Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Uzņemam Visuma spēkus

Vasara Latvijā ir tik īsa un tik skaista, ka tīri vai brīnums, kā mūsu senči spēja līdz mūsdienām nodzīvot, saglabājuši darba tikumu, jo tādā vasarā tikai laimē diet un aloties vien gribas, nevis smagi plēsties ar zemi. Tuvojoties Jāņiem, arī Dienai lapas cilājās tautas tradīciju solī - tā tas bija vismaz līdz 1995.

gada banku krīzei, kas neatgriežami sašķēla tautu vinnētājos un zaudētājos un mazināja paļāvību uz senču dieviem, ja reiz tie nespēj mūs laikus brīdināt no finanšu piramīdām un pašu alkatības. 1993. gada 22. jūnija SestDienas pirmo lapu rotāja liels raksts Jāņos no pašas Vairas Vīķes-Freibergas, tolaik gan vēl «tikai» profesores, bet jau ar kapacitāti i pašam Bilam Klintonam, i pāvestam maukt Jāņu vainagu galvā. «Nāk Jānis ar ziedu un zāļu vezumu, nāk saules siltums un saules gaisma, nāk atdzimšana. Nāk viens pats, it kā bez mūsu palīdzības - un tomēr. Nav tā, ka Visuma norisēm nebūtu nekādas daļas, kas ar cilvēkiem notiek. Mums dažreiz tā liekas, un tad mums ir grūti, jo mēs jūtamies vieni un pamesti zemes tumsā. Bet var arī citādi. Ja jūtam, ka arī mūsu apziņa ir daļa no Visa tā, kas sauli un pasauli sūta savās gaitās, tad Visuma spēki var ieplūst mūsos un izpausties caur mūsu domām, vārdiem un darbiem. Lai nokļūtu līdz šādam apziņas stāvoklim, viena lieta, kas ļoti palīdz, ir izjust sirdī, izjust garā un patiesībā mazu «paldies» par visām tām dāvanām, ko esam saņēmuši. Paldies par sauli. Par gaismu. Par dienišķo maizi. Par dzīvību. Par brīvību. Par pieneni pļavā, par smaidu bērna sejā, par pieklājības žestu no sveša cilvēka uz ielas. Un šo «paldies» mēs sakām ar dziesmu, ar svētkiem, ar līgošanu.»

Šādi definēta, arī mūsu pieķeršanās Dziesmu svētkiem kļūst saprotamāka. Tajā pašā numurā SestDiena plašs Elitas Pētersones raksts - Kā gāja Dziesmu svētkos brīvvalsts laikā. «Pirmajā» Latvijā notika četri Vispārējie latviešu dziesmu svētki - 1926., 1931., 1933. un 1938. gadā. Pirms tam pēdējie Dziesmu svētki bija notikuši 1910. gadā.

1926. gada Dziesmu svētkiem gatavoties sāka jau 1924. gadā. «Vajadzēja ārkārtīgu gribas spēku, nesavtību un entuziasmu no diriģentu un citu organizatoru puses, lai iekustinātu korus, kas iepriekšējos juku laikos, visvairāk jau Latvijas laukos, bija pačibējuši.» 1926. gadā komponists un diriģents Emilis Melngailis Rīcības komitejai rakstīja: «Mēģinājumu braucieni ir tik grūti, piemēram, uz Limbažiem trīs dienas ceļā (..), tad ārkārtīgi aukstās, nepiekurināmās zālēs Gulbenē, Rūjienā… Tas ir tik veselībai draudoši, ka es lūgtu parūpēties, lai šie braucieni tiktu atmaksāti ar vismaz 3000 rubļu no reizes. Ja nu tas izrādītos par neiespējamu, tad to pašu varonību, kura tiek prasīta no diriģentiem, lūgt arī no citiem darbiniekiem.»

Tikmēr citi darbinieki Rīgā domāja par estrādes celšanu. Arī tai pretī stājās dabas apstākļi, kā liecina galvenā būvnieka vēstule Rīcības komitejai: «Tā kā estrādes būvdarbus Esplanādē ir nodomāts iesākt tūlīt pēc Lieldienām, t. i., 7. aprīlis, bet caur sniega vaļņiem, kas atrodas uz būves laukuma, līdz viņu novešanai tas nebūs iespējams… Tādēļ laipni lūdzu Jūs dot rīkojumu sniegu drīzai novešanai. Cienībā L. Neuburgs.»

Spožākie un grandiozākie bija 1938. gada Dziesmu svētki. Tie notika Pārdaugavā, Uzvaras laukumā, kur bija iecerēts veidot grandiozu tautas vienību apliecinošu monumentu. Līdz 1940. gadam to tomēr nepaguva uzcelt, un nu šajā vietā tiek svinēti pavisam citi svētki un dziedātas citas dziesmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?