Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Uzkodas Jaungada sagaidīšanai

Visticamāk, noticis kā parasti - garajās Ziemassvētku brīvdienās tā īsti no svētku galda nav sanācis piecelties. Bija gan zirņi, gan pīrāgi, gan cepetis, gan kāposti. Tātad ēsts ir gana! Tāpēc, sagaidot Jauno gadu, restorāna Ostas skati šefpavāram Ingmāram Ladigam lūdzām idejas vieglām uzkodām - kurās daudz zaļumu, kuras ballējoties var viegli paņemt rokās. Jo Jaunajā gadā galvenais nav sarunas pie galda, galvenais ir tosti un laimes vēlējumi, un kopīga salūta skatīšanās pilsētu centrālajos laukumos vai ciemu pagalmos. Veiksmi un viegli sākt Jauno gadu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pelēkie zirņi ar marinētiem dārzeņiem un biezpien

Sastāvdaļas 10 groziņiem: sviesta mīklai - 100 g miltu, 1 olas dzeltenums, 60 g sviesta, šķipsna sāls un kaltēta timiāna; pildījumam - 120 g biezpiena, 40 g krējuma, 150 g novārītu pelēko zirņu, 40 g marinētu gurķu, 30 g seleriju kātu, 15 g pētersīļu zaļumu, 10 g sinepju, 40 g sarkanā sīpola, 1 tējk. sarkanvīna etiķa, 15 g olīveļļas, muskatrieksts (garšai), zaļumi vai diedzētas sēklas dekoram

1. Vispirms gatavo groziņu mīklu. Sajauc visas sastāvdaļas, līdz veidojas viendabīga masa, satin to plēvē un liek ledusskapī.
2. Kad mīkla sastingusi, to izveltnē, liek groziņu formās (pa virsu uzber zirņus vai pupas, lai mīkla nepūšas).
3. Cep 180 °C temperatūrā 10-12 minūtes, līdz veidojas viegli brūna nokrāsa. Izņem no krāsns, atdzesē, noņem pupas vai zirņus un izņem sviesta mīklas groziņus no formas.
4. Gatavo pildījumu. Biezpienu sajauc ar krējumu, pievieno muskatriekstu, garšvielas (ja vēlas smalkāku garšu, izberž caur sietu), diedzētus graudus.
5. Dārzeņus sagriež sīkos kubiņos, zaļumus smalki sakapā, sajauc sinepes, etiķi, garšvielas un olīveļļu, pārlej dārzeņiem un pievieno novārītus pelēkos zirņus. Atstāj uz brīdi iemarinēties.
6. Sviesta mīklas groziņos pilda biezpiena masu, virsū liek marinētus pelēkos zirņus ar dārzeņiem un dekorē ar zaļumiem.


Mazsālīts lasis ar svaigu zaļo kabaci, sniega zirņ

10 uzkodām vajadzēs: 1 zaļo kabaci, 150 g mazsālīta laša filejas, 60 g sniega zirņu (izteikti plakanās pākstis ar mazītiņajiem zirnīšiem iekšā ir ēdamas gan svaigas, gan blanšētas), 1/2 citrona, sāli pēc garšas, foreles ikrus un zaļumus - dekoram

1. Kabaci sagriež gareniski plānās šķēlēs (pārslaka ar citrona sulu un uzber garšvielas), virsū liek plāni sagrieztu lasi un sagrieztus sniega zirņus.
2. Satin rullītī, pārgriež uz pusēm un liek uz uzkodu plāts.
3. Dekorē ar sarkanajiem ikriem un svaigiem zaļumiem

Cālis ar dzērveņu un augu juku smilšu mīklas grozi

10 groziņiem vajadzēs: 10 sviesta mīklas groziņu, 2 cāļa krūtiņas, 15 g medus, 1/2 citrona, 1/2 tējk. ingvera, sāli, pa vienai 1 ēd. k. dzērveņu, rabarberu, ķirbju sukāžu, 100 g svaigu apelsīnu sulas, svaigus zaļumus
1. Medu sajauc ar ingveru, citronu, sāli, ieziež ar maisījumu cāļa krūtiņu. Liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm 180 grādos, apcep, atdzesē, sagriež šķēlēs.
2. Sukādes sajauc ar apelsīnu sulu, atstāj uz brīdi, lai garšas savelkas.
3. Sviesta mīklas groziņos liek svaigus zaļumus, pēc tam cāļa krūtiņu, pa virsu sukāžu juku, dekorē ar zaļumiem.

Kazas siera terīne ar ķirštomātiem un spinātiem

Sastāvdaļas 10 gabaliem: 100 g kazas siera, 100 g saldā krējuma, 7 g želatīna, 2 olu dzeltenumi, muskatrieksts, sāls pēc garšas, spinātu lapas, ķirštomāti
1. Saldo krējumu uzkarsē un sakuļ kopā ar olas dzeltenumu, pievieno kazas sieru, garšvielas un nedaudz muskatrieksta, labi sakuļ.
2. Masu atdzesē, pievieno uzbriedinātu un izkausētu želatīnu, lej formiņā un novieto ledusskapī, lai terīne sastingst.
3. Uz spinātu lapiņām liek sagrieztu kazas siera terīni un saldo ķirštomātu šķēlītes.

Rupjmaize ar siļķes fileju, ābolu un sīpolu ievārī

10 maizītēm vajadzēs: graudu rupjmaizi, sviestu, diedzētus graudus, siļķes fileju, ābolu; sīpolu ievārījumam - 1 balto sīpolu, 30 g baltvīna etiķa, 30 g cukura, 1 standziņu kanēļa, 1 smaržīgo piparu, 1 lauru lapu; siļķes marinādei - uz 1 l ūdens jāņem 200 g galda etiķa, 150 g cukura, 1 lauru lapa, 1 smaržīgais pipars, 1 krustnagliņa, 1/2 tējk. sausā estragona, 30 g sāls

1. Vispirms gatavo sīpolu ievārījumu. Sīpolu smalki sagriež, liek katliņā ar garšvielām un vāra 45 minūtes uz lēnas uguns, līdz veidojas ievārījuma konsistence. (Liek stikla traukā un uzglabā vēsā vietā.)
2. Ņem siļķi no sālījuma, notīra, izņem fileju, uzvāra marinādi, atdzesē un pārlej filejai. Pēc divām diennaktīm siļķes filejai būs vislabākā garša.
3. Graudu rupjmaizi sagriež vienādos gabalos, uzsmērē sviestu, liek siļķes filejas gabaliņus, dekorē ar ābola bumbiņām (izgrebj ar speciālu karoti un apslaka ar citrona sulu). Beigās uzliek karoti sīpolu ievārījuma.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?