Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Uztankojoši un dvēseliski

Viens no iecienītākajiem mūzikas festivāliem Rīgas ritmi šovasar notiks no 1. līdz 5. jūlijam un atzīmēs 15 gadu jubileju - ar vairāk nekā 30 koncertiem un meistarklasēm, kā arī Showcase programmu, kurā Latvijas izpildītāji prezentēs sevi ārzemju mūzikas ekspertiem. Festivāls sāksies ar bezmaksas koncertu Origo Summer Stage 1.

jūlijā plkst. 17 (Bunch of Gentlemen, Riga Jazz Presents mākslinieki). Bezmaksas koncerti notiks arī brīvdabas atpūtas parkā Egle. Arī šovasar notiks OlainFarm Jazz Nights koncertu sērija Daugavas koncertzālē, kā arī koncerti Kaņepes Kultūras centrā. Trīs lielākie festivāla dubultkoncerti notiks no 2. līdz 4. jūlijam Rīgas Kongresu namā (plkst. 19).

Veltījums džeza karalim

Jubilejas statistika ir iespaidīga. Līdz šim festivālā viesojušies jau vairāk nekā 520 mākslinieku, sasniegta 165 000 klausītāju auditorija. Rīgas ritmi gan ļāvuši iepazīt džeza leģendas, gan pārsteiguši ar izaicinoši neordinārām personībām, turklāt slavenības arvien aicinātas sadarboties ar Latvijas Radio bigbendu. Īpašs sadarbības projekts paredzēts arī šoreiz, un to gatavos festivāla galvenā zvaigzne amerikāņu dziedātājs, ģitārists, aranžiju meistars, rakstnieks un producents Elans Heriss. Kopīgā programma Tribute to Nat King Cole, kas 4. jūlija vakarā vainagos festivāla koncertus Kongresu namā, veltīta amerikāņu džeza leģendai, pianistam un vokālistam Netam Kingam Kolam viņa atceres piecdesmitajā gadadienā. Tajā skanēs Kola slavenākie skaņdarbi - Mona Lisa, Unforgettable, Route 66, Nature Boy, L.O.V.E. un citi, bigbendu kuplinās stīgu orķestris un aizraujoši stāsti. Elans Heriss ir lielisks stāstnieks, un viņam ir ko mums pastāstīt. Šis repertuārs piestāv mākslinieka būtībai, kura balsij un izturēšanās manierei piemīt Tonija Beneta siltums, Frenka Sinatras ritma pulsa izjūta un Neta Kinga Kola elegance. Kola dziesmas Herisam ir asinīs, pēc paša teiktā, «tās ir dziesmas, ar kurām esmu izaudzis kopš bērnības».

Atliek vien piebilst, ka džeza dziedātājs, ģitārists un komponists Elans Heriss, kurš pērnvasar Rīgā viesojās citā festivālā, ir trīskārtējs Ņujorkas Nightlife Awards laureāts nominācijā Izcils džeza vokālists. Viņa samtainā balss un personība apbur publiku, pārsteidzot ar neparastām pazīstamo džeza standartu interpretācijām stilu un žanru amplitūdā no blūza un svinga līdz rokam. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies eksplozīvais kubiešu pianists Ramons Valle, kuru dēvē par izcilāko talantu jauno latīņamerikāņu mūzikas pianistu vidū. Viņa spēlētais Levitando jau vairāk nekā divdesmit gadu ir kubiešu skaņdarbs, ko pazīst visā pasaulē.

Pārsteigums garantēts!

Ņūmeksikā dzimušais un Ņujorkā augušais vokālists un ģitārists Rauls Midons, kurš Kongresu namā uzstāsies 2. jūlijā, būdams neredzīgs kopš bērnības (tāpat kā dvīņubrālis, tagad NASA inženieris), meistarīgi apguvis flamenko, džeza un klasisko ģitārspēli, iesaistījies latīņamerikāņu mūzikas projektos (kopā ar šīs jomas zvaigznēm Šakiru, Hulio Iglesjasu u. c.) un sadarbojies ar tādām džeza leģendām kā Hērbijs Henkoks un Stīvijs Vonders. Viņš ir virtuozs ģitārists ar fenomenālu tehniku un neparastu balsi. Unikālajā stilā jaušams gan džezs, gan R&B un folks. Vakaru turpinās starptautisks mūsdienu džeza un elektroniskās mūzikas sintēzes projekts Bugge 'N' Friends, kurā muzicē norvēģu pianists Buge Veseltofts ar domubiedriem arī no Francijas, Turcijas un ASV. 3. jūlijā uz festivāla galvenās skatuves sagaidīsim pērnvasar solīto itāļu mūziķu - trompetista Paolo Frezu un bandoneonista Daniēles di Bonaventūras duetu -, toreiz ar fenomenālu soloprogrammu pārsteidza bandoneonists viens pats. Otrajā daļā - Izraēlā dzimusī etiopiešu neosoulmūzikas dīva Estere Rada, kuras mūzikas pasaulē iekļaujas džezs, R&B, etiopiešu mūzika, regejs un urbānais fanks. Taču neviens no apzīmējumiem neizteic to brīžiem tumši maģisko un hipnotizējošo noskaņu, ko dziedātāja rada.

Programma: www.rigasritmi.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?