Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzmanību šinšillu veselībai

Šinšillām ir garš mūžs, tās dzīvo no 10 līdz pat 25 gadiem. Iegādājoties šo mīļdzīvnieku, jārēķinās, ka šinšilla nav nēsājama pa rokām. No tā dzīvnieks izjūt stresu un var pat sākt zaudēt apmatojumu. Kažoka kopšanai nav jāizmanto ūdens, tikai smiltis. Šī iemesla dēļ būrī nedrīkst atrasties vaļējs ūdens trauks, bet jāiekārto speciāla dzirdinātava.

Šinšillas nereti jūtas apdraudētas no augšas, tāpēc būri nekādā gadījumā nedrīkst novietot tieši uz grīdas. Guļamistabai jāatrodas pie būra griestiem. Vasarā šinšillas var pārkarst, tāpēc būri ieteicams turēt krēslainā vietā. Temperatūrai telpā jābūt no 18 līdz 24 grādiem. Šinšillas ir nakts dzīvnieki, tāpēc tām jādod iespēja dienā izgulēties.

Nedrīkst palaist garām kādu akūtu šinšillas kaiti. Par slimību var liecināt svara zudums, sakumpis augums, apgrūtināta elpošana, netīrs apmatojums. Liela nozīme šinšillām ir normālai gremošanas trakta darbībai. Sagremošanas un barības normālas uzsūkšanās traucējumi var radīt būtisku veselības stāvokļa pasliktināšanos un pat letālu iznākumu. Samazinātas gremošanas trakta kustības jeb motoriku bieži novēro kā sekundāru problēmu pie citām saslimšanām, piemēram, toksēmijas (asins saindēšanās), zobu problēmām, disbakteriozes (zarnu mikrofloras traucējumi). Samazinātu zarnu motoriku šinšillām var izsaukt arī stress, kustību trūkums, sāpes, atūdeņošanās. Visbiežākais zarnu motorikas zuduma cēlonis šinšillām ir trūcīga barošana, šķiedrvielu trūkums. Pie zarnu motorikas zuduma šinšillām novēro apetītes trūkumu, zobu griešanu, sāpīgu vēderu, atūdeņošanos. Ārstēšanā svarīga nozīme ir pareizas diētas izvēlei, šķīduma terapijai un medikamentiem, kas stimulē zarnu motoriku.

Pastiprinātu zarnu motoriku, kas visbiežāk novērojama kā diareja (caureja), šinšillām izraisa nepiemērota barošana - sapelējis siens, pārbarošana ar svaigu, ogļhidrātiem pārbagātu barību. Viens no cēloņiem var būt arī stress vai pēkšņa barības maiņa.

Ja šinšillām ilgāku laiku ir caureja un pastiprināta zarnu motorika, kā sekas var izveidoties taisnās zarnas izkritums. Ja tas ir noticis, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta, kamēr taisnā zarna nav traumatizēta vai tajā nav izveidojušies apasiņošanas traucējumi. Taisno zarnu ķirurģiski novieto tās normālajā anatomiskajā stāvoklī un ar šuvju palīdzību nofiksē.

Ja šinšillām ir stress vai uzvedības problēmas, tās var pastiprināti košļāt un grauzt savu kažoku. Šādā gadījumā gremošanas traktā veidojas spalvu kamoli. Tie var pilnībā nosprostot gremošanas traktu. Klīniskās pazīmes - apetītes zudums un letarģija, samazināts fekāliju daudzums vai vispār to neesamība. Diagnozi precīzi var noteikt, veicot rentgenogrammu ar kontrastvielu ievadīšanu. Ārstēšanā izmanto šķīdumu terapiju, zarnu motorikas stimulējošus līdzekļus, diētu ar augstu šķiedrvielu saturu, bet ir gadījumi, ka spalvu kamoli jāizņem ķirurģiski.

*Rīgas Zooloģiskā dārza veterinārās ambulances veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?