Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vācieši vilcinās glābt izšķērdīgo grieķu ādu

Eiropas Savienības valstu līderiem ceturtdien sanāksmē Briselē jāmēģina vienoties par finansiālo palīdzību Grieķijai, jo pretējā gadījumā pastiprināsies šaubas par ES valstu gatavību aizstāvēt vienotās valūtas stabilitāti. Eiro kurss ar katru dienu turpina lejupslīdi, jo finanšu tirgos valda bažas, ka Grieķijas problēmas varētu izplatīties arī citās eirozonas valstīs. Kredītreitingu aģentūra Fitch Ratings trešdien jau nolēma samazināt Portugāles kredītreitingu, jo palielinājušās bažas par Portugāles spēju nomaksāt parādus.

Grieķu nepateicība

Lielākā daļa analītiķu uzskata, ka ES valstis vienosies par palīdzību Grieķijai, tomēr ES lielākā un ietekmīgākā valsts Vācija vilcinās pieņemt konkrētu lēmumu. Vācija iemaksā visvairāk naudas ES budžetā, un vācieši nevēlas kārtējo reizi atvērt maku, lai glābtu grieķus no bankrota. Grieķija gandrīz 30 gadu laikā kopš pievienošanās ES saņēmusi milzīgas summas no Briseles, bet nauda ne vienmēr iztērēta lietderīgi. Grieķi pamanījušies nokaitināt arī ES vadību, jo gadiem ilgi izkopuši statistikas izdaiļošanas mākslu. Kad patiesība beidzot nāca gaismā, ES amatpersonas bija šokētas, uzzinot, ka Grieķijas budžeta deficīts sasniedzis gandrīz 13% (eirozonas valstīm atļautā robeža ir 3%).

Vācijas kanclere Angela Merkele apzinās, ka finansiālās palīdzības sniegšana Grieķijai būs nepopulārs solis, kas vēlētājiem nebūs pa prātam (maijā Vācijā gaidāmas svarīgas reģionālās vēlēšanas). Vācijas amatpersonas uzskata, ka Grieķijas glābšana rādītu sliktu piemēru, jo tādā gadījumā arī citas valstis vilcināsies savilkt jostu un samazināt tēriņus, apzinoties, ka galu galā varēs pretendēt uz ES palīdzību. Berlīne pieprasa, lai ES vispirms vienotos par stingrākiem finanšu uzraudzības noteikumiem, kas ļautu sodīt neapzinīgās valstis.

SVF loma

Vācijas stingrā nostāja izraisījusi grieķu neapmierinātību. Grieķijas amatpersonas pat apsūdzējušas Vāciju par centieniem iedzīvoties no krīzes. «Kamēr valstīm Eiropas dienvidos nākas ciest no eiro krituma, Vācijas eksporta nozarei eiro vājums palīdz gūt lielāku peļņu,» spriež Grieķijas vicepremjers Teodors Panagls.

Briselē pirms visu ES valstu līderu sanāksmes ceturtdien varētu notikt arī eirozonas valstu līderu tikšanās, lai apspriestu problēmas risinājumu. ES ekonomikas komisārs Olli Rēns uzskata, ka eirozonas valstīm jāpieņem politisks lēmums par mehānismu, kas nodrošinātu eiro zonas stabilitāti.

Grieķijas valdība pieļāvusi, ka varētu lūgt Starptautiskā Valūtas fonda palīdzību, ja ES nevarēs atvēlēt nepieciešamo summu. Brisele negribētu pieļaut šādu scenāriju, jo tas liecinātu, ka ES nepietiek ar saviem spēkiem, lai atrisinātu krīzi eirozonas valstīs. Pēc analītiķu domām, vienošanās agri vai vēlu tiks panākta. «Eirozonas valstis ir kā komandas biedri maisu skrējienā, kur katrai ar vienu kāju jābūt kopīgā maisā: vai nu tām izdosies saskaņot savu darbību, vai arī nāksies piedzīvot smagu kritienu,» laikrakstam Financial Times stāsta ekonomists Marko Annunciata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?