Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vai seniori svin Valentīndienu?

Sirsniņu, sarkano lācīšu un saldi bezkaislīgo suvenīrbuču laiks tuvojas - nākamnedēļ Valentīndiena. Sabiedrībā attieksme pret šiem svētkiem ir dažāda. Bet kā pret tiem izturas vecāka gadagājuma ļaudis? Vai seniori iecerējuši svinēt Valentīndienu? Lūk, maza aptauja.

Nav sliktākais veids

«Mīlestības nekad nav par daudz,» taujāta, vai Kurzemes pusē seniori atzīmēs Valentīndienu, teic Bēnes pensionāru biedrības vadītāja Lidija Stavro. «Mums svinēšana sākās jau pagājušās nedēļas nogalē, kad Dobeles kultūras namā koncertu sniedza pūtēju orķestris Dobele, sieviešu koris Vizma un Bikstu vīru ansamblis Optimisti. Tas bija Mīlestības koncerts. Bija daudz dāmu un kungu gados, arī jauniešu - pie mums viss notiek!» stāsta Lidijas kundze. Arī šajā nedēļas nogalē, 10. februārī, Saldū paredzēts Kurzemes zonas sieviešu koru koncerts, kurā tikšot iekļautas mīlestības dziesmas. «Atzīstam gan jaunās, gan vecās svētku svinēšanas tradīcijas, visas, kas vien raisa pozitīvas emocijas. Svinēt mīlestības svētkus nav sliktākais veids, kā izturēties pret dzīvi - priecāties un mīlēt. Mīlēt arī saulīti un mēnestiņu, sniegu un vēju. Visu, ko mums dzīve dod,» uzskata Lidija.

Lai mīlē jaunie

«Neesmu Valentīndienas piekritēja,» atzīst Elfrīda Ezeriņa, senioru deju kopas Aspazija dejotāja, «mums tomēr ir savi svētki - Mātes diena. Valentīndiena ir jauniešu svētki.» Viņai piekrīt arī Līvānu pensionāru biedrības pārstāve Veneranda Caune: «Tie nav latviešu svētki!» Arī senioru līnijdeju vadītāja Aina Alksne pret Valentīndienu noskaņota visai kategoriski: «Lai jaunie mīlējas, kad grib. Bet, ja tā ir mīlestības diena, tad lai tā ir jauniešiem, nevis bērniem un veikaliem. Tas vienkārši krīt uz nerviem - svētki tik ļoti komercializējušies, ka sirsniņas, bučiņas kļuvušas aktuālas jau bērnudārzā un pirmajās klasītēs. Lai svin tie, kam ir 16 gadu vai 18, - lai puišiem šajā vecumā ir neuzkrītoša iespēja savām meitenēm apliecināt mazu uzmanību. Bet tie nav svētki bērniem un veciem cilvēkiem. Es nepretojos svētku svinēšanai, bet pretojos muļķībai.»

Arī Jelgavas pensionāru biedrības vadītāja Marija Kolneja saka - šie svētki biedrības kalendārā nav aktuāli. «Svinam Sieviešu dienu un Mātes dienu. Šogad 8. martā rīkosim rokdarbu izstādi ar nosaukumu Dažu skaistu ziedu, bet pēc tam paredzēta ziedu balle, uz kuru ieradīsimies puķainās kleitās - atbilstoši martam un pavasarim.»

Padomos neklausās

Pirmoreiz šogad 9. februārī senioru balli Valentīndienas noskaņās iecerējusi rīkot Tukuma pensionāru biedrība. «Balle būs! Tematiskos pasākumus senioriem rīkojam regulāri, šogad nolēmām to sarīkot par godu Valentīnam. Uzskatu, ka mums, senioriem, ir jāiet laikam līdzi un jāpieņem arī jaunās paaudzes tradīcijas,» saka Jānis Kotāns, Tukuma pensionāru biedrības valdes pārstāvis. Viņš gan nenoliedz - tiem, kas savulaik dienējuši padomju armijā, arī 23. februāris ir diena, kad ir, ko atcerēties, jo īpaši, ja dienestā pavadīti trīs gadi no dzīves. «Svētki tie nav, bet to saprot katrs, kurš dienējis... Tāpat nedrīkst aizmirst arī 8. martu, lai arī vairs nav svinama diena. Jo daudziem kungiem ir patīkami apsveikt savas otras pusītes, apliecināt cieņu dāmām. Pozitīva attieksme ir pati galvenā. Katrā ziņā pret Valentīndienu mums nav aizspriedumu. Tas varētu izvērsties par labu pasākumu!» cer J. Kotāns.

«Bet mēs, sešas seniores, kuras tiekamies kopš jaunības laikiem, Valentīndienā sarīkojam pašas sev karnevālu, uzklājam galdu ar gardu maltīti un atminamies vecos kavalierus,» pastāsta Vēsma Ozoliņa no Pierīgas. «Nav ne skumji, ne rūgti par to, ka mums nav tās otras pusītes. Izsmejamies par veco brūtgānu nedziedināmajiem niķiem, par to, ka pasaulē nekas nemainās - vīrieši ir kā sērkociņi: uzšvirkst, nodeg un dziest, un, galu galā - vīrieši vēl nav visa dzīve. Turklāt mīlestībai ir daudz arī citu izpausmju. Uzēdam kūkas, neskaitot kalorijas, un secinām, ka vecumdienās esam tapušas prātīgas, kaislību vētras un divkaujas mīlas frontēs bez bēdu atļaujot izcīnīt jaunajiem. Tāpat viņi padomos neklausās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?