Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vairāk jāiesaista ģimenes ārsti

Patlaban Latvijā notiek diskusijas par savlaicīgu HIV ārstēšanas sākšanu, tomēr speciālistu pieredze liecina, ka ar to vien nebūs līdzēts, - lielai daļai cilvēku HIV atklāj novēloti, savukārt daļa par to, ka ir inficēti, nemaz nezina, un, lai gan Latvijā HIV testu var veikt bez maksas un pat anonīmi, tomēr ar to nav gana.

Katru gadu diagnosticē vairākus simtus jaunu HIV pacientu, tomēr reālais inficēto cilvēku skaits varētu būt pat trīs reizes lielāks, jo pirmie simptomi bieži vien ir līdzīgi citām slimībām. Kā Dienai paskaidroja Latvijas Infektoloģijas centra infektoloģe Gunta Stūre, pirmās pazīmes, inficējoties ar HIV, parādās vien 30% gadījumu. Savukārt, ja tās parādās, tad atgādina saaukstēšanos. Simptomi var būt sāpes kaklā, temperatūra, izsitumi, turklāt tie var spontāni izzust pāris nedēļās. Tas gan nenozīmē, ka cilvēks ir izārstējies no HIV infekcijas, vienkārši akūtā fāze ir beigusies un slimība attīstās tālāk. Arī nākamā fāze rit bez īpašiem simptomiem - cilvēks pat 10 līdz 20 gadu var justies pilnībā vesels un, neveicot HIV testu, par infekciju var nemaz neuzzināt. Bet pa šo laiku vīruss turpina vairoties, kā rezultātā cilvēks ārsta redzeslokā nonāk vien tad, kad parādās pirmās AIDS izpausmes. Tāpēc ļoti svarīga ir profilakse.

Lai gan Latvijā pašreiz testu uz HIV anonīmi un bez maksas var veikt 15 HIV profilakses punktos Latvijā, kā arī nosūtījumu bezmaksas HIV testam var saņemt pie ģimenes ārstiem, ar to nav gana. Pēc biedrības Apvienība HIV.LV vadītāja Aleksandra Molokovska domām, HIV testēšanas apjomi Latvijā ir absolūti nepietiekami. A. Molokovskis kā risinājumu redz lielāku ģimenes ārstu iesaisti. Viens no variantiem būtu HIV testēšanu iekļaut kā vienu no ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem, taču reālā situācija ir tāda, ka ģimenes ārsti jau šobrīd netiek galā ar noteiktajiem kvalitātes kritērijiem.Tāpēc otrs variants ir mudināt ārstus pacientiem tomēr šādu iespēju piedāvāt, bet izvēli pilnībā atstāt pacientu ziņā. Par šo jautājumu gan nepieciešams vēl īstenot diskusijas.

Lai vairāk domātu par HIV profilaksi, jau otro gadu novembra beigās norisinājās HIV testēšanas nedēļa. Latvijā šajā laikā darbojās vairāk nekā 20 testēšanas vietu, kurās bez maksas un anonīmi bija iespējams veikt HIV eksprestestu. Rezultāti gan norāda uz satraucošu tendenci. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pozitīvs HIV eksprestesta rezultāts šajā nedēļā konstatēts 22 gadījumos, turpretim pērn tāds nebija neviens. Kopumā HIV testēšanas nedēļā tika veikti 683 HIV eksprestesti, tajā skaitā 373 eksprestesti tika veikti Rīgā, no tiem pozitīvu HIV testa rezultātu konstatēja 14 gadījumos. Tas nozīmē, ka šogad cilvēku atsaucība bija divas reizes lielāka.

Informācija no 25 testēšanas vietām Latvijā liecina, ka liela daļa cilvēku, kuri veica testu, pieder HIV riska grupai, piemēram, iespējams, sirgst ar narkotiku atkarību, tomēr iespēju bez maksas un anonīmi noskaidrot savu HIV statusu izmantoja arī citi interesenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?