Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vakardienas scenāriji ne derot

Saeimā ievēlēto partiju līderu rekomendētāji iesaka visai atšķirīgus rīcības scenārijus, veidojot jauno koalīciju. Politiķu atbalstītāju skatījums uz nākotni ir plašā spektrā - no izteikti nacionālas valdības līdz Zatlera partijas un Saskaņas centra apvienībai bez Vienotības.

Iztikt bez Vienotības

Īsi pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām Diena lūdza lielāko partiju sarakstu līderus nosaukt cilvēkus, kuri rekomendē viņus darbam Saeimā. Tagad, pēc vēlēšanām, aptaujājot šos cilvēkus par to, kādu koalīciju viņi ieteiktu veidot, Diena saņēma galēji atšķirīgas atbildes. Kardināli pretējus koalīcijas modeļus iezīmē Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderu rekomendētāji. «Saprātīgi būtu veidot spēcīgu labējo koalīciju - ZRP, Vienotība un Nacionālā apvienība - un pierādīt, ka mums vajadzīga nacionāla valsts ar pašcieņu,» savu viedokli īsziņā no Gruzijas Dienai atsūtīja rakstniece Nora Ikstena, kura deva rekomendāciju ZRP līderim Valdim Zatleram. Cits V. Zatlera ieteicējs Vilis Vītols savu viedokli nevēlējās paust, norādot, ka ir uzrakstījis rakstu Latvijas Avīzei un nebūtu korekti paust savas domas citā laikrakstā. ZRP Kurzemes saraksta līderes Initas Bišofas ieteicēja Rucavas novada domes priekšsēdētāja Līga Stendze par ideālu sauc modeli, kurā būtu ZRP, Vienotība, Nacionālā apvienība un arī Saskaņas centrs (SC). Ja ideāls tomēr nebūtu sasniedzams, viņa izvēlētos VL-TB/LNNK, nevis SC. «Galvenais, lai konsolidācija nenotiktu uz pašvaldību rēķina,» uzsver L. Stendze, neslēpjot, ka premjera amatā labprāt redzētu līdzšinējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski.

Savukārt ZRP premjera kandidāta Edmunda Sprūdža rekomendētājs SIA Baltrotors valdes priekšsēdētājs Sergejs Bataļins uzskata, ka ZRP jāvienojas ar Saskaņas centru bez Vienotības: «Mans ieteikums - orientēties uz ekonomiskajām izmaiņām mūsu valstī, nevis vadīties pēc lozungiem. Es būtu ieteicis vienoties ar SC, jo tie ir cilvēki, kuri pierādījuši sevi darbā Rīgas domē. Mēs zinām, kā strādā Nils Ušakovs, viņš ir reāls saimnieks, kurš vada Rīgu. Otrkārt, SC ir sociāli orientēti. Ja viņi noliktu malā sāpīgos nacionālos un vēstures jautājumus, tas būtu labs pamats ekonomikas virzībai uz priekšu,» uzskata S. Bataļins. Viņaprāt, Vienotībai nevajadzētu dot iespēju strādāt valdībā: «Visu cieņu Dombrovska kungam, kurš stāsta par ekonomikas atveseļošanos, bet tikpat labi es varu salīdzināt ar Lietuvu un Igauniju, kuras ir mums priekšā. Man ir reāls uzņēmums ar 150 strādājošajiem, eksportējam produkciju ar lielu pievienoto vērtību. Vai trīs gadu laikā ir sperts kaut viens solis, lai mūsu ekonomika būtu konkurētspējīga? Tikai konsolidācija un nodokļu celšana. Ja ZRP nolems vienoties ar Vienotību, tas ir vakardienas scenārijs, kas nekur neved. Nevar palikt tās pašas personas amatos,» uzskata S. Bataļins.

Var zaudēt atbalstu

Bijušais premjers Guntars Krasts, kurš darbam Saeimā ieteica nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Rīgas saraksta līderi Eināru Cilinski, uzskata, ka ZRP un Vienotības iespējamā vienošanās ar vislatviešiem ir vēlamāka, lai saglabātu vēlētāju uzticību: «Man šķiet, ka šāda koalīcija pārstāvētu vairākuma viedokli. Koalīcija ar Saskaņas centru it kā dotu lielāku deputātu atbalstu, taču sabiedrības vairākuma viedoklis varētu nebūt šādai koalīcijai atbalstošs. Vairāk nekā 50% Vienotības un ZRP vēlētāju justos vīlušies, un vairākuma atbalsts būtu iluzors vai tā nebūtu vispār.» Savukārt Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe, kura bija pārsteigta par savu nokļūšanu Solvitas Āboltiņas (Vienotība) rekomendētāju sarakstā, kā nevalstisko organizāciju pārstāve atturas ieteikt konkrētu koalīcijas modeli, taču aicina politiķus atcerēties un ņemt vērā kritiku, kas izskanēja iepriekšējo valdību veidošanas procesā: «Svarīgi šajā eiforijā ir ievēlētajiem cilvēkiem paskatīties atpakaļ, ko viņi runāja gan kā prezidenti, gan citas amatpersonas, kādi bija pārmetumi iepriekšējām koalīcijām, un jauno veidot, balstoties uz to. Svarīgi ir sadarbības principi, ne tik daudz tas, ko ieraksta valdības deklarācijā, jo arī tā ne vienmēr tiek pildīta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?