Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzņēmējus varētu kreditēt arī valsts

Šā gada novembrī darbu varētu sākt vienotā attīstības finanšu institūcija (AFI), kas kopumā apvienos trīs dažādas institūcijas - Altum (bijusī Hipotēku un zemes banka), Latvijas Garantiju aģentūru (LGA) un Lauku attīstības fondu (LAF). AFI būs iestāde, kura ar dažādu finanšu instrumentu palīdzību (kredīti, garantijas, mezanīna aizdevumi, riska kapitāls) nodrošinās finanšu pieejamību tiem uzņēmējiem, kurus nekreditē komercbankas, jo uzskata, ka bankai risks, piešķirot kredītu, būtu pārāk liels.

Atbildīgās amatpersonas ir pārliecinātas, ka AFI darbība nodrošinās Latvijas kopējo ekonomikas izaugsmi un veicinās uzņēmējdarbības attīstību, jo ļaus īstenot inovatīvus projektus, kā arī stiprinās atbalstu biznesa uzsācējiem.

Nekonkurēs ar bankām

AFI darbosies ar valsts atbalsta programmu starpniecību un to finansējumu veidos Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi un valsts līdzfinansējums. Jaunajā struktūrfondu programmēšanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam šīm atbalsta programmām iezīmētie ES līdzekļi ir 429 miljoni eiro, kuriem vēl papildus būs valsts līdzfinansējums. Tā, piemēram, energoefektivitātes programmā pieejamais ES finansējums ir 280 miljoni eiro, bet atbalstam uzņēmējdarbībai tiks novirzīti 149 miljoni. Jāpiebilst, ka AFI pamatkapitāls ir 215 miljonu eiro, bet jau pašlaik administrēto atbalsta programmu budžets ir 284 miljoni eiro. AFI padomes priekšsēdētāja un Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece Līga Kļaviņa Dienai stāsta, ka AFI nekādā gadījumā nekonkurēs ar komercbankām, jo tās uzdevums ir aizpildīt tās nišas finanšu tirgū, kurās nestrādā komercbankas.

FM Finanšu tirgus politikas departamenta direktores vietniece Aija Zitcere Dienai skaidro, ka kreditēšanā ir, «nosacīti runājot, trīs zonas. Pelnošā jeb baltā zona, kurā bez liela riska darbojas komercbankas, melnā zona, kurā nevienam kreditētājam nevajag darboties, jo, izvērtējot riskus, skaidrs, ka projekts nav dzīvotspējīgs. Pa vidu ir pelēkā zona - riskanti, bet kvalitatīvi projekti, kuriem nav nodrošinājuma. Šī zona nav interesanta komercbankām, bet ir nepieciešama uzņēmējdarbības attīstībai, tādēļ tieši šajā zonā darbosies AFI».

Ostapus benderus atraidīs

L. Kļaviņa min, ka tipisks AFI klients ir uzņēmējdarbības uzsācējs, kuram nav nodrošinājuma, bet ir kvalitatīvs projekts. Atšķirībā no komercbankām AFI nevērtēs nodrošinājumu, bet projekta kvalitāti. Viens no veiksmīgiem piemēriem ir pazīstamā šefpavāra Valtera Zirdziņa restorāns Vecrīgā. Uzņēmējs savam restorānam nevarēja dabūt kredītu komercbankā, jo nebija nodrošinājuma, tādēļ vērsās valsts bankā, kura piešķīra līdzekļus.

AFI kredītu izsniegs arī jau strādājošiem uzņēmumiem, kuri vēlēsies attīstīt savu uzņēmumu, piemēram, ieviest tādu inovāciju, kura atmaksāsies tikai ilgtermiņā. Tajā pašā laikā L. Kļaviņa uzsver, tā kā AFI darbojas ar publiskajiem līdzekļiem, tad ir izstrādāti stingri kritēriji projektu izvērtēšanā. Amatpersona sola, ka tādi projekti kā bēdīgi slavenais lauku lāzeršovs netiks atbalstīti.

Alegorijās runājot, AFI nebūs iestāde, kur līdzekļus pasmelties ostapiem benderiem. A. Zitcere gan norāda, ka AFI slikto kredītu īpatsvars būs nedaudz lielāks nekā komercbankām. Katrai atbalsta programmai tiks noteiktas savas procentu likmes, ņemot vērā riska pakāpi. Jo riskantāks projekts, jo lielāka procentu likme.

Apvienos trīs iestādes

L. Kļaviņa stāsta, ka AFI izveide noris saskaņā ar pagājušā gada decembrī valdības atbalstīto plānu, kas sastāv no trim soļiem. Pašlaik tiek īstenots pirmais solis - jaunas kapitālsabiedrības - vienotās AFI - izveide. Nākamais solis ir Altum, LGA un LAF apvienošana jaunajā kapitālsabiedrībā, kurai ir holdinga struktūra. Tā ir savstarpēji saistītu kompāniju struktūra, kurā mātes sabiedrībai īpašumā pieder citu kompāniju (meitas sabiedrību) kapitāla daļas vai akcijas. Pēdējais solis ir trīs minēto institūciju integrēšana vienotajā AFI, izveidojot vienu kapitālsabiedrību. Pēdējo divu soļu jeb AFI restrukturizācijas vadītājs būs Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

L. Kļaviņa skaidro, ka Altum, LGA un LAF integrācija praksē nozīmē, ka tiek apvienotas to struktūras, piemēram, grāmatvedības, kā arī izveidota vienota atbalsta programmu administrēto līdzekļu uzskaites sistēma. Notiek arī atbalsta programmu apvienošana, raugoties, lai nebūtu nekādu pārrāvumu, kā arī lai novērstu pārklāšanos, funkciju dublēšanos un resursu neefektīvu izmantošanu.

Būs īpašs likums

A. Zitcere gan uzsver, ka arī vienotajā AFI katra no iesaistītajām institūcijām saglabās savas specifiskās funkcijas. Altum, piemēram, pārsvarā specializējas kredītos un tas tā arī paliks. Savukārt LGA saglabās garantiju, mezanīna aizdevumu izsniegšanas un riska kapitāla fonda funkcijas, bet LAF orientēsies uz atbalstu lauksaimniekiem. A. Zitcere norāda, ka varētu mainīties katras konkrētās funkcijas īpatsvars. Ja ekonomiskās krīzes laikā un tūlīt pēc krīzes dominēja tiešie kredīti, tad tagad to īpatsvars varētu sarukt, palielinoties riska kapitālam un mezanīna aizdevumiem.

Tā kā par AFI atbildīgas ir trīs nozaru ministrijas - Ekonomikas, Finanšu un Zemkopības, tad to pārstāvji arī darbojas izveidotajā uzņēmuma padomē, lai varētu ar AFI darbības starpniecību īstenot savas nozares politiku. Jāpiebilst, ka AFI ir savs specifisks regulējums, kurš ir atšķirīgs no citām valsts kapitālsabiedrībām, līdz ar to uz to arī neattieksies pilnībā viss regulējums, kuru paredz jaunais publisko personu kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojekts. Būtiskākā atšķirība ir tā, ka nepieciešama tieša nozaru ministriju līdzdarbība atbalsta programmu īstenošanā. L. Kļaviņa arī stāsta, ka pašlaik FM top jauns likumprojekts, kurš regulēs tieši AFI darbību. Taču institūcija savu darbu gatavojas sākt, kā jau iepriekš minēts, šoruden neatkarīgi no tā, vai jaunais, īpaši AFi paredzētais likumprojekts tad jau būs apstiprināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hipotēku un zemes banka

Dibināta 1993. gadā; vienīgā valstij piederošā komercbanka.
Galvenie darbības virzieni: mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana, hipotekārā kreditēšana un hipotekāro ķīlu zīmju emisija.
2009. gadā valdība apstiprina koncepciju par Hipotēku un zemes bankas pārveidi par attīstības banku un no 2013. gada 31. decembra - pilnīgu atteikšanos no komercbankas darījumiem.
2014. gada 1. janvārī Hipotēku un zemes banka zaudē kredītiestādes licenci un darbu turpina kā va/s Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum.
Altum ir deviņas filiāles un 17 Attīstības programmu konsultāciju centri Latvijas reģionos. Altum izsniedz kredītus uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai.
LGA izsniedz kredītu un eksporta garantijas, mezanīna aizdevumus un riska kapitālu.
LAF piešķir kredītus zemes iegādei, kā arī kreditē lauksaimniekus un zivsaimniekus.
Avoti: Altum, LGA, LFA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?