Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vadoņa autortiesību strīdu skaidros tiesā un policijā

Emocijas, kas virmoja preses konferencē par Kārļa Ulmaņa personībai veltīto muzikālo izrādi Vadonis, šķita pat krāšņākas nekā uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves presei rādītajā mēģinājumā. Komponists Zigmars Liepiņš publiski zvērēja, ka libreta autors ir tikai viens, un tas esot Kaspars Dimiters.

Neilgi pirms tam literāta Nila Saksa (īstajā vārdā Nils Konstantinovs) vārdā advokāts Mārcis Krūmiņš iesniedza civilprasību tiesā pret K.Dimiteru un teātri par autortiesību aizskārumu, prasot piedzīt zaudējumu un morālā kaitējuma kompensāciju, kā arī noslēgt līgumu ar N.Saksu. Vēl trešdien M.Krūmiņš iesniegumā Valsts policijai lūdza sākt kriminālprocesu par N.Saksa autortiesību pārkāpuma faktu un noskaidrot vainīgās personas. Policijā Dienai apstiprināja, ka iesniegums ir saņemts un tiek izvērtēts.

Z.Liepiņš asi reaģēja uz N.Saksa blogā portālā satori.lv ievietoto saraksti, kur redzami arī Z.Liepiņa e-pasti K.Dimiteram. Gan no N.Saksa, gan no K.Dimitera atbildē rakstītajiem blogiem izriet, ka gada sākumā abi sadarbojušies Vadoņa literārās puses tapšanā, par to zinājis arī Z.Liepiņš. Preses konferencē gan komponists apgalvoja, ka zinājis vien par anonīmu dramaturgu, kurš «dzēruma stāvoklī» kaut ko rakstot kopā ar K. Dimiteru. Taču vēlāk kā rezultāts saņemtas tikai četras A4 lapas ar ainu aprakstu - «libreta makets», kas uzreiz ticis izbrāķēts, apgalvo Z. Liepiņš.

«Tāda ir viņu pozīcija, bet mēs jau nemaz nepretendējam uz libretu, bet gan uz scenāriju, kas bija tā pamatā, turklāt vēlāk bez autora saskaņošanas tika pārveidots,» saka M.Krūmiņš. Viņš skaidro, ka ārzemēs jau ierasts, ka dramaturģiskajos darbos, jo sevišķi muzikālajos, kā autori tiek pieminēti visi, kas piedalījušies jaunrades procesā, bet Latvijā līdz šim uzskatīts, ka lugai var būt tikai viens autors - tas, kas sarakstījis tekstu.

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis oficiāli paziņoja, ka 2.martā teātris ir pasūtījis lugu no K.Dimitera, kurš maijā to arī iesniedzis. Par N.Saksu viņš neko neesot zinājis līdz brīdim, kad tika publicēts viņa blogs par Vadoņa rakstīšanu. N.Sakss publicējis 18.martā rakstītu K.Dimitera vēstuli, kurā teikts: «(...) tiekos ar Rubeni un literāro pavadītāju. Runāsim. Droši vien arī par kādām līgumu lietām. Nebūtu slikti, ja man drošības pēc būtu ceļasomā tavi pases dati.» Arī savā mājaslapā blogs.krustaskola.lv K.Dimiters raksta: «(...) man ar teātra vadību bija tikšanās, un es par mūsu sākto sadarbību padalījos.» Noskaidrot, kurš nesaka taisnību, neizdevās, jo Z. Liepiņa uztāšanās laikā preses konferencē K.Dimiters aizgāja, bet vēlāk uz e-pastiem neatbildēja.

Teātra vadība uzsver, ka sāktā tiesvedība neietekmēs uzveduma pirmizrādi, kas paredzēta 17.septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?