Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uzvarējušie autopārvadātāji vēl netiek pie stūres

Iesniegto sūdzību dēļ ir diezgan liela iespējamība, ka autopārvadātāju firmas, kuras uzvarēja konkursā par pārvadājumiem Bauskas, Jūrmalas un Ogres virzienā, tomēr nevarēs sākt darbu 1. februārī, kā sākumā bija plānots.

Konkursa rezultātu pārsūdzības ir ierasta prakse, un tieši tā noticis arī šoreiz - Valsts SIA Autotransporta direkcijas (ATD) konkurss par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālā starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla trīs daļās ir apstrīdēts, un Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) sūdzības izskatīs tikai 21. janvārī. Līdz ar to pateikt precīzu datumu, kad maršrutus pārņems konkursa uzvarētāji, ATD neuzņemas.

Tas, ka konkurence par tiesībām pārvadāt pasažierus ir ļoti asa, ir saprotams - uzvarētāji noslēgs līgumus līdz 2020. gada 31. decembrim, arī summas ir gana lielas, lai par tām būtu vērts pacīnīties. Jūrmalas virziena maršrutu līguma summa ir 7,8 miljoni eiro, Ogres virziena maršrutiem līgumu slēgs par 6,18 miljoniem eiro, savukārt Bauskas virziena maršrutu apkalpošanas summa ir 9,36 miljoni eiro.

Šoreiz uzvarējušas pārvadātāju apvienības, turklāt visās trijās iesaistītas a/s Nordeka un a/s Liepājas autobusu parks, bet katrā virzienā piesaistīti arī citi pārvadātāji - lielākoties vietējās firmas. Piemēram, Bauskas virzienā pārvadātāju apvienībā iesaistīts arī vietējais uzņēmums SIA AIPS, kas iepriekšējā konkursā zaudēja. Uzņēmuma vadītājs Uldis Kolužs Dienai pauda pārliecību, ka sūdzību noraidīšanas gadījumā pārvadājumus iespējams pārņemt jau no 1. februāra. «Tieši šobrīd risinu jautājumu, kuri šoferi brauks pakaļ trim jaunajiem autobusiem, ko esam nopirkuši. Autobusi būs ar konkursa prasībām atbilstošām ērtībām,» sola U. Kolužs. Tikmēr ATD pārstāvis Egons Ālers Dienai saka, ka nevar nosaukt precīzu datumu, kad konkursa uzvarētāji, ja rezultātus apstiprinās IUB, sāks pārvadājumus: «Kad bija iepriekšējais konkurss, ko IUB apturēja, bija sūdzības gan no uzvarētājiem, gan zaudētājiem, un viena no tām bija par nepietiekamo laiku, lai sagatavotos. Tagad sagatavošanās periods ir pagarināts līdz pusgadam. Ja konkursa uzvarētāji, kad rezultāti būs apstiprināti, var startēt uzreiz, viņi to drīkstēs darīt, bet, ja pieprasīs sagatavošanās laiku, mums tāds būs jādod.» Šajā gadījumā pārejas periodā maršrutus apkalpos līdzšinējie pārvadātāji.

Visās trijās konkursa daļās rezultātus apstrīdējusi SIA Sabiedriskais autobuss, kas izslēgta no dalības konkursā. Jūrmalas virzienā rezultātu apstrīdējis arī uzņēmums Jūrmala-SV. SIA Sabiedriskais autobuss pārstāve Lāsma Zemīte Dienai apstiprināja, ka galvenais iemesls rezultātu apstrīdēšanai ir konkursa komisijas lēmums noraidīt šī uzņēmuma piedāvājumu nepamatoti zemās cenas dēļ. Uzņēmums esot bijis gatavs nodrošināt pārvadājumus visos trijos virzienos. Līdz šim gan par šī uzņēmuma nodrošinātajiem pārvadājumiem dzirdētas daudzas sūdzības - gan par veciem, neērtiem autobusiem, gan pasažieriem neizsniegtām biļetēm.

U. Kolužam šķiet, ka ATD būtu lietderīgāk turpmāk reģionu tīklu, uz kuru izsludina konkursu, dalīt sīkākās lotēs - nevis trīs daļās kā šobrīd, bet apmēram desmit. Tad nerastos nepieciešamība veidot vairāku uzņēmumu apvienības kā šobrīd. E. Ālers šādu ideju noraida, sakot, ka lielas lotes nodrošina pārvadājumu kvalitātes celšanu. «Mazam pārvadātājam ir krietni mazākas iespējas nodrošināt tās klases tehniku, kas būtu vēlama, turklāt konkurss vairākās lotēs prasītu papildu administratīvās izmaksas,» argumentē E. Ālers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?