Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vairāk nekā puse iedzīvotāju ikdienā lieto treknus pārtikas produktus

Sirds slimības ir izplatītākais nāves iemesls pasaulē - statistika liecina, ka ik gadu no sirds un asinsvadu saslimšanām mirst 17,5 miljoni cilvēku. «Arī Latvijā šis ir viens no galvenajiem mirstības cēloņiem. Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2011. gadā 55% no visiem mirušajiem jeb 15,7 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju miruši no sirds un asinsvadu slimībām. Viens no šo slimību attīstības riska faktoriem ir paaugstināts holesterīna līmenis,» atzīst medicīnas sabiedrības ARS ārste Lāsma Četverga.

Lai gan lielākā daļa Latvijas sabiedrības (87%) ir labi informēta par paaugstināta holesterīna līmeņa radītajām sekām un iespējamo risku saslimt ar dažādām sirds slimībām, vairums iedzīvotāju neko nedara, lai šos draudus mazinātu, un ikdienā lieto treknus pārtikas produktus (56%), liecina pētījumu aģentūras Omnicom Media Group sadarbībā ar Flora pro.activ veiktais pētījums.

Pārlieku trekna ēdiena iekļaušana ēdienkartē ir papildu drauds veselībai. Diemžēl tikai 29% aptaujāto vismaz reizi gadā pārbauda, kā dzīvesveids un uzturs ietekmējis viņu veselību. 18% aptaujas dalībnieki atzinuši, ka holesterīna līmeni asinīs pārbauda reizi divos līdz piecos gados, bet vairums jeb 53% - vēl retāk vai nepārbauda nemaz. Kā norāda Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, izvēlēties ikdienas uzturā lietojamos pārtikas produktus vajadzētu ar vislielāko atbildību pret savu veselību. «Uztura pareiza sabalansēšana darbojas preventīvi, tādēļ ir īpaši būtiski pievērst uzmanību visiem faktoriem, kas ietekmē sirds veselību - izvēlēties pareizu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un uzturā lietot pārtikas produktus, kas palīdz kontrolēt holesterīna līmeni,» uzskata A. Brēmanis.

Viena no holesterīna līmeni pazeminošajām vielām ir augu sterīni, kas cilvēka zarnu traktā kavē ar pārtiku uzņemtā holesterīna nokļūšanu asinīs. Ikdienā lietojot pārtikas produktus, kuru sastāvā ir augu tauki, iespējams kontrolēt savu holesterīna līmeni, īpaši nemainot ēšanas paradumus.

Aizvien biežāk mediķi un uztura speciālisti iesaka uzturā lietot pēc iespējas mazāk dzīvnieku izcelsmes tauku, kas sastopami sierā, sviestā un krējumā, un šos produktus aizvietot ar augu izcelsmes taukiem, piemēram, margarīnu vai dažādām augu tauku pastām. Vairākus gadus sabiedrība bija pārliecināta, ka margarīns ir sintētisks produkts, kura sastāvdaļas ir mākslīgi radītas. Tomēr, lai gan margarīnu ražo rūpnīcā, tā sastāvdaļas ir dabīgas, jo margarīna ražošanā izmanto augu eļļas, piena olbaltumvielas, vitamīnus, sāli, citas dabīgas vielas un mūsdienās tas nesatur transtaukskābes. Kvalitatīvs margarīns tiek ražots no labāko eļļu maisījuma, tādēļ tieši margarīnā ir lielāks omega-3 un omega-6 taukskābju daudzums, kas ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai. Augu sterīnu pozitīvo ietekmi holesterīna līmeņa samazināšanā apstiprinājusi arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food and Safety Authority/EFSA), ASV Pārtikas un medikamentu administrācija (US Food and Drug Administration) un citas starptautiskās organizācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?