Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzveica atbildības slogu

Labākās pagājušā gada Latvijas sportistes Anastasijas Grigorjevas trešais Eiropas čempiones tituls - diez vai kādu tas vēl pārsteidz, pēc favorītes statusa attaisnošanas piektdien Somijā telefonsarunā Dienai teica cīkstones Anastasijas Grigorjevas treneris Sergejs Kursītis. Pasaules ranga līdere svara kategorijā līdz 63 kilogramiem uz Somiju brauca vienīgi pēc zelta un to arī pārveda mājās.

«Pirms turnīra lielākās bažas bija par psiholoģisko gatavību. Par visu pārējo bijām droši. Tomēr ranga pirmais numurs un neapstrīdamas favorītes statuss dara savu, palielina atbildību. Visgrūtākā bija pirmā cīņa. Vēlāk bija jau vieglāk psiholoģiskajā ziņā,» Kursītis atsauc atmiņā piektdienas pārdzīvojumus. No rezultāta viedokļa gan pirmā cīņa bija visvieglākā un pārliecinošākā - trīsarpus minūtēs čehiete Adela Hanzličkova tika sagrauta bez variantiem. Treneris jau pēc sacensībām atzīst, ka bijusi labvēlīga izloze. Ja pirmajā cīņā pretī patrāpītos kāda spēcīgāka pretiniece, psiholoģisko barjeru pārvarēt būtu bijis grūtāk.

Arī ceturtdaļfinālā daugavpiliete sev izkaroja vietu ātrāk, nekā paredzēts, - pēc četrarpus minūtēm Grigorjevas pārsvars pār turcieti Busi Tosunu sasniedza desmit punktu, kas ļāva priekšlaikus svinēt uzvaru. Visgrūtāk klājies pusfinālā. Divkārtējo Eiropas čempionu duelī Grigorjevai pretī stājās titulētā ukrainiete Jūlija Tkača (agrāk pazīstama kā Ostapenko).

«No trenera viedokļa visspraigākā bija tieši pusfināla cīņa. Arī pretiniece visnopietnākā. Pēc iekļūšanas finālā jau biju drošs, ka zelts būs, bet pirms pusfināla tādas sajūtas nebija,» cīņu ar nesen sacensību apritē atgriezušos Tkaču raksturo Kursītis. Tiesa, arī tajā Latvijas cīkstone bija tālu no neveiksmes. Ieguvusi vadību ar 6:0, Grigorjeva vēl atļāva pretiniecei gūt trīs punktus, bet ne vairāk.

Tkača, kura tikai šogad ir atgriezusies sacensībās pēc bērniņa laišanas pasaulē, šosezon bija paguvusi zaudēt arī citai Latvijas pārstāvei - pirms Eiropas čempionāta sev ierastākajā svara kategorijā līdz 63 kilogramiem ukrainieti uzvarēja Laura Skujiņa, kura Somijā izcīnīja bronzas godalgu līdz 69 kilogramiem. Jautāts, vai Skujiņa būtu spējīga cīnīties par medaļu, ja būtu atļauts vienā svara kategorijā startēt pa divām vienas valsts pārstāvēm, Kursītis bija piesardzīgi optimistisks. «Varēt jau varētu. Daudz ko izšķirtu izloze. Piemēram, finālā iekļuvušo baltkrievieti, domāju, viņa noteikti uzvarētu.»

Kursītis norādīja uz baltkrievietei Marijai Mamašukai veiksmīgo izlozi, kas ļāva viņai aizcīnīties līdz finālam. «Būtu viņa tikusi mūsu zarā - ar Nastju, ukrainieti, domāju, viņa pat par bronzu necīnītos.» Iespējams, pretinieces nenovērtēšanas dēļ pirmo reizi visā turnīrā Anastasija nonāca iedzinējos tieši pret 21 gadu veco baltkrievieti. Taču pēc 0:2 turpinājumā punktus guva tikai daugavpiliete, pārliecinoši izcīnot trešo Eiropas čempionāta zelta medaļu - 10:2.

Pirms izbraukšanas uz Somiju Grigorjeva gan izteicās medijiem, ka nokļuvusi fiziskajā bedrē un ka nepavisam nav droša par savu triumfu Somijā. Kursītis par to vien pasmaida. «Nu, tie viņai bija tādi sievišķīgi niķi. Paīdēja mazliet, un tas arī viss. Skaidrs, ka pilnībā gatava viņa vēl nebija. Es teiktu, ka tikai par kādiem 80%. Tā ka rezerves vēl ir.»

Tagad Grigorjeva atgriezusies Daugavpilī un pakāpeniski sāks gatavoties rudenī paredzētajam pasaules čempionātam, kas ir cīkstones galvenais mērķis. Līdz šim tajā nav sekmējies pārāk labi. Pērn to nācās izlaist savainojuma dēļ, vēl iepriekš Anastasija bija vadībā ar 10:0, bet palaida garām pretinieces manevru un tika noguldīta uz lāpstiņām. Tāpēc iekarot pasauli cīkstonei paredzēts šogad.

Neveiksmīga izloze Eiropas čempionātā Somijā bija Armandam Zvirbulim. Svara kategorijā līdz 86 kilogramiem viņam pirmajā cīņā pretī stājās 2013. gada universiādes čempions rumānis Stefans Georgita. Sīvā cīņā ar 2:1 pārāks izrādījās rumānis.

No astoņiem Latvijas pārstāvjiem brīvajā cīņā divi tika pie godalgām. 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cīņa

Eiropas čempionāts Somijā
Anastasijas Grigorjevas cīņas svara kategorijā līdz 63 kilogramiem: astotdaļfinālā pret čehieti Adelu Hanzličkovu 13:2 (cīņas laiks - 3:34), ceturtdaļfinālā pret turcieti Busi Tosunu 15:5 (4:33), pusfinālā pret ukrainieti Jūliju Tkaču 6:3, finālā pret baltkrievieti Mariju Mamašuku 10:2

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?