Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vai iztiksim bez skaidras naudas?

Par vienu no efektīvākajām metodēm, kā nodrošināt naudas palikšanu bankās negatīvu procentu likmju apstākļos, tiek uzskatīta atteikšanās no skaidras naudas, uzsver finanšu eksperti.

Diena jau rakstīja, ka laikraksts The Wall Street Journal (WSJ) izraisīja plašu rezonansi, vēstot par Dānijas iedzīvotāju Hansu Peteru Kristensenu, kurš tā vietā, lai maksātu bankai procentus par hipotekāro kredītu, pats bija saņēmis čeku par hipotekārā kredīta izmantošanu. WSJ arī noskaidroja, ka Dānijas lielākajam hipotekāro kredītu izsniedzējam Realkredit Danmark pērn bija 758 šādi klienti, kurus var dēvēt par kredītu rantjē. Publikācijas rezultātā saasinājās diskusijas par negatīvajām bāzes procentu likmēm un to iespējamajām sekām.

Viens no biežāk apspriestajiem scenārijiem par negatīvo procentu likmju sekām uzsver līdzekļu iespējamo aizplūšanu no bankām, kā arī nepieciešamību atteikties no skaidas naudas. Pastāvot negatīvām procentu likmēm - JP Morgan analītiķi pieļauj, ka Eiropas Centrālajai bankai tās ar laiku var sasniegt pat mīnus 4,5%, ļoti ticama kļūst iespēja, ka negatīvas likmes tiek piemērotas arī noguldījumiem, kamdēļ sāksies līdzekļu aizplūšana no bankām un to pārvēršana skaidrā naudā. Protams, ir arī citi uzkrājumu saglabāšanas veidi, tos skaitā nekustamo īpašumu un dārglietu iegāde, tomēr potenciālie cenu burbuļi šajās jomās (Zviedrijā 2015. gadā nekustamo īpašumu cenas pieauga par 17%) un ar tiem saistītie riski, kā arī inflācijas faktiska neesamība daudziem liks izvēlēties tieši skaidras naudas uzkrājumus.

Līdzekļu aizplūšanas no bankām negatīvās procentu likmes dēļ var ne tikai nesasniegt cerēto mērķi - veicināt patēriņu un ekonomisko attīstību, bet arī pasliktinās banku kopējo stāvokli, tomēr to cenšas nepieļaut gan finansisti, gan varas iestādes.

Savukārt par vienu no efektīvākajām metodēm, kā nodrošināt līdzekļu saglabāšanu bankās un attiecīgi patēriņu negatīvu procentu likmju apstākļos, tiek uzskatīta iespējami plašāka atteikšanās no skaidras naudas. (Šajā ziņā līderes ir tieši Ziemeļvalstis, it īpaši Dānija un Zviedrija, kas faktiski ir gatavas pilnībā atteikties no naudas zīmēm.)

Kā uzskata populārais interneta resurss Zehohedge.com, jautājums šā gada janvārī apspriests Pasaules Ekonomikas foruma Davosā slēgto jeb nepublisko tikšanos laikā. Pēc resursa domām, par to liecina atsevišķu tikšanos dalībnieku izteikumi, kā arī fakts, ka drīz pēc ikgadējā Davosas foruma virknes pasaules valstu politiķi un centrālo banku pārstāvji cits pēc cita nāca klajā ar prognozēm par pāriešanu uz pilnībā bezskaidras naudas norēķiniem viņu pārstāvētajās valstīs jau pārskatāmā nākotnē. Tika uzsvērta arī nepieciešamība apkarot korupciju un ārzonas, atsakoties no skaidras naudas.

Zerohedge.com sev tradicionāli apgalvo, ka šāda notikumu attīstība liecina par kādu «baņķieru sazvērestību» un rietumvalstu valdību vēlmi pakļaut kontrolei iedzīvotāju līdzekļus. Mazāk radikāli noskaņoti analītiķi tikmēr uzskata, ka finanšu varas iestādes izsmēlušas tradicionālo instrumentu arsenālu, nepanākot būtisku tautsaimniecības uzlabošanos, un tuvojas brīdis, kad tām neatliks nekas cits, kā noteikt aizvien zemākas negatīvās procentu likmes, samazināt skaidras naudas daudzumu, kā arī pieņemt vēl citus lēmumus, lai vārda tiešā nozīmē piespiestu turīgāko iedzīvotāju daļu tērēt uzkrājumus, pat riskējot ar viņu sašutumu.

Savukārt kritiķi, tajā skaitā Nobela balvas ekonomikā laureāts Džozefs Štiglics, virzību uz negatīvajām procentu likmēm dēvē par eksperimentu ar neprognozējamu iznākumu un aicina ieplūdināt līdzekļus nevis finanšu sektorā, bet reālajā ekonomikā, it īpaši mazajos un vidējos uzņēmumos. Citi ekonomisti tikmēr brīdina par līdzekļu pārceļošanu, turklāt ne tikai no Eiropas uz ASV, kur procentu likmes vismaz nav negatīvas, bet arī no rietumvalstīm uz attīstības ekonomikām. Kādas būs šo procesu sekas, precīzi pateikt neviens nevar, un šī nenoteiktība ir pat biedējošāka par iespējamajām sekām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?