Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uzvar viens, sarunā citu

«Izdekorēta kaste,» šādu salīdzinājumu arhitekts Andris Sīlis veltīja arhitektu biroja Sestais stils izstrādātajam skiču projektam Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskajam centram, kura uzvara LU iepirkuma konkursā divreiz pārsūdzēta. Pats birojs, kas sākotnēji slēgtajā LU metu konkursā ieguva tikai otro vietu, uz Rīgas pilsētas arhitektu kolēģijas diskusijā pausto kritiku atbild ar aizbildinājumu, ka ēkas forma esot pakļauta tās funkcijām.

«Tā ir tikai izdekorēta kaste, un tam, kā viņu dekorē, ar arhitektūru ir mazs sakars,» par LU konkursa uzvarētāju izteicās A. Sīlis. Saudzīgāks izteikumos ir kolēģijas padomnieks Jānis Krastiņš, kurš Dienai norāda, ka Sestā stila piedāvātais risinājums ir mehānisks. Vai citu pretendentu piedāvātie risinājumi, kopskaitā trīs, kuri pirms uzvarētāja izvēles tika apspriesti sarunu procedūrā, bijuši veiksmīgāki, viņš nezina teikt, jo nav «precīzi lietas kursā» par konkursa norisi. Skaidru atbildi, kādēļ izvēlēts tieši Sestais stils, nesniedz arī LU.

Metu konkursā par pirmās vietas ieguvēju žūrijas komisija izvēlējās apvienību, kurā ietilpa uzņēmumi Mark arhitekti, Inženieru birojs Būve un forma, Mailītis A. I. I. M.. Tiesa, pirms skiču konkursa noslēguma tajā uzvarējušo apvienību LU iepirkumu komisija nevēlējās aicināt uz tālāku dalību sarunu procedūrā, jo tās sastāvs metu konkursā esot bijis atšķirīgs, taču pēcāk dalība atļauta. «Principā vajadzēja droši vien tā ļoti strikti pieiet un diskvalificēt uzreiz. [...] Acīmredzot, ka tur bija kaut kāda lobēšana IUB,» teic LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. Ar iepirkumu komisijas priekšsēdētāju Ati Peiču sazināties neizdevās, jo, uzzinājis par Dienas interesi, viņš lika sazināties ar I. Muižnieku vai Sabiedrisko attiecību nodaļu. Kā norāda kandidātu apvienības pārstāvis Jānis Sauka, galvenais kašķis bijis tieši ar A. Peiču.

Apvienības sastāva maiņa veikta, lai tā varētu kvalificēties konkursam un būtu kompetentāka, skaidro J. Sīlis. «Pretimnākšana nebija jūtama no paša sākuma,» viņš saka par LU konkursa norisi, norādot, ka iepirkumu komisija attieksmē pret apvienību izrādīja pārlieku vērību attiecībā pret formalitātēm. Noslēdzoties sarunu procedūrai par kandidātiem, iepirkumu komisija par uzvarētāju izvēlēja Sesto stilu. Iepirkuma konkursa rezultātu pārsūdzēja kandidātu apvienība, norādot, ka kandidātu izvērtēšanas process bijis neskaidrs. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pēc sūdzības izskatīšanas LU aizliedza slēgt līgumu ar uzvarētāju un lika veikt pārvērtēšanu.

Tika rīkots atkārtots konkurss, kurā atkal uzvarēja Sestais stils. Arī šo rezultātu pārsūdzēja kandidātu apvienība, taču šajā gadījumā IUB pieņēma lēmumu izbeigt iesnieguma lietvedību, jo tas esot iesniegts par vēlu. Kā skaidro IUB pārstāve Dita Paura, apvienības iesniegums IUB nonācis pēdējās dienas vakarā, kad atbilstoši Administratīvā procesa likumam to drīkstēja iesniegt. IUB pienākums bija informēt LU vienas dienas laikā pēc iesnieguma saņemšanas, taču nākamajā rītā Universitāte bija paspējusi noslēgt līgumu, pirms saņēma paziņojumu no IUB. Tālāku cīņu kandidātu apvienībā turpināt neplāno, jo tam pietrūkstot laika un enerģijas. Taču fakti runā paši par sevi, norāda J. Sauka.

«Izrādījās, ka tas pieteikums īsti nevelk. Finansiāli bija līdzīgi [Sestais stils un kandidātu apvienības piedāvājums]. Sestais stils, ja skatās pēc realizācijas iespējām uz priekšu, viņš varbūt nebija tik izteiksmīgs, bet finansiāli labāk bija realizējams,» neviennozīmīgu atbildi, kādēļ izvēlēts Sestais stils, pauž I. Muižnieks.

«Nē, nē, nekādā ziņā,» par iespējamo lobiju saka I. Muižnieks. Neesot pamata arī domāt, ka konkursa rezultātu varēja ietekmēt iepriekšējā LU veiksmīgā sadarbība ar šo uzņēmumu. Kritiku arī neizturot arguments, ka metu konkursa komisijā bija RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, kurš vadījis projektus Sestajā stilā, jo viņš vēlāk dalību žūrijā esot pārtraucis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?