Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vairākas slimnīcas vairs nestrādās visu diennakti

Būtiskas pārmaiņas no 1.septembra skars gandrīz pusi no Latvijas daudzprofilu slimnīcām - tās vairs nesniegs diennakts neatliekamo palīdzību, bet turpinās strādāt kā aprūpes slimnīcas vai pat ambulatorie centri. Tas izriet no valdības otrdien pieņemtajiem noteikumiem, kas paredz strukturālās reformas veselības aprūpē.

Reformas paātrinājis nesenais 89,8 miljonu latu lielais samazinājums veselības aprūpes budžetā, pēc kura otrajam pusgadam atvēlētais finansējums ārstniecības programmām ir par 60% mazāks nekā pirmajā pusgadā.

No 1.septembra valsts slēgs līgumus ar 20 daudzprofilu slimnīcām, kas sniegs diennakts neatliekamo palīdzību. Tagad šādu slimnīcu ir aptuveni uz pusi vairāk. Deviņas daudzprofilu lokālās slimnīcas pārtaps par aprūpes slimnīcām - tas nozīmē, ka slimnīca vairs nenodrošinās akūtās medicīnas pakalpojumus visu diennakti, vairākas citas vietējās slimnīcas savukārt turpmāk sniegs tikai ambulatorās aprūpes pakalpojumus.

Veselības ministrijā (VM) uzsver - tā kā attālumi no pacienta līdz slimnīcām būs lielāki, pieaugs neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) darbs, taču vietās, kur slimnīcas vairs nenodrošināt diennakts neatliekamo palīdzību, tiks saglabātas NMP brigādes, kas pacientu vedīs uz tuvāko slimnīcu.

«Turpmāk ārstēsim hroniskos, plānveida pacientus,» nopūšas Bauskas slimnīcas vadītājs Uģis Zeltiņš, kura vadītā slimnīca ir viena lokālajām daudzprofilu slimnīcām, kuras no 1.septembra vairs nesniegs diennakts neatliekamo palīdzību. «Mums ir ļoti liela apkalpes zona - apmēram 57 000 iedzīvotāju, rajons ir blīvi apdzīvots. Ja kāds no ierēdņiem pie mums būtu atbraucis, apskatījies, kāda ir situācija realitātē, kādi rajonos ir ceļi, nevis kabinetos ar cirkuli zīmējis apkalpes zonas uz kartes,» saka U.Zeltiņš. Arī Ludzas slimnīca jaunajā slimnīcu sarakstā ierakstīta kā aprūpes slimnīca. Tiesa, tās vadītājs Juris Atstupens vēl cer, ka nākamnedēļ sarunā ar jauno veselības ministri izdosies vienoties, ka slimnīca varēs turpināt strādāt kā daudzprofilu slimnīca. Viņš atgādina - lai uzceltu jaunu korpusu ar trim moderni aprīkotām operāciju zālēm, kas nu vairs nebūs vajadzīgas, slimnīca ņēmusi četru miljonu latu lielu valsts garantētu kredītu. To atbalstīja arī VM. «Vai tiešām valsts vēlēsies šo naudu norakt?» - jautā J.Atstupens.

Valdības apstiprinātās izmaiņas tika izstrādātas demisionējušā veselības ministra Ivara Eglīša (TP) laikā. Jaunā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) Dienai norādīja, ka tuvākajā laikā varētu «veikt nelielas korekcijas, bet ir jāsaprot, kur ņemt naudu». B. Rozentāle gan uzsvēra, ka slimnīcu skaits Latvijā esot pārāk liels un «tai, ko sauc par slimnīcu, ir tiešām jāatbilst kvalitātes kritērijiem.»

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Juris Bundulis Dienai sacīja, ka mēneša laikā ministrija turpinās sarunas ar ārstniecības iestādēm par slimnīcu apvienību veidošanu. Pagaidām no visām lokālajām daudzprofilu slimnīcām skaidri zināms, ka apvienību veidos tikai Gulbenes slimnīca un Balvu slimnīca, kuras apvienībā saredz iespēju saglabāt savus profilus.

Valdība otrdien arī nolēma samazināt valsts kompensēto pakalpojumu klāstu un apjomus, plānots uzlabot ģimenes ārstu pieejamību. Netiek paaugstinātas pacientu iemaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Par aprūpes slimnīcām pārtaps Aizkraukles slimnīca, Alūksnes slimnīca, Bauskas slimnīca, Krāslavas slimnīca, Ludzas rajona slimnīca, Rīgas 2.slimnīca, Rīgas rajona slimnīca, Saldus medicīnas centrs, Talsu slimnīca.
Tikai ambulatoro aprūpi turpmāk sniegs Akrona 12, Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskais centrs, Ādažu privātslimnīca, Balt Aliance, Bikur Holim, Irlavas Sarkanā Krusta slimnīca, rehabilitācijas centrs Krimulda, Latgales novada rehabilitācijas centrs Rāzna, Latvijas Jūras medicīnas centrs, Limbažu slimnīca, rehabilitācijas centrs Līgatne, Līvānu slimnīca, Mazsalacas slimnīca, Priekules slimnīca, Sanare-KRC Jaunķemeri, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca, rehabilitācijas centrs Tērvete.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?