Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vai mājdzīvnieki slimo ar gripu?

Šobrīd Latvijā pilnā sparā plosās gripa, cilvēki cenšas no saslimšanas izvairīties, pilnām mutēm ēdot ķiplokmaizes, citronus un lielveikalos izpērkot ingveru. Vai jāuztraucas arī par mūsu mīļdzīvniekiem? Vai suns, kaķis, sesks vai trusis arī var saslimt ar gripu, ja saslimis saimnieks vai kāds no ģimenes locekļiem? Jeb - vai var gadīties tieši otrādi - suns saķer gripu pastaigas laikā un to uzdāvina saimniekiem?

Gripas vīrusam ir daudz un dažādu paveidu. Ir cūku gripa, putnu gripa, pat suņu gripa un gripas veids, kuru sauksim par cilvēku gripu.

Zinātnieki apgalvo, ka suns ar cilvēku gripu nevar saslimt. Personīgi arī savā un kolēģu praksē līdz šim nav gadījies dzirdēt par šādu saslimšanu. Tomēr, zinot gripas vīrusa fenomenālās spējas strauji veidot mutācijas, nevaru apgalvot, ka šādi gadījumi ir pilnībā izslēgti. Tāpēc nešķaudiet virsū sunim!

Cita situācija ir ar kaķiem un mājas seskiem. Ja esat kaķa vai seska īpašnieks, jābūt piesardzīgākam. Arī manā praksē bijuši gadījumi, kad kaķis vienlaicīgi ar saimnieku šķauda, puņķojas un klepo, kā arī cieš no drudža. Klīniskās pazīmes ir ļoti līdzīgas tām, ar kādām saskaras cilvēki. Tāpēc, ja mājās kāds vai pat vairāki ģimenes locekļi slimo ar gripu, noteikti ierobežojiet kontaktus ar dzīvnieku. Īpaši sargājiet kaķēnus, grūsnas kaķenes un gados vecus dzīvniekus. Arī seski ir ļoti uzņēmīgi pret cilvēku gripu, un saslimšanai ir tās pašas klīniskās pazīmes. Seski ļoti viegli uzņem gripas vīrusu no cilvēka, un tikpat viegli dzīvnieks vīrusus uzdāvina saimniekam.

Ja dzīvnieks saslimis ar nejauko kaiti, nodrošiniet viņam komfortablus apstākļus. Tāpat kā cilvēkam, arī dzīvniekiem svarīgs ir uzņemtā ūdens daudzums, lai organismam pietiktu spēka ar vīrusu cīnīties. Tāpēc vienmēr svarīgs ir tīrs, svaigs ūdens, regulāri vēdinātas telpas, dzīvnieka sargāšana no caurvēja. Noteikti konsultējieties ar veterinārārstu, kurš, iespējams, nozīmēs papildu terapiju, lai izvairītos no komplikācijām.

Man nereti jautā - ja suns vai kaķis slimo ar savu gripu, vai arī cilvēks var ar to saslimt? Mājdzīvnieki slimo ar specifisku, tikai konkrētajai dzīvnieku sugai raksturīgu gripas paveidu, un cilvēkam no tā nav jābaidās.

Suņu un kaķu gripas simptomi ir izdalījumi no acīm un deguna, klepus, kurš var būt gan sauss, gan mitrs, apgrūtināta elpošana - dzīvnieks elpo ātrāk, smagāk, nomāktība, ēstgribas zudums u. c.

Ja dzīvniekam novērojat šādus simptomus, precīzas diagnozes uzstādīšanai nekavējoties jādodas uz veterināro klīniku.

Lai gan zinātnieki apgalvo, ka cilvēks nevar saslimt ar suņu vai kaķu gripu, jebkuras dzīvnieka saslimšanas gadījumā jāievēro higiēnas normas. Tāpēc iesaku ierobežot kontaktu starp slimu dzīvnieku un cilvēkiem. Nekādā gadījumā nevajadzētu slimu mājdzīvnieku ņemt blakus gultā vai ļaut bērniem to mīļot. Pēc kontaktēšanās ar sasirgušo dzīvnieku vienmēr jāmazgā rokas, bieži jāvēdina telpas.

Jāatceras - lai gan dzīvnieks nevar cilvēkam nodot savu gripu, viņš var būt cilvēku gripas uzglabātājs vai pārnesējs. Tieši tāpat kā uz jebkuras virsmas mājās, transportā, uz apģērba utt., gripas vīruss var sēdēt dzīvnieka apmatojumā un gaidīt brīdi, kad cilvēks to pārņems. Tāpēc arī tad, ja paši esat saslimuši ar gripu, ierobežojiet kontaktu ar savu mājdzīvnieku.

*Olaines veterinārā centra all4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?