ, kā tas 2013. gada jūnijā notika Rīgas pilī, M. Lāce atbild diplomātiski: «Pagaidām nav bijis iemesla par to uztraukties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?