Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vācijas vadības amatos - austrumvācieši

Vācijas politiskā vide nonākusi vēsturiskā pārmaiņu posmā līdz ar bijušās Austrumvācijas mācītāja un cilvēktiesību aktīvista Joahima Gauka ievēlēšanu prezidenta amatā, lielā vienprātībā uzsver analītiķi. Pirmo reizi kopš Berlīnes mūra krišanas abus prestižākos amatus valsts politikā vienlaikus ieņems austrumvācieši, jo arī Vācijas kanclere Angela Merkele uzaugusi komunistiskā režīma valstī. Valsts sabiedriskā televīzija ZDF to pat nodēvējusi par «politisku brīnumu».

Pats J. Gauks, par spīti tam, ka diskusijas par viņa izvirzīšanu izsauca nesaskaņas valdošajā koalīcijā, apņēmies vienot vācu tautu, kurā bauda autoritāti par savu ieguldījumu Berlīnes mūra krišanā. Turklāt viņam piedēvētās iezīmes - spēcīgā harisma un cilvēkus iedvesmojošā runas maniere - esot tieši tas, kas šobrīd nepieciešams, jo daudzi piesauc to trūkumu A. Merkeles personībā.

Sola vienot vāciešus

J. Gauka nonākšana prezidenta krēslā neradīja šaubas pēc tam, kad par atbalstu kandidātam februārī vienojās teju visas politiskās partijas, izņemot bijušo Austrumvācijas komunistu pārstāvēto Kreiso partiju. Valsts politiķi pēc finanšu skandālu apēnotā prezidenta - A. Merkeles kristīgo demokrātu (CDU) biedra Kristiana Vulfa - atkāpšanās uzsvēra, ka jaunajam prezidentam jābūt nesaistītam ar politiku un jābauda arī opozīcijas atbalsts.

Tieši tāds bija opozicionāru virzītais J. Gauks, kurš jau 2010. gadā teju kļuva par prezidentu, taču A. Merkeles spiediena dēļ piekāpās K. Vulfam. Arī šoreiz kanclere sākotnēji iebilda pret tautā mīlēto aktīvistu, norādot, ka ar brīvību vien nepietiek, lai būtu valsts galva. Taču J. Gauks nenoliedz, ka tieši brīvības cildināšana joprojām būs viņa prioritāte. «Ko gan es varu pateikt? Mans galvenais temats ir brīvība. Tā nu tas ir,» pārdomājot kancleres komentārus, izdevumam Der Spiegel sacīja J. Gauks. «Un tā arī tas paliks. To es varu apsolīt maniem dārgajiem tautiešiem vāciešiem.»

Viņš solījis arī sekmēt imigrantu integrāciju sabiedrībā, kā arī turpināt atbalstīt cilvēktiesību jomu. Tas analītiķiem licis pareģot lielisku sadarbību starp prezidentu un ārlietu ministru Gvido Vestervelli, kurš asi iestājas par cilvēktiesību un demokrātijas aizstāvību pasaulē.

Svētdien savu atbalstu J. Gaukam apliecināja Federālā sapulce, kurā ietilpst 1224 locekļi, kas nāk gan no parlamenta apakšpalātas jeb bundestāga, gan federālo zemju parlamentiem. J. Gauks ievēlēts lielā mērā ceremoniālajā, taču ietekmīgajā amatā uz piecu gadu termiņu.

Dumpinieks kopš bērnības

J. Gauka priekšrocības ir spēcīgā personība un izslavētās retorikas prasmes. Eksperti norāda, ka viņš ir emocionālākais un ļaudis iedvesmojošākais no cilvēkiem, kuri Vācijā nokļuvuši līdz augstajam amatam. Viņa aizkustinošā un dažbrīd pārsteidzoši atklātā runas maniere atdzīvinās politisko vidi, taču neuzmanības gadījumā var radīt arī problēmas, raksta The Local. «Man vajadzēs piestrādāt pie sevis un uzklausīt padomus,» atzīst ievēlētais aktīvists.

Daudzi norāda, ka J. Gauks apdraud kancleres pozīcijas un neapstrīdēto dominanci valsts politikā, bet abu dzīvēs ir savas līdzības. Viņi cieši saistīti ar Austrumvācijas luterāņu baznīcu, jo J. Gauks, tāpat kā A. Merkeles tēvs, ir garīdznieks. Taču jaunievēlētais prezidents teoloģiju izvēlējās pēc tam, kad nevarēja studēt žurnālistiku, jo atteicās pievienoties komunistu jauniešu organizācijai. Viņa tēvs uzskatīts par spiegu un izsūtīts uz Sibīriju, kad dēlam bija tikai 11 gadu. Jau kopš jaunības dienām J. Gauks sīvi kritizēja režīmu un nokļuva pastiprinātā slepenpolicijas uzmanības lokā. Tās arhīvos viņš raksturots kā «nelabojams komunisma pretinieks», kurš izmanto garīdznieka amatu, lai pārvērstu jauniešus valsts ienaidniekos.

Harismātiskais garīdznieks bija līderis protesta kustībai, kuras kulminācija bija Berlīnes mūra krišana un Vācijas atkalapvienošanās. Pēc tam J. Gauks kļuva par komunistiskā režīma slepenpolicijas Stasi arhīvu pirmo pārraugu un atklāja sabiedrībai tās nodarījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prezidents Gauks

Dzimis 1940. gadā Rostokā Austrumvācijā
Luterāņu mācītājs un cilvēktiesību aktīvists
Līderis protesta kustībai, kas sekmēja Berlīnes mūra krišanu un Vācijas atkalapvienošanos, bezpartijisks
Pārraudzīja Austrumvācijas slepenpolicijas Stasi arhīvu atvēršanu un publiskošanu sabiedrībai
Četru bērnu tēvs, nedzīvo ar sievu kopš 1991. gada.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?