Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Uzticības trūkuma cena

Statistika rāda, ka šodien tikpat kā ikviens uzņēmums Latvijā ir bijis vai ir saistīts ar bankrotējošiem uzņēmumiem (piegādātāji, sadarbības partneri), tūkstošiem uzņēmumu neiesniedz vai kavē finanšu pārskatu iesniegšanu, līgumi tiek slēgti neapdomīgi, neizvērtējot visus riskus. Rezultātā nav pārsteigums, ka uzņēmējdarbībai joprojām nav tā labākā reputācija un kopumā sabiedrība komercsektoram neuzticas.

Arī banku sektors pēc ekonomiskās krīzes kļuvis prasīgs. No otras puses, valsts institūciju prasībām un banku ierobežojumiem attiecībā uz uzņēmējdarbību ir pozitīvā puse - uzņēmumi sākuši rūpēties par savu finanšu veselību un dara to aizvien vairāk.

Lai saglabātu uzņēmumu «veselīgu», ir pieejami dažādi līdzekļi, no kuriem pats vienkāršākais, bet bieži vien nenovērtēts - sekot līdzi savai kredītvēsturei pastāvīgi un, tiklīdz rodas sarežģījumi, risināt tos uzreiz, neatliekot. Nedrīkst aizmirst, ka laba kredītvēsture ir nozīmīga ne tikai sadarbojoties ar banku, bet arī strādājot ar partneriem, klientiem, jo tas rada uzticību pret uzņēmumu, labu tā reputāciju.

Uzņēmumiem jau sarunu veikšanas procesā ar ārzemju partneriem ir svarīgi apzināties, kāda ir to kredītvēsture un uz kādiem sadarbības nosacījumiem partneri varētu piekrist. Tajā pašā laikā bieži vien uzņēmumi pieņem, ka kredītlimiti un kredītreitingi ir pieejami tikai lieliem uzņēmumiem. Jāsaka gan, ka tā nav. Arī nelielam uzņēmumam, kurš ir iesniedzis savu gada pārskatu, ir iespējams aprēķināt, kāds ir tā kredītreitings. Un šis ir svarīgs jautājums, jo kredītreitings atspoguļo menedžmenta darba rezultātu: kāda bijusi uzņēmuma peļņa, kur tā ir novirzīta, kāds ir stāvoklis ar apgrozāmajiem līdzekļiem, kādas ir pārdošanas/ražošanas/pakalpojumu sniegšanas izmaksas, kādi bijuši iepriekšējo gadu zaudējumi.

Tieši tāpat mūsu uzņēmumi izvērtē savus ārzemju potenciālos pircējus: kādos tirgos tie strādā, kādi ir rezultāti, vai nav bijusi negatīva informācija un tā tālāk. Pašreizējā informācijas pieejamības laikmetā nepavisam nav sarežģīti atrast datus par kādu no ārzemēs esošajiem uzņēmumiem. Laba reputācija (ne tikai Latvijas tirgū, bet arī ārzemēs) ir viens no konkurenci paaugstinošiem faktoriem un valsts ekonomiskās veselības rādītājs.

Pasaules prakse apstiprina, ka caurskatāmība un informācijas pieejamība sniedz lielāku pārliecību par sevi un rada izaugsmei piemērotu vidi. Uzticības trūkums uzņēmējdarbības vidē burtiski «atņem» peļņu un bremzē progresu. Jo mazāk uzticības, jo lēnāk tiek pieņemti lēmumi, vilcināti uzņēmējdarbības darījumi, bet vairāk resursu tiek tērēts kontrolei un pārbaudēm. Varētu teikt, bizness joprojām turpina maksāt «uzticības trūkuma nodokli», kas tā vietā varētu būt investīcija uzņēmuma izaugsmē.

*Marsh kredītrisku konsultante

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?