Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uzrunā arī krieviski

Ar uzrunu krieviski, kurā aicina piedalīties referendumā un neatbalstīt grozījumus Satversmē, kas paredzētu noteikt krievu valodai otras valsts valodas statusu, trešdien nācis klajā Zatlera Reformu partijas (ZRP) valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers. Tiesa gan, iepriekš tieši ZRP iebildumu dēļ netika rīkota vienota centralizēta valsts kampaņa, kurā aicinātu iedzīvotājus balsot pret krievu valodu. ZRP nevēlēšanos šādu kampaņu rīkot intervijā Latvijas Radio trešdien uzsvēra premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

«Jūsu balsojums «pret» nebūs vērsts pret krievu valodu - vienu no varenākajām pasaules valodām, kurai nekas nedraud. Jūsu balsojums «pret» nozīmēs saglabāt latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusu, bez kuras nav iespējama ne šīs valodas izdzīvošana, ne attīstība, bez kuras nevaram iedomāties Latvijas valsti,» teikts V. Zatlera uzrunā.

V. Zatlera partijas biedre Inga Bite skaidro, ka ZRP iepriekš neesot pretojusies kampaņai kā tādai, tomēr iebildumi bijuši pret valsts budžeta līdzekļu tērēšanu sabiedrības viedokļa iespaidošanai. Viņa arī uzskata, ka politiķiem šobrīd neesot ar ko lepoties un tagad tiem vajadzētu nokārt galvu par to, ka integrācijas politika šo gadu laikā ir izgāzusies. Savukārt ZRP frakcijas deputāte Inese Lībiņa-Egnere skaidro, ka valsts ir jau pietiekami darījusi, lai aicinātu pilsoņus neatbalstīt grozījumus Satversmē. «Visas koalīcijas partijas un arī Zaļo un Zemnieku savienība ir nākusi ar aicinājumu balsot pret. Saeima ir pieņēmusi paziņojumu par latviešu valodu,» pauž I. Lībiņa-Egnere.

V. Dombrovskis norādījis, ka atsevišķas kampaņas rīko vairākas nevalstiskās organizācijas un partijas, tajā skaitā Vienotība. Lai gan premjers atzina, ka šāda kampaņa pamatā tikusi organizēta tikai latviskajos medijos, viņš pirms referenduma «diezgan intensīvi strādājis ar krievvalodīgajiem medijiem, skaidrojot referenduma jautājumu, ka latviešu valoda ir viens no Latvijas valsts pamatiem un ka nevaram atbalstīt divvalodību».

Taujāta, vai Ministru prezidents skaidrojis savu viedokli referenduma jautājumā, laikraksta Čas Politikas nodaļas vadītāja Ina Oškāja norādīja, ka pirms nedēļas viņai zvanījis V. Dombrovska preses sekretārs un jautājis, vai avīzi interesētu premjera viedoklis saistībā ar referendumu. «Es teicu, ka, protams, bet mēs palikām pie tā, ka viņš noteiks intervijas laiku,» stāsta I. Oškāja, tomēr tas tā arī palicis «gaisā karājoties». Arī Telegraf redaktors Andrejs Švedovs stāsta, ka nekādas tikšanās vai sadarbība laikrakstam ar premjeru referenduma sakarā nav bijušas. Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke gan apgalvo, ka ar Čas un Telegraf nav izdevies vienoties par abpusēji pieņemamiem laikiem, taču Vienotības un valdības nostāju Ministru prezidents skaidrojis Pirmajā Baltijas kanālā (PBK), PRO100, Radio Baltkom, TVNET.ru un Vesti segodņa, «kam ir augstākie reitingi no krievvalodīgajiem medijiem». PBK žurnālistiem premjers piektdien komentāru sniegšot vēlreiz. Tāpat V. Dombrovskis piektdien Latvijas Radio4 raidījumā Doma laukums uzrunās krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus, lai skaidrotu, ka latviešu valoda ir viens no valsts pamatiem, kuram nevar būt citu alternatīvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?