Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vairāk par 25% nekāps

Jautājumā par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu lielo pilsētu pašvaldības ietur līdzīgu pozīciju. Jūrmalas dome nekustamā īpašuma nodokli necels, bet Rīga, Ventspils un Daugavpils saglabās NĪN pieauguma ierobežojumu 25% apmērā.

Pirms vairākiem gadiem nekustamā īpašuma cenu celšanās ietekmē strauji pieauga arī īpašumu kadastra vērtība. Lai pasargātu iedzīvotājus no strauja nodokļa kāpuma, valdība ieviesa NĪN pieauguma griestus - tas nedrīkstēja pārsniegt 25% gadā. Tagad valdība šo normu atcēlusi, par tās piemērošanu ļaujot izlemt pašvaldībām.

Lai gan iepriekš Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks Dienai pauda nostāju, ka pilnā NĪN likme būs jāmaksā visiem, atlaides dodot tikai politiski represētām personām, Rīgas domes Finanšu un administratīvā komiteja akceptēja lēmumprojektu saglabāt nodokļa 25% pieauguma ierobežojumu. Šo lēmumu vēl skatīs domes sēdē. Rīgas domes pārstāve Laila Ivāna pastāstīja, ka pilsēta, protams, varētu gūt lielākus ienākumus, piemērojot pilno NĪN likmi, tomēr vērā tika ņemta arī iedzīvotāju zemā maksātspēja: «Rīgas dome papildus varētu ieņemt 8,9 miljonus latu, tomēr tika izlemts noteikt šo pieauguma ierobežojumu, jo pilnas nodokļa likmes ieviešana radītu negatīvas sociālās sekas.» Diezgan plašs personu loks varēs saņemt nodokļa atvieglojumus - jau minētie politiski represētie, maznodrošinātie, invalīdi, pensionāri, kā arī labi uzturētu kultūras pieminekļu īpašnieki. Mazāk būs jāmaksā arī personām, kas iznomā ēkas vai zemi domes vajadzībām un ģimenēm ar trim un vairāk nepilngadīgiem bērniem. Pilns un detalizēts saraksts - RD mājaslapā.

Grausti un sagruvušas ēkas tiks apliktas ar nodokļa likmi 3% apmērā. Tas darīts, lai veicinātu vidi degradējošo objektu sakārtošanu. Šai gadījumā paaugstinātais nodoklis tiks aprēķinās no zemes gabala kadastra vērtības, uz kura atrodas grausts.

Šķūnīši un palīgēkas ar nodokli Rīgā netiks aplikti, bet par garāžām gan būs jāmaksā 0,2-0,6% nodoklis no to kadastra vērtības atkarībā no tās apmēra. Mainīsies NĪN iekasēšanas kārtība privātām maksas autostāvvietām - tās tiks pielīdzinātas inženiertehniskām būvēm, un arī no tām tiks iekasēts papildu 1,5% liels nodoklis, ko aprēķinās no stāvlaukuma kadastra vērtības. Stāvvietu īpašniekiem, kuru maksas stāvvietas nav reģistrētas Valsts zemes dienestā kā inženiertehniskas būves, tas būs jāizdara līdz šā gada 1. jūnijam, citādi nodokli nāksies maksā dubultā apmērā.

Privātās maksas autostāvvietas, kas ierīkotas uz ielas pie Centrāltirgus un CSDD, var izkļūt sveikā bez papildu nodokļa, jo jaunievedums attiecas tikai uz stāvlaukumiem. Domes pārstāvji gan sola vērtēt šos gadījumus atsevišķi, ņemot vērā kadastra reģistra datus un nomas līgumu nosacījumus.

Arī Ventspils, Daugavpils un Liepāja ir ieņēmusi līdzīgu pozīciju NĪN jautājumā kā Rīga. Par palīgēkām, izņemot garāžas, nodoklis netiks iekasēts, bet attiecībā uz pārējo nekustamo īpašumu tiks piemērots 25% nodokļa kāpuma ierobežojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?