Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vajadzīgs Parīzei un Bostonai

Jaunais latviešu diriģents Andris Poga, kurš 20. aprīlī Lielajā ģildē diriģēs Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri koncertā Latviešu mūzikas pērles, aprīlī slēgtā starptautiskā konkursā izraudzīts par Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģentu ASV. Orķestris, kuram rit jau 131. sezona, ir viens no ievērojamākajiem pasaulē.

Tā vadītāju plejādē vēsturiski pirmajam maestro seram Džordžam Henšelam (1881) sekojušo leģendu vidū ir Arturs Nikišs, Karls Muks, Makss Fidlers, Sergejs Kusevickis, Seidži Odzava, kurš, vadot orķestri 29 gadus (1973-2002), izpelnījies godpilno Music Director Laureate statusu par ilgstrādāšanas rekordu. No 2004. līdz 2011. gadam orķestri vadīja Džeimss Levains.

Aprīļa sākumā Andri Pogu kopā ar vēl trim jaunajiem diriģentiem no Eiropas un ASV uzaicināja piedalīties slēgtā noklausīšanās konkursā uz vienu no divām Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģenta vietām. Pēc pusstundu ilga darba ar orķestri 29. martā, kurā bija jāstrādā pie H. Berlioza Fantastiskās simfonijas un K. Debisī simfoniskās poēmas Jūra, asistentu izvēlējās paši orķestra mūziķi balsojot. «Orķestris nobalsoja un paziņoja lēmumu uzreiz. Turpmākos divus gadus man būs iespēja strādāt ar šo orķestri gan kā tā diriģentu asistentam, gan arī pašam diriģēt koncertu sērijas Bostonā un orķestra slavenajā vasaras festivālā Tenglvudā,» atgriezies stāsta Andris Poga. «Asistentam jābūt gatavam aizstāt lielos diriģentus ikvienā brīdī. Piemēram, otrs asistents tikai divas stundas pirms koncerta uzzināja, ka viņam būs jādiriģē G. Mālera 9. simfonija, aizstājot pēkšņi saslimušo Džeimsu Levainu. Tāpēc esam divi asistenti un dalām sezonu uz pusēm.» paskaidro A. Poga. Uz konkursu viņu uzaicinājis Bostonas simfoniskā orķestra mākslinieciskais administrators Entonijs Fogs, kurš jauno latvieti ievērojis 2010. gadā II Starptautiskajā Jevgeņija Svetlanova diriģentu konkursā Monpeljē Francijā, kur Poga izcīnīja galveno godalgu. Uz Bostonu viņam jādodas jau šā gada septembrī, līgums ir līdz 2014. gada augusta beigām.

Vienlaikus jau kopš 2011. gada septembra Andris Poga ir Parīzes orķestra (Orchestre de Paris) galvenā diriģenta Pāvo Jervi asistents un šī orķestra izglītojošo programmu pastāvīgais diriģents. Viņš tikko tur debitējis koncertā un negrasās šo darbu pamest, jo Parīzē jābūt sešas nedēļas gadā. Vēl tikai 32 gadus vecajam A. Pogam jau ir žilbinoša starptautiskā karjera. Viņš veiksmīgi koncertējis ar daudziem Francijas simfoniskajiem orķestriem (Monpeljē, Bordo, Luāras, Strasbūras, Lilles un Ruānas), arī ar Francijas Radio filharmonijas orķestri, Maltas filharmonijas un Izraēlas simfonisko orķestri. Maijā notiks debija Japānā ar trim dažādiem orķestriem: Sendai un Kioto simfonisko un Jauno Japānas filharmonijas orķestri Tokijā. Andris sācis kā trompetists, Mūzikas akadēmiju absolvējis gan kā pūtēju, gan simfoniskā orķestra diriģents. Studējis arī Vīnē, kā arī Seidži Odzavas, Marisa Jansona un Leifa Sēgerstama meistarklasēs. No 2007. līdz 2010. gadam viņš bija profesionālā pūtēju orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Tagad A. Poga ir franču aģentūras Productiones Internationales Albert Sarfati pārziņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?