Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vai 10. Saeimas atlaišana ir attaisnojusies? Kas no tā ir ieguvēji un zaudētāji?

Bijušais apvienības līderis

Mārtiņš Roze (ZZS)

Saeimas atlaišana ir attaisnojusies tajā ziņā, ka cilvēki ieraudzīja bruņinieku baltā zirgā citā gaismā. Neizskatās, ka vēlēšanu uzvarētāji būtu gatavi pārņemt varu. Taču no Saeimas atlaišanas ir zaudējis valsts budžets. No tās naudas (referenduma, vēlēšanu) šajā gadā būtu pieticis pensiju indeksācijai. Baidos, ka lielas jukas var sākties ekonomikā, jo uzņēmumi vairs nerēķināsies ar valsti un sapratīs, ka ir jācīnās pašiem par sevi. Saeimas vēlēšanām šis bija neizdevīgs laiks, jo notiek svarīgas sarunas par kopējo lauksaimniecības finansējumu un ES finansējumu dažādiem fondiem, par zivju kvotām. Ja tie, kuri uzvarēja, būtu uzreiz gatavi pateikt, ko plāno darīt, tad būtu citādi, bet viņi trīs nedēļas nevarēja izvēlēties iet uz Austrumiem vai Rietumiem.

Jānis Straume

Bijušais Saeimas priekšsēdis, bijušais TB/LNNK līderis

Tas nebija īstais laiks. Iepriekš ir bijušas daudz kritiskākas situācijas, kad varēja rosināt Saeimas atlaišanu. Var saprast, ka tas bija pēdējais brīdis, lai ielektu nākamajā vilcienā un bijušais prezidents varētu pretendēt uz pusi ministru nākamajā valdībā. Ja runā par valsti kopumā, tad ieguvumu nav. Koalīcija nebūs stabila, jo tajā nav savstarpējās uzticības starp lielajām partijām un kur Raivim Dzintaram būs jāpieskata Trojas zirgs. Valdībai budžeta konsolidācija būs jāveic uz pašvaldību rēķina, un tad tā var nonākt konfrontācijā ar lielajām pašvaldībām, kurās pie varas ir Saskaņas centrs, Zaļo un Zemnieku savienība un LPP/LC. No Saeimas atlaišanas ir ieguvušas tikai dažas partijas kā mani bijušie kolēģi no Visu Latvijai!-TB/LNNK, kas ir ieguvusi lielāku un kvalitatīvāku pārstāvniecību Saeimā.

Gundars Bērziņš

Bijušais TP valdes loceklis, TP nepārreģistrējās

Problēmas bija, bet Saeimas atlaišana nevienu no tām nerisināja, jo darba kārtībā bija pseidotēmas kā cīņa ar oligarhiem un tiesiskums, bet būtiskas problēmas netika pieminētas. Kopš Andra Šķēles pirmās valdības pārējās slimoja ar īstermiņa redzējumu. Atlaišana pastiprina sabiedrības spiedienu uz īstermiņa politiku. Politiķiem ir svarīgi tajā mirklī būt populāriem, bet viņi nedomā, kas būs pēc tam. Ja kaut ko ārda, ir jābūt kaut kam labākam vietā. Ja 11. Saeima nebūs labāka, vēlētājs būs sodījis pats sevi, nevis politiķus. Valdībai ir jāpieņem steidzami budžets, bet deputāti nevar izveidot koalīciju. Ja pirmajā pusgadā pēc vēlēšanām nevar uzsākt reformas, tad pēc tam šos lēmumus būs grūti pieņemt.

Jānis Lagzdiņš

Bijušais TP valdes loceklis, no partijas izstājās

Par mīnusiem runājot, zaudējusi ir valsts ekonomiskā un politiskā stabilitāte, apdraudēta ir valsts spēja iziet no krīzes. Vēlēšanās lielāku ietekmi ir guvuši politiskie spēki, kas akcentē Austrumu virzienu - Saskaņas centrs un, iespējams, arī Zatlera Reformu partija. Saeimas atlaišanā redzu divus iespējamos plusus. Ir radīti priekšnoteikumi, lai valsts kļūtu tiesiskāka, jo to ir deklarējusi Vienotība un Zatlera Reformu partija. Iespējams, ir mazinājusies arī oligarhu ietekme, bet to rādīs laiks. No Zatlera Reformu partijas Saeimā ievēlētie deputāti ir politikā nepārbaudīti, viņi ir kā baltas vai pelēkas lapas. Šī iemesla dēļ nevar apgalvot, ka palielināsies tiesiskums un mazināsies oligarhu ietekme, un varbūt vēl nevajag steigties priekā sist bungas un pūst taures.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?