Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vajag faktus, nevis emocijas

Nesen notikuši vairāki pasākumi, kur analizēts jautājums par tiesiskās vides kvalitāti Latvijā un kādus signālus tā dod investoriem līdzekļu ieguldīšanai Latvijas tautsaimniecībā. Kā prakse rāda, viens no komponentiem, kas tiek vērtēts investīciju piesaistīšanā, ir ātra un paredzama iespējamo strīdu risināšana ar stabilu judikatūru un strīda dalībnieku godprātīga savu procesuālo tiesību izmantošana.

Pirms dažām nedēļām Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kopā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā rīkoja diskusiju, kur tiesu vides jautājumi tika analizēti kontekstā ar investīciju piesaistes šķēršļiem. Piekrītot izskanējušajai tēzei, ka uzņēmējdarbība ir risks, kas ne vienmēr atmaksājas, pašsaprotams, ka tie, kuri veic ieguldījumus, vēlas būt aizsargāti arī tajā brīdī, kad cieš neveiksmes. Arvien biežāk izskan viedoklis, ka investīciju plūsma sarūk, jo ir problēmas ar noteiktu tiesību jomu normu interpretāciju un piemērošanu praksē.

Jāņem vērā, ka Latvijā tiesu vara ir neatkarīga, un nav pieļaujama tiesas spriešanas ierobežošana, iespaidošana, ietekmēšana, tieši vai netieši draudi, citāda prettiesiska iejaukšanās tiesas spriešanā neatkarīgi no tā, kādā nolūkā un ar kādu ieganstu tas tiktu darīts. Tiesa spriedumus pamato ar lietas dalībnieku iesniegtajiem pierādījumiem un izteiktajiem argumentiem, nevis hipotēzēm un pieņēmumiem, tādējādi nodrošinot patiesības principa īstenošanu civilprocesā.

Jau notiek civilprocesa pilnveidošana, kur grozījumi paredz savlaicīgu pierādījumu iesniegšanu pirmās instances tiesā, jo apelācijas instances tiesā jauni pierādījumi lietā pieļaujami tikai tad, ja pastāvēja būtiski šķēršļi to iesniegšanai lietā pirmās instances tiesā. Civilprocesa likums tika papildināts ar jaunām vienkāršotām lietu kategorijām, kurās jautājumi tiek izlemti rakstveida procesā. Nesen veiktā reforma jau nesusi pirmos augļus, jo strīdi tiek izskatīti ātrāk gan pirmās instances tiesās, gan apelācijas instances tiesās.

Liela uzmanība jāpievērš arī kvalitātes rādītājiem. Ir spriedumi, kuri uzrakstīti ļoti labi, ir argumentēti un saprotami, atsaucoties gan uz doktrinālajām atziņām, gan judikatūru, taču ir spriedumi, kur pierādījumu vērtēšana ir formāla, bez pietiekamas argumentācijas. Šāda spriedumu vērtēšanas iespēja izveidojusies, pateicoties anonīmiem tiesu nolēmumiem, kuri ir publiski un ļauj plašāk vērtēt tiesas argumentāciju spriedumu motīvu daļās.

Lai sakārtotu tiesu vidi, vispirms nepieciešams identificēt problēmas. Jau veikti vairāki tiesu prakses pētījumi par noteiktiem materiālo un procesuālo normu piemērošanas jautājumiem. Taču, lai konstatētu, kā tieši uzlabot tiesas spriedumu kvalitāti, nepieciešams veikt pētījumu saistībā ar spriedumos identificētajām problēmām, kas būtu kopīgas lielākajai daļai spriedumu. Rezultāti savukārt dos gan sabiedrībai, gan uzņēmējiem, gan investoriem pozitīvus signālus par tiesu sistēmas darba uzlabošanos, lai tiesas paaugstinātu savu reputāciju un uzticamību.

*Dr.iur., LU docente

Fotogrāfijas autors: Boriss Koļesņikovs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?